- Konum
- BiLecekSiniz?
-
- Üyelik Tarihi
- 22 Ağu 2008
-
- Mesajlar
- 61
-
- MFC Puanı
- 2
Amerika da doğal olarak yetişen ve bu bölgede en popüler bitkiler arasında yer alan ekinezya kıta yerlileri tarafından kullanılmış ve günümüzde halen çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan şifalı bir bitkidir. Adı, şeklinden dolayı Yunanca dikenli kirpi anlamına gelen ecinostan türetilmiştir. Ekinezyanın çiçeği, yaprakları ve kökü kullanılabilir. En sık kullanıldığı durumlar enfeksiyonlara karşı ve grip gibi bulaşıcı hastalıklara karşıdır. Ekinezya kırmızı ayçiçeği, Brauneria angustifolia, Brauneria pallida, tarak çiçeği, Kansas otu, kirpi çiçeği, Hint başı ve koni çiçeği olarak da biliniyor..Ekinezya vücutta enfeksiyonlarla savaşan kimyasalların salgılanmasını tetikler ve bu sayede grip başta olmak üzere virüs yoluyla bulaşan hastalıkların tedavisinde etkilidir. Bilimsel araştırma sayısı yetersiz olmakla birlikte geleneksel olarak bağışıklık sistemini güçlendirmek için tavsiye edilmektedir. Ekinezya özü içeren kremlerin egzama, mantar gibi cilt hastalıklarının tedavisinde etkili olduğu bilinmekte..
Soğuk algınlığına karşı iyi gelir aynı zamanda antiseptik özelliği vardır.
Boğaz ağrısına iyi gelir
Kuru öksürüğü geçirir
Boğaz şişkinliğini alır
Kas ve eklem ağrılarına iyi gelir
Kansere karşı korunma amacıyla kullanılır
Ateş düşürücüdür
Orta dereceli enfeksiyonların tedavisinde kullanılır
Bağışıklık sistemini güçlendirir
İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı kullanılır
Saman nezlesine iyi gelir
Migren nedeniyle oluşan baş ağrısını hafifletir
Alerji belirtilerini hafifletir
Çiçeği ve yaprakları kullanılsa da en etkili ve faydalı ekinezya çayı bitkinin kökünden yapılır. Çayı hazırlamak için taze ekinezya kökü kullanacaksanız çeyrek kap kökün üstüne 1 kap kaynar su ekleyebilirsiniz. Kuru ekinezya kökü kullanacaksanız 1 kap suya 1-2 çay kaşığı ekinezya eklemeniz yeterli olacaktır. Her iki durumda da çayın iyice demlenmesi için demliğin kapağı kapalı halde 5-10 dakika bekleyin. Soğuk algınlığını daha hızlı geçirmek istiyorsanız ekinezya çayını sıcak içmeniz tavsiye ediliyor.
Kökü bitkinin faydalarını en çok alabileceğiniz kısmıdır.Ekinezya kökünden hazırlayacağınız çayın tadı biraz acı olabilir. Tat vermek için bal, limon suyu veya 1-2 ince dilim zencefil ilave edebilirsiniz. Veya çayın tatlı olması için kök yerine yapraklarından hazırlayabilirsiniz.
Tavsiye edilen dozaj günde 1-2 çay kaşığı kurutulmuş kökle hazırladığınız ekinezya çayını 3 defa öğünler arası tüketmenizdir. Yani günde toplam 3-6 çayı tüketiniz. 7-10 gün arası düzenli olarak içtikten sonra 2 hafta ara vermelisiniz.