PeriKızı
Moderatör
-
- Üyelik Tarihi
- 22 May 2019
-
- Mesajlar
- 8,671
-
- MFC Puanı
- 26,804
Kahve, birçok insanın vazgeçilmez içeceklerinden biri. Arkadaş sohbetlerinin vazgeçilmezi kahvenin insan vücuduna büyük etkileri var. Diyetisyen Melda Demiröz, düzenli kahve tüketiminin kanser gibi hastalıklara karşı vücut direncini artırdığını söyledi.
Sosyal hayatın vazgeçilmez lezzeti kahvenin insan vücuduna sayısız faydası bulunuyor. Diyetisyen Melda Demiröz, kahve ile ilgili çok az bilinen faydaları anlattı. Kahvenin, prostat kanseri, deri kanseri ve beyin tümörleri gibi çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu etkisi olduğunu söyleyen Demiröz, "Kahvedeki antioksidan bileşenler vücudumuzda hücre hasarlarına neden olarak, kanser gelişimine sebep olabilen serbest radikalleri etkisiz hale getiriyor." dedi.Demiröz, kolestrol sorunu yaşayan kişilerin de kahve tüketebileceğini söylüyor ve ekliyor:
Düzenli kahve tüketiminin diyabet riskini ve insülin direncini düşürdüğüne dair de çeşitli çalışmalar var. Araştırmalara göre günde 3-5 fincan kahve içen yetişkinlerde diyabet riskinin %29, günde 5 fincandan fazla içenlerde ise %59 oranında azaldığı ortaya çıkıyor. Çalışmalar, genel olarak kahvenin kolesterolü yükselttiğini ortaya koysa da, filtre kahvenin kan kolesterolü üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığını gösteriyor. Çünkü kahvenin içeriğindeki yağ, filtrelendiğinde filtre kağıdı tarafından emilir. Böylece kandaki kolesterol ve yağ oranları olumsuz şekilde etkilenmez.
Kahve içindeki kafein maddesi güçlü bir merkezi sinir sistemi uyarıcısıdır. Bu yüzden ortalama düzeyde kafein tüketimi; uyanıklığı, konsantrasyonu ve enerjiyi artırıyor. Yüksek dozlarda tüketimi ise; özellikle kafein hassasiyeti olan kişilerde, anksiyete, huzursuzluk, yorgunluk, uykusuzluk, kalp atışı hızlanması ve yüksek tansiyona sebep olabiliyor.
Yapılan araştırmalar, kahvenin, hafızaya da birtakım olumlu etkileri olduğu yönünde. Örneğin, Johns Hopkins Universityde yapılan bir araştırmaya göre; kahvenin uzun süreli hafızayı geliştirdiği, Alzhemier ile savaştığı, bu etkilere kahvenin içindeki kafeinin sebep olduğu ve bunun için gerekli olan optimum kafein miktarının 200 mg (2-3 fincan kahve) olduğu ortaya koyulmuş. Ayrıca, kafeinin düzenli olarak tüketimi, Parkinson hastalığı riskini de oldukça düşürüyor.
Sosyal hayatın vazgeçilmez lezzeti kahvenin insan vücuduna sayısız faydası bulunuyor. Diyetisyen Melda Demiröz, kahve ile ilgili çok az bilinen faydaları anlattı. Kahvenin, prostat kanseri, deri kanseri ve beyin tümörleri gibi çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu etkisi olduğunu söyleyen Demiröz, "Kahvedeki antioksidan bileşenler vücudumuzda hücre hasarlarına neden olarak, kanser gelişimine sebep olabilen serbest radikalleri etkisiz hale getiriyor." dedi.Demiröz, kolestrol sorunu yaşayan kişilerin de kahve tüketebileceğini söylüyor ve ekliyor:
Düzenli kahve tüketiminin diyabet riskini ve insülin direncini düşürdüğüne dair de çeşitli çalışmalar var. Araştırmalara göre günde 3-5 fincan kahve içen yetişkinlerde diyabet riskinin %29, günde 5 fincandan fazla içenlerde ise %59 oranında azaldığı ortaya çıkıyor. Çalışmalar, genel olarak kahvenin kolesterolü yükselttiğini ortaya koysa da, filtre kahvenin kan kolesterolü üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığını gösteriyor. Çünkü kahvenin içeriğindeki yağ, filtrelendiğinde filtre kağıdı tarafından emilir. Böylece kandaki kolesterol ve yağ oranları olumsuz şekilde etkilenmez.
Kahve içindeki kafein maddesi güçlü bir merkezi sinir sistemi uyarıcısıdır. Bu yüzden ortalama düzeyde kafein tüketimi; uyanıklığı, konsantrasyonu ve enerjiyi artırıyor. Yüksek dozlarda tüketimi ise; özellikle kafein hassasiyeti olan kişilerde, anksiyete, huzursuzluk, yorgunluk, uykusuzluk, kalp atışı hızlanması ve yüksek tansiyona sebep olabiliyor.
Yapılan araştırmalar, kahvenin, hafızaya da birtakım olumlu etkileri olduğu yönünde. Örneğin, Johns Hopkins Universityde yapılan bir araştırmaya göre; kahvenin uzun süreli hafızayı geliştirdiği, Alzhemier ile savaştığı, bu etkilere kahvenin içindeki kafeinin sebep olduğu ve bunun için gerekli olan optimum kafein miktarının 200 mg (2-3 fincan kahve) olduğu ortaya koyulmuş. Ayrıca, kafeinin düzenli olarak tüketimi, Parkinson hastalığı riskini de oldukça düşürüyor.