Rapunzel
MFC Üyesi
-
- Üyelik Tarihi
- 11 Mar 2015
-
- Mesajlar
- 5,320
-
- MFC Puanı
- -445
Duygusal Yemek Yemeye Nasıl Engel Olabiliriz?
Karnımız acıktığında yemek yemek isteği kadar doğal bir durum yoktur fakat biraz önce yemekten kalkıp hala yiyebileceğim bir şeyler var mı diye aranmak veya aniden çok acıkmak veya doyduktan sonra bile hala yemek tabağını doldurmak ise başka bir şeydir. Bu durumun sebebi açlıktan veya vücudumuzun yemek yeme isteğinden kaynaklanan bir durumudur burada düşünmek gerekmektedir.
Yediğimiz besinler ortalama 3-4 saat içinde mideyi terk ederler yani siz ana öğününüzü yedikten 3-4 saat sonra acıkmanız normaldir. Çok hafif bir öğün bile 2 saat açlığı idare edebilir. Onun dışında yemekten hemen sonra ya da yemek yedikten 2 saat bile geçmeden yemek yemek istemek veya sürekli atıştırmak veya tok olmanıza rağmen kendinizi yemek yemeye zorlamak vücudun ihtiyacı değil sizin duygusal yemelerinizi göstermektedir. Duygusal durumlar; öfke , kızgınlık, depresyona meyil, sinirlilik, stresle başa çıkamama gibi durumlarda atıştırama veya doymama hissi yaşamak normaldir. Bu durumlarda yemek yemeye eğilim yerine öfke ve sinirinizi bastırmanız gerekir. Bu yüzden bu durumlarda stres yönetim mekanizmaları geliştirmeniz gerekmektedir.
Unutmayın ki sinirli veya stresli durumlarda sürekli atıştırmak, çikolata yemek sizi kısa süreli mutlu etse de 1 hafta sonra giyemediğiniz kıyafetler ve tartıda gördüğünüz rakamlar sizi daha da mutsuz bir hale getirecektir. Böyle bir kısır döngüye düşmemek için mümkün olduğu kadar stresle baş etme tekniklerini kendiniz geliştirmeniz gerekmektedir. Her yöntem herkeste işe yaramaz , bu yüzden deneyip, sizin için uygun olan bir yöntem geliştirmelisiniz.
Stres ile başa çıkma teknikleri;
· Yemek yemek yerine hemen bir arkadaşınıza telefon edin ve uzun uzun dertleşmeyi deneyin
· Açlık hissettiğinizde 1 bardak su için 5 dk bekleyin, tekrar 1 bardak daha su için
· 2-3 adet kuru kayısı atıştırın, kan şekerini yükseltip yeme isteklerini bastırır.
· Tatlı yemek istiyorsanız, 1 adet ayva veya elmayı ikiye bölün, üzerine tarçın koyup biraz toz tatlandırıcı serpin ve az su ile fırında pişirin, elma ve ayvanın lif içeriği yüksek olduğu için tatlı ve açlık hissini bastırır.
· Açık havada yürüyüşe çıkmakta seratonin hormonunun artmasına ve kendinizi çok iyi hissetmenize sebep olur, bu yüzden bu tür yeme problemleri yaşarsanız giyinin ve 45 dk yürüyüşe çıkın.
· Ilık duş alın! Duş almakta vücudu rahatlatıp, iştah ataklarının azaltılmasında etkilidir.
· Melisa çayı, rezene rahatlatıcı etkiye sahip bitki çaylarıdır. Bu tür durumlarda yemek yerine bu bitki çaylarını için.
· Mutlaka bir hobiniz olsun. Yapılan araştırmalarda insanların daha az yemesi ve stresle başa çıkmaları için kendine uygun hobiler geliştirmelerinin yararlı olduğu gözlenmiş. Bu yüzden hırka örmek, puzzle yapmak, gemi maketi inşa etmek, yelkenli v.b mutlaka size uygun bir hobi geliştirin. Kendinizi yemek yerken bulursanız hemen yemeyi bırakıp hobinize sarılın.
· Uzun süreli yemek atakları ve stres-öfke durumu devam ediyorsa B12-demir folik asit seviyeleri düşmüş olabilir. Bu yüzden bir doktora danışıp kan tetkiklerinizi kontrol ettirin.
· Badem ve yoğurt stresi azaltır. Bu yüzden ara öğününüzde 1 kase yoğurt veya meyveli probiyotik yoğurt ve 10 adet tuzsuz badem tüketebilirsiniz.
· Kesinlikle yemeklerde beyaz ekmek, pirinç, patates tarzında glisemik indeksi yüksek besinler tüketmeyin. Mümkün olduğu kadar kepek ekmek tarzı kepekli , lifli besinleri tercih edin.
· Doymuyorsanız az yağlı , evde bulunan tüm sebzeleri koyarak kendinize sebze çorbası yapın ve istediğiniz kadar öğünlerde bu sebze çorbasını tüketin.
Karnımız acıktığında yemek yemek isteği kadar doğal bir durum yoktur fakat biraz önce yemekten kalkıp hala yiyebileceğim bir şeyler var mı diye aranmak veya aniden çok acıkmak veya doyduktan sonra bile hala yemek tabağını doldurmak ise başka bir şeydir. Bu durumun sebebi açlıktan veya vücudumuzun yemek yeme isteğinden kaynaklanan bir durumudur burada düşünmek gerekmektedir.
Yediğimiz besinler ortalama 3-4 saat içinde mideyi terk ederler yani siz ana öğününüzü yedikten 3-4 saat sonra acıkmanız normaldir. Çok hafif bir öğün bile 2 saat açlığı idare edebilir. Onun dışında yemekten hemen sonra ya da yemek yedikten 2 saat bile geçmeden yemek yemek istemek veya sürekli atıştırmak veya tok olmanıza rağmen kendinizi yemek yemeye zorlamak vücudun ihtiyacı değil sizin duygusal yemelerinizi göstermektedir. Duygusal durumlar; öfke , kızgınlık, depresyona meyil, sinirlilik, stresle başa çıkamama gibi durumlarda atıştırama veya doymama hissi yaşamak normaldir. Bu durumlarda yemek yemeye eğilim yerine öfke ve sinirinizi bastırmanız gerekir. Bu yüzden bu durumlarda stres yönetim mekanizmaları geliştirmeniz gerekmektedir.
Unutmayın ki sinirli veya stresli durumlarda sürekli atıştırmak, çikolata yemek sizi kısa süreli mutlu etse de 1 hafta sonra giyemediğiniz kıyafetler ve tartıda gördüğünüz rakamlar sizi daha da mutsuz bir hale getirecektir. Böyle bir kısır döngüye düşmemek için mümkün olduğu kadar stresle baş etme tekniklerini kendiniz geliştirmeniz gerekmektedir. Her yöntem herkeste işe yaramaz , bu yüzden deneyip, sizin için uygun olan bir yöntem geliştirmelisiniz.
Stres ile başa çıkma teknikleri;
· Yemek yemek yerine hemen bir arkadaşınıza telefon edin ve uzun uzun dertleşmeyi deneyin
· Açlık hissettiğinizde 1 bardak su için 5 dk bekleyin, tekrar 1 bardak daha su için
· 2-3 adet kuru kayısı atıştırın, kan şekerini yükseltip yeme isteklerini bastırır.
· Tatlı yemek istiyorsanız, 1 adet ayva veya elmayı ikiye bölün, üzerine tarçın koyup biraz toz tatlandırıcı serpin ve az su ile fırında pişirin, elma ve ayvanın lif içeriği yüksek olduğu için tatlı ve açlık hissini bastırır.
· Açık havada yürüyüşe çıkmakta seratonin hormonunun artmasına ve kendinizi çok iyi hissetmenize sebep olur, bu yüzden bu tür yeme problemleri yaşarsanız giyinin ve 45 dk yürüyüşe çıkın.
· Ilık duş alın! Duş almakta vücudu rahatlatıp, iştah ataklarının azaltılmasında etkilidir.
· Melisa çayı, rezene rahatlatıcı etkiye sahip bitki çaylarıdır. Bu tür durumlarda yemek yerine bu bitki çaylarını için.
· Mutlaka bir hobiniz olsun. Yapılan araştırmalarda insanların daha az yemesi ve stresle başa çıkmaları için kendine uygun hobiler geliştirmelerinin yararlı olduğu gözlenmiş. Bu yüzden hırka örmek, puzzle yapmak, gemi maketi inşa etmek, yelkenli v.b mutlaka size uygun bir hobi geliştirin. Kendinizi yemek yerken bulursanız hemen yemeyi bırakıp hobinize sarılın.
· Uzun süreli yemek atakları ve stres-öfke durumu devam ediyorsa B12-demir folik asit seviyeleri düşmüş olabilir. Bu yüzden bir doktora danışıp kan tetkiklerinizi kontrol ettirin.
· Badem ve yoğurt stresi azaltır. Bu yüzden ara öğününüzde 1 kase yoğurt veya meyveli probiyotik yoğurt ve 10 adet tuzsuz badem tüketebilirsiniz.
· Kesinlikle yemeklerde beyaz ekmek, pirinç, patates tarzında glisemik indeksi yüksek besinler tüketmeyin. Mümkün olduğu kadar kepek ekmek tarzı kepekli , lifli besinleri tercih edin.
· Doymuyorsanız az yağlı , evde bulunan tüm sebzeleri koyarak kendinize sebze çorbası yapın ve istediğiniz kadar öğünlerde bu sebze çorbasını tüketin.