Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Düşünce Yazıları

Jade

MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    201
Düşünce değeri olan yazılar

Tanım
İki türlü anlatımdan biri yazılı anlatımdır. Bir duygunun, bir düşüncenin, bir hayalin, bir isteğin yazı ile anlatılmasına yazılı anlatım denir. Yazılı anlatım da kendi içinde türlere ayrılır. Yazılı anlatım türleri, bir yazılı anlatımın biçim ve içerik özelliklerine göre içine girdiği türlerden oluşur. Anlatım türlerinin çağın gereklerine göre zamanla arttığını ya da kimi yazılı anlatım türlerinin artık kullanılmaz olduğunu biliyoruz.
Söz gelimi gazete ile kitle iletişimi bulunmadan önce makale, fıkra, röportaj... gibi yazılı anlatım türleri de bilinmiyordu.

* Yazılı anlatım üçe ayrılır
a) Düşünce değeri olan yazılar
b) sanat değeri olan yazılar
c) yazışmalar

Ayrıca her küme içinde-yazının amacı, yazının uzunluğu-kısalığı, dilin kullanımı bakımından- belli kural ve ölçülere bağlı kalınan türler vardır.

* Yazılı anlatımlarda uygulanacak genel kurallar:
- Yazar yapmacıklıktan uzak olmalı, halkın anlayacağı dil ile yazmalı, yazıyı söz oyunlarıyla süslememelidir.
- Yazarın anlatımı açık olmalıdır. Bunun için de yazar, kullandığı dilde yetkin olmalı, sözcükleri iyi seçmeli,
dilbilgisi yanlışları ile anlatımı bozmamalıdır.
- Cümleleri doğru kurmalı, gereksiz yere uzatmamalıdır.
- Anlatım kesik kesik, tutuk olmamalı. Akıcı bir anlatım yakalanmalıdır.
- Her yazıda, yazım kuralları doğru uygulanmalı, noktalama işaretleri doğru kullanılmalıdır.

Üst Alt