Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Dürtüsellik

DeStina

Her Nasip Vaktine Esirdir
MFC Üyesi
Konum
İzmir
  • Üyelik Tarihi
    9 Haz 2015
  • Mesajlar
    12,474
  • MFC Puanı
    1,810
Dürtüsellik

Dürtüsellik, kişilerde davranışları planlamada, istekleri ertelemede ve kendini durdurabilme becerilerinde zorlanmayla kendini gösteren bir durumdur. Dürtüsel olan kişiler genellikle yaptığı davranışlarda sonucu düşünmeden hareket eder, sabırsız davranır ve risk alırlar. Çevredeki kişiler tarafından davranış sorunları ve dikkat eksikliği olduğu düşünülen bu kişilerin gerçekte düşünce ve davranışlarını frenleme konusunda zorluk çekmeleri söz konusudur. Bu kişiler sırasını beklemede güçlük çeker, başkalarını sözünü keser, oyunun arasına girer, soruların tamamını dinlemeden cevaplarını verir. Bu etkiler kişinin yaşam düzenini ve günlük yaşamını bozacak düzeyde olduğunda dürtüsellik durumundan bahsedilebilir. Bu soruna davranış bozukluğu, öğrenme güçlüğü, karşı gelme bozukluğu, depresyon gibi psikiyatrik sorunlar eşlik edebilir. Rahatsızlık erkeklerde kızlara göre, 3 kat daha fazla görülür. Dürtüsellik sorunu serotonin, dopamin gibi beyinde bulunan kimyasallarla açıklanmaktadır.

Dürtüsellik kimleri daha fazla etkiler?

Bu sorun çocuklarda daha sık ortaya çıkmaktadır. Dürtüsel olan çocuklar sorulara esnek cevap veremez ve bu yüzden olayları sağlıklı şekilde değerlendiremez. Sorunları çözme yöntemlerini değerlendiremezler. Bu sorun okulda parmak kaldırmadan konuşmak, oyunlar sırasında sırasını beklememek, masada oturamamak, başkalarının sözünü kesmek gibi davranışlarla kendini gösterir. Çocuklara bunların sebepleri sorulduğunda, buna engel olamadıklarını açıklarlar. Çevreye kontrolsüz bir görünüm verir, kendilerini kontrol etmek isteseler bile kendi içsel denetimlerini yapamazlar. Bu yüzden akademik alanda ve sosyo duygusal açıdan sorunlar yaşarlar. Bu çocuklar sınavlarında düşünden cevaplar verdiğinden okul başarısı düşer.

Dürtüsellik belirtileri

Sabırsız olma, durup düşünmeden hareket etmek
Tepkileri frenleyememek
İstediğini erteleyememe ve bunları yaptırmak için tutturmak
Başkalarının sözünü kesmek ve araya girmek
Bildiği soruların cevaplarını soru bitmeden vermek
Dürtüselliğin nöro****olojisi

Çocuktaki dürtüsel davranışların ve düşüncelerin nöro****olojik açıklamaları vardır.

Davranışın başlatılması ve durdurulması prefrontal korteksin dış üst bölümü
Tepki hızının ayarlanamaması, spontan davranışların kontrol edilememesi ve davranışlarını amaca yönelik yapamaması, prefrontal korteksin iç üst bölümü
Geleceği görememe ve davranışsal tepkinin değiştirilme güçlüğü, prefrontal korteksin iç ön bölümü
Dürtü kontrolü, prefrontal korteksin alt bölümü
Hataların farkına varılması, karar verme becerisi, motivasyonel değerlendirme yapılması, beynin iç kısmındaki singulat korteks ile ilişkilendirilmektedir.
Dürtüsellik nedenleri

Bu sorunun nedenleri arasında kişilerin beynin ön tarafında ve bu bölgeyle alakalı beyin yapılarında normalden az kanlanma ve şeker kullanımı, ailede dürtüsellik öyküsü olması, depresyon, davranım bozukluğu, alkolizm, antisosyal özellikler gibi psikiyatrik sorunlar sayılabilir. Dürtüsellik nedenleri temel bir etkenden ziyade, sorunun ortaya çıkmasını hızlandıran sebeplerdir. Ailede olan geçimsizlikler, ailenin parçalanması, davranış bozukluğu, yetiştirme yurdunda yetişen çocukların duygusal yoksunluğa sahip olması dürtüselliğin gelişimini sağlayabilir.

Dürtüsellik tedavisi

Bunun tedavisinde psikopedagoji ve medikal tedavi, nöropsikoloji eğitim yöntemlerinden faydalanılır. Dürtüsellik sorunu olan çocukların nörolojik ve psikiyatrik muayenesi ve nöropsikolojik testler tedavinin nasıl yönlendirileceğini belirler. Bu yüzden dürtüselliğin çocuk üzerinde olan bilişsel işlevler üzerindeki etkiler nöropsikolojik testlerle belirlenir. Tedavi sırasında anne ve babanın eğitilmesi, öğretmen eğitimi, davranış terapisi ve özel eğitim çalışmaları yapılır. Bunlar tedaviyi desteklemektedir.
 
Üst Alt