Rapunzel
MFC Üyesi
-
- Üyelik Tarihi
- 11 Mar 2015
-
- Mesajlar
- 5,320
-
- MFC Puanı
- -445
Dürtü Kontrol Bozukluklarının Çeşitleri
İMPULS (DÜRTÜ)KONTROL BOZUKLUĞU
İmpuls kontrol bozukluğu, genellikle karşı konulmaz dürtülerin sonucu olarak yapılan,kişinin kendisine veya başkalarına zarar veren davranışlarla karekterize ruhsal hastalıklar grubuna verilen ortak isimdir. Sınıflandırma tanımlarına göre bu bozukluğun oluşmasında üç unsur olması gerekir.
1 - Kendine veya başkasına zarar verebilecek bir impuls veya isteğe direnmekte yenik düşmek. Bu impulsa karşı bilinçli direniş olabilir veya olmayabilir,ve olay için önceden hazırlık yapılmış olması veya olmaması tanıyı etkilemez.
2 - Olay öncesi giderek artan bir gerginlik olabilir.
3 - Olay sırasında hoşlanma, zevk alma gibi bir duygu vardır. Olay tamamen benlikle uyumludur. Olayın hemen arkasından bir pişmanlık duygusu olabilir veya olmayabilir. Bu bozuklukların hemen hepsi yüzyılı aşkın bir süreden beri tanımlanmıştır.
Aralıklı Patlayıcı Bozukluk, Kleptomani, Piromani, Patolojik Kumar Oynama, Trikotillomani ve Başka Türlü Adlandırılamayan Dürtü Kontrol Bozuklukları olarak sınıflandırılmaktadır.
KLEPTOMANİ - ÇALMA HASTALIĞI
Kleptomani,maddi değeri ve kişisel kullanım ihtiyacı ile bağlantılı olmayarak bir şeyler çalmak için dayanılmaz ve tekrarlayıcı bir dürtünün eyleme geçmesidir diye tanımlanabilir.
Kleptomaninin yaygınlığı ile ilgili sağlıklı veriler mevcut değildir. Yakalanan dükkan aşırıcıları arasında yapılan çalışmalarda %4-8 arasında kleptomani saptanmış, Goldman 1991deki derlemesinde bu bulgulardan yola çıkarak toplum içinde kleptomani oranının % 0,6 olduğunu öne sürmüştür. Kadınlarda daha fazla kleptomani görüldüğüne dair bilgiler mevcuttur.
PİROMANİ - YANGIN ÇIKARMA HASTALIĞI
Piromani nadir görülen, tanı konması kolay olmayan ve üzerinde yeterli çalışma yapılmamış bir psikiyatrik bozukluktur. Piromaninin nadir olmasına karşılık,diğer psikiyatrik hastalıkları olanlarda yangın çıkarma oldukça yaygındır. İmpuls kontrol bozukluklarının genelinde kullanılan lityum, karbamazepin ve SSRI antidepresanlar bu hastalarda kullanılabilir.
Piromani episodik bir bozukluktur. Genellikle durumsal krizlerle ortaya çıkar, olaya zeka geriliği, alkolizm ve ritualistik davranış paterni eşlik ediyorsa prognoz kötüdür. Hasta olayı terapi seanslarında verbalize eder ve çatışmaları iyi işlenebilirse prognoz daha iyi olabilir.
PATOLOJİK KUMAR OYNAMA
Genel erişkin nüfusun yaklaşık % 1-3ünün patolojik kumar oynama ölçütlerini doldurduğu bildirilmiştir . Bu oran psikiyatrik hastalar arasında % 6ya; alkol-madde bağımlılarında %8-25 gibi yüksek düzeylere ulaşmaktadır. Amerika Birleşik Devletlerinde aile üyeleri de dahil olmak üzere en az 2.5 milyon insanı etkilediği, bu sayının giderek tırmandığı ileri sürülmüştür. Kompulsif kumarbazlığa alkol ve madde bağımlılığı yüksek oranda eşlik etmektedir. Major depresyon, iki uçlu duygudurum bozukluğu, anksiyete bozuklukları, dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu, narsissistik ve antisosyal başta olmak üzere kişilik bozukluklarının patolojik kumarbazlığa eşlik eden veya bu hastaların yaşam öyküsünde saptanan diğer psikiyatrik bozukluklar olduğu belirtilmiştir.
İlerleyici seyir, büyük kayıplara karşın kumar oynama davranışının kontrol altına alınamaması, olumsuz sonuçların göz ardı edilmesi gibi özellikler tanı koydurucudur. Madde bağımlıları gibi patolojik kumarbazlarda, uyarılma isteği ve öforik duruma ulaşma çabası ön plandadır. Benzer şekilde patolojik kumarbazlar tolerans ve çekilme belirtileri de gösterirler. Bu nedenle aynı uyarımı yaşamak için zaman içinde daha fazla para yatırma, ve kumar oynanmadığı zaman huzursuzluk, yerinde duramama, depresif mizaç, ve yoğunlaşma zorlukları gibi çekilme belirtilerinin varlığı
oldukça tipiktir.
Patolojik kumar oynama tedavisinde en güncel ve umut vaat eden yaklaşım bilişsel tedavidir. Bu yöntemde denetleme yanılsaması, sihirli inançlar, taraflı değerlendirme, hatalı algılama ve irrasyonel düşünme gibi hatalı kognisyonlara karşı içgörü geliştirmek ve bunları daha iyi uyum sağlayan (adaptif) şemalarla değiştirmek amaçlanmaktadır. Bu yaklaşımın en başarılı biçimde uygulandığı Quebec programında 1. Kumar hakkında bilgilendirme, 2. Bilişsel yaklaşım , 3. Sorun çözme eğitimi, 4. Sosyal beceri eğitimi ve 5. relaps önleme aşamaları ile çok yüz güldürücü tedavi sonuçları alındığı bildirilmiştir. Önümüzdeki yıllarda bu tedavi yaklaşımının daha da yaygınlaşacağı tahmin edilmektedir. Serotonin geri alım inhibitörleri de başarı şansını arttırmaktadır.
İNTERMİTANT EKSPLOSİF (ARALIKLI PATLAYICI ) BOZUKLUK
Yeterince güvenilir veri bulunmamasına karşın aralıklı patlayıcı bozukluğun nadir olduğu düşünülmektedir. Erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülmektedir. Bu bozukluğun başlangıç yaşıyla ilgili bilgiler sınırlı olmakla birlikte, ergenlik sonu ile üçünçü dekad arasında başladığı düşünülmektedir. Bu bozukluk ani başlangıçlı olabilir ve prodromal dönem olmaksızın ortaya çıkabilir. Psikoanalitik terapistler impulsif ve agressif davranışların narsissistik yaralayıcı olaylarla tetiklenebileceğini ileri sürerler. Öfke atakları daha fazla narsissistik yaralanmayı önleyici biçimde kişilerarası mesafenin korunmasına hizmet eder.
Aralıklı patlayıcı bozuklukla ilgili en yeni ve kapsamlı çalışmalardan birinde 27 kişiyi incenlemiş, bu kişilerin tümü de saldırgan davranışların öncesinde saldırganlık dürtüleri hissettiklerini bildirmişlerdir. Antidepresanlar veya mizaç düzenleyicilerin yararlı olduğu düşünülmektedir. Karbamazepinin bazı olgularda yararlı olduğuna ilişkin çok sayıda yayın vardır. Anksiyolik ilaçlar saldırganlık öncesinde yaşantılanan gerginlikle başa çıkmak için yararlı olabilir. SSRI'ların mizaç bozukluklarıyla pek çok ortak özellik içeren aralıklı patlayıcı bozukluk tedavisinde de etkin olabileceği bildirilmiştir.
TRİKOTİLOMANİ - SAÇ KOPARMA HASTALIĞI
Trikotilomani impuls kontrol bozuklukları içerisinde yer alan kronik saç koparma hastalığıdır. Obsesif kompulsif bozuklukla benzerliklerinden dolayı obsesif kompulsif spektrum bozukluklarından birisi olarakta değerlendirilmiştir. Trikotilomaninin esas öğesi bir kişinin saçlarını kellik yapacak düzeyde koparmasıdır. Saçı koparmadan önce veya hasta koparmaya karşı direnme çabasını göstermekteyse bir gerilim yaşantılanmaktadır. Davranış esnasında haz, doyum ve rahatlama oluşmalıdır. Genellikle ergenlik döneminde başlar. Ergenlik döneminde kadınlarda erkeklerden 5-10 kat fazla görülürken daha sonra erken erişkinlikte kadın ve erkek arasında eşit oranda görülür. Çocuklarda tırnak yeme, parmak emme, burun karıştırma, masturbasyon, okul sorunları ve kötü arkadaş ilişkileri eşlik eder. II. eksen de komorbiditeyi araştıran çalışmalarda yapılmıştır. Schlosser ve arkadaşları obsesif kompulsif %27, şizoid %14, borderline %14, kaçıngan %14, pasif agresif %14 ve kendini yeren kişilik bozukluklarının %14 düzeyinde trikotilomanili hastalarda görüldüğünü bildirmişlerdir. Aile çalışmaları trikotilomani olgularının birinci derece akrabalarında saç koparma ve obsesif kompulsif bozukluk olarak artış saptamışlardır.
Trikotilomaninin esas klinik özelliği saç, kaş, kirpik koparmadır. Daha az olarak sakal, bıyık ve diğer beden kılları da koparılabilir. Hastaların %75i saçını, %53ü kirpik, %42i kaşını koparırken, %8 çocukların saç veya kaşını, %3üde eşi veya başkalarının saçını koparmaktadır. Beyazlaşmış saçları koparmak daha büyük haz verirken hastaların sadece %28i koparma esnasında acı duyduklarını ifade etmiştir.
Değişik antidepresan, mizaç düzenleyiciler ve antipsikotikler belirtilerin iyileştirilmesinde etkili bulunmuştur. Psikoterapiler de tek başlarına bile oldukça etkilidir.
KOMPULSİF ALIŞVERİŞ YAPMA
Kompulsif alışveriş yapma, gerilimin rahatlaması veya doyumla sonuçlanan karşı konulamaz alışveriş dürtüsüdür. Amerikan psikiyatri birliğinin tanısal değerlendirme sınıflamasında yer almamakla beraber giderek dikkat çeken bir bozukluktur. Kompulsif alma ölçeği kullanılarak yapılan çalışmalarda, ABDde yaygınlığı %1.8-8.1 arasında bulunmuştur. Başlama yaşı 18-30 arasında değişmektedir.
Kompulsif alışveriş yapmanın nedenleri bilinmemektedir. Kalıcı bir iç self-imge yokluğunda bireyler eksik iç düzenlerini bütünlemek için dış kaynaklara yöneldikleri ya da kompulsif alışveriş yapıcı kadınlarda bu tablonun kastrasyonla bağlantılı anksiyetelerine tepki olarak oluştuğu ileri sürülmüştür. Kıyafet, mücevher, ayakkabı ve makyaj malzemeleri en sık alınan maddelerdir. Genelde büyük ve pahalı değildirler. Miktar olarak çok alındıkları için sorun çıkarırlar. Alışveriş davranışı satıcıyla olumlu karşılıklı etkileşimi arttırmaktadır. Alışveriş güdülemesi maddelere sahip olmaktansa olumlu etkileşimi sürdürme ve öz güveni arttırıcı hedeflerine yöneliktir. Kompulsif olarak alınan şeyler başkaları ve kişinin kendisiyle ilgili imajı arttırmak için kullanılmaktadır.
Değişik antidepresan, antipsikotik ve mizaç düzenleyici ilaçlardan kısmi düzelmeler saptanmıştır. Psikoterapötik yaklaşımlar yararlı olmaktadır.
İMPULS (DÜRTÜ)KONTROL BOZUKLUĞU
İmpuls kontrol bozukluğu, genellikle karşı konulmaz dürtülerin sonucu olarak yapılan,kişinin kendisine veya başkalarına zarar veren davranışlarla karekterize ruhsal hastalıklar grubuna verilen ortak isimdir. Sınıflandırma tanımlarına göre bu bozukluğun oluşmasında üç unsur olması gerekir.
1 - Kendine veya başkasına zarar verebilecek bir impuls veya isteğe direnmekte yenik düşmek. Bu impulsa karşı bilinçli direniş olabilir veya olmayabilir,ve olay için önceden hazırlık yapılmış olması veya olmaması tanıyı etkilemez.
2 - Olay öncesi giderek artan bir gerginlik olabilir.
3 - Olay sırasında hoşlanma, zevk alma gibi bir duygu vardır. Olay tamamen benlikle uyumludur. Olayın hemen arkasından bir pişmanlık duygusu olabilir veya olmayabilir. Bu bozuklukların hemen hepsi yüzyılı aşkın bir süreden beri tanımlanmıştır.
Aralıklı Patlayıcı Bozukluk, Kleptomani, Piromani, Patolojik Kumar Oynama, Trikotillomani ve Başka Türlü Adlandırılamayan Dürtü Kontrol Bozuklukları olarak sınıflandırılmaktadır.
KLEPTOMANİ - ÇALMA HASTALIĞI
Kleptomani,maddi değeri ve kişisel kullanım ihtiyacı ile bağlantılı olmayarak bir şeyler çalmak için dayanılmaz ve tekrarlayıcı bir dürtünün eyleme geçmesidir diye tanımlanabilir.
Kleptomaninin yaygınlığı ile ilgili sağlıklı veriler mevcut değildir. Yakalanan dükkan aşırıcıları arasında yapılan çalışmalarda %4-8 arasında kleptomani saptanmış, Goldman 1991deki derlemesinde bu bulgulardan yola çıkarak toplum içinde kleptomani oranının % 0,6 olduğunu öne sürmüştür. Kadınlarda daha fazla kleptomani görüldüğüne dair bilgiler mevcuttur.
PİROMANİ - YANGIN ÇIKARMA HASTALIĞI
Piromani nadir görülen, tanı konması kolay olmayan ve üzerinde yeterli çalışma yapılmamış bir psikiyatrik bozukluktur. Piromaninin nadir olmasına karşılık,diğer psikiyatrik hastalıkları olanlarda yangın çıkarma oldukça yaygındır. İmpuls kontrol bozukluklarının genelinde kullanılan lityum, karbamazepin ve SSRI antidepresanlar bu hastalarda kullanılabilir.
Piromani episodik bir bozukluktur. Genellikle durumsal krizlerle ortaya çıkar, olaya zeka geriliği, alkolizm ve ritualistik davranış paterni eşlik ediyorsa prognoz kötüdür. Hasta olayı terapi seanslarında verbalize eder ve çatışmaları iyi işlenebilirse prognoz daha iyi olabilir.
PATOLOJİK KUMAR OYNAMA
Genel erişkin nüfusun yaklaşık % 1-3ünün patolojik kumar oynama ölçütlerini doldurduğu bildirilmiştir . Bu oran psikiyatrik hastalar arasında % 6ya; alkol-madde bağımlılarında %8-25 gibi yüksek düzeylere ulaşmaktadır. Amerika Birleşik Devletlerinde aile üyeleri de dahil olmak üzere en az 2.5 milyon insanı etkilediği, bu sayının giderek tırmandığı ileri sürülmüştür. Kompulsif kumarbazlığa alkol ve madde bağımlılığı yüksek oranda eşlik etmektedir. Major depresyon, iki uçlu duygudurum bozukluğu, anksiyete bozuklukları, dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu, narsissistik ve antisosyal başta olmak üzere kişilik bozukluklarının patolojik kumarbazlığa eşlik eden veya bu hastaların yaşam öyküsünde saptanan diğer psikiyatrik bozukluklar olduğu belirtilmiştir.
İlerleyici seyir, büyük kayıplara karşın kumar oynama davranışının kontrol altına alınamaması, olumsuz sonuçların göz ardı edilmesi gibi özellikler tanı koydurucudur. Madde bağımlıları gibi patolojik kumarbazlarda, uyarılma isteği ve öforik duruma ulaşma çabası ön plandadır. Benzer şekilde patolojik kumarbazlar tolerans ve çekilme belirtileri de gösterirler. Bu nedenle aynı uyarımı yaşamak için zaman içinde daha fazla para yatırma, ve kumar oynanmadığı zaman huzursuzluk, yerinde duramama, depresif mizaç, ve yoğunlaşma zorlukları gibi çekilme belirtilerinin varlığı
oldukça tipiktir.
Patolojik kumar oynama tedavisinde en güncel ve umut vaat eden yaklaşım bilişsel tedavidir. Bu yöntemde denetleme yanılsaması, sihirli inançlar, taraflı değerlendirme, hatalı algılama ve irrasyonel düşünme gibi hatalı kognisyonlara karşı içgörü geliştirmek ve bunları daha iyi uyum sağlayan (adaptif) şemalarla değiştirmek amaçlanmaktadır. Bu yaklaşımın en başarılı biçimde uygulandığı Quebec programında 1. Kumar hakkında bilgilendirme, 2. Bilişsel yaklaşım , 3. Sorun çözme eğitimi, 4. Sosyal beceri eğitimi ve 5. relaps önleme aşamaları ile çok yüz güldürücü tedavi sonuçları alındığı bildirilmiştir. Önümüzdeki yıllarda bu tedavi yaklaşımının daha da yaygınlaşacağı tahmin edilmektedir. Serotonin geri alım inhibitörleri de başarı şansını arttırmaktadır.
İNTERMİTANT EKSPLOSİF (ARALIKLI PATLAYICI ) BOZUKLUK
Yeterince güvenilir veri bulunmamasına karşın aralıklı patlayıcı bozukluğun nadir olduğu düşünülmektedir. Erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülmektedir. Bu bozukluğun başlangıç yaşıyla ilgili bilgiler sınırlı olmakla birlikte, ergenlik sonu ile üçünçü dekad arasında başladığı düşünülmektedir. Bu bozukluk ani başlangıçlı olabilir ve prodromal dönem olmaksızın ortaya çıkabilir. Psikoanalitik terapistler impulsif ve agressif davranışların narsissistik yaralayıcı olaylarla tetiklenebileceğini ileri sürerler. Öfke atakları daha fazla narsissistik yaralanmayı önleyici biçimde kişilerarası mesafenin korunmasına hizmet eder.
Aralıklı patlayıcı bozuklukla ilgili en yeni ve kapsamlı çalışmalardan birinde 27 kişiyi incenlemiş, bu kişilerin tümü de saldırgan davranışların öncesinde saldırganlık dürtüleri hissettiklerini bildirmişlerdir. Antidepresanlar veya mizaç düzenleyicilerin yararlı olduğu düşünülmektedir. Karbamazepinin bazı olgularda yararlı olduğuna ilişkin çok sayıda yayın vardır. Anksiyolik ilaçlar saldırganlık öncesinde yaşantılanan gerginlikle başa çıkmak için yararlı olabilir. SSRI'ların mizaç bozukluklarıyla pek çok ortak özellik içeren aralıklı patlayıcı bozukluk tedavisinde de etkin olabileceği bildirilmiştir.
TRİKOTİLOMANİ - SAÇ KOPARMA HASTALIĞI
Trikotilomani impuls kontrol bozuklukları içerisinde yer alan kronik saç koparma hastalığıdır. Obsesif kompulsif bozuklukla benzerliklerinden dolayı obsesif kompulsif spektrum bozukluklarından birisi olarakta değerlendirilmiştir. Trikotilomaninin esas öğesi bir kişinin saçlarını kellik yapacak düzeyde koparmasıdır. Saçı koparmadan önce veya hasta koparmaya karşı direnme çabasını göstermekteyse bir gerilim yaşantılanmaktadır. Davranış esnasında haz, doyum ve rahatlama oluşmalıdır. Genellikle ergenlik döneminde başlar. Ergenlik döneminde kadınlarda erkeklerden 5-10 kat fazla görülürken daha sonra erken erişkinlikte kadın ve erkek arasında eşit oranda görülür. Çocuklarda tırnak yeme, parmak emme, burun karıştırma, masturbasyon, okul sorunları ve kötü arkadaş ilişkileri eşlik eder. II. eksen de komorbiditeyi araştıran çalışmalarda yapılmıştır. Schlosser ve arkadaşları obsesif kompulsif %27, şizoid %14, borderline %14, kaçıngan %14, pasif agresif %14 ve kendini yeren kişilik bozukluklarının %14 düzeyinde trikotilomanili hastalarda görüldüğünü bildirmişlerdir. Aile çalışmaları trikotilomani olgularının birinci derece akrabalarında saç koparma ve obsesif kompulsif bozukluk olarak artış saptamışlardır.
Trikotilomaninin esas klinik özelliği saç, kaş, kirpik koparmadır. Daha az olarak sakal, bıyık ve diğer beden kılları da koparılabilir. Hastaların %75i saçını, %53ü kirpik, %42i kaşını koparırken, %8 çocukların saç veya kaşını, %3üde eşi veya başkalarının saçını koparmaktadır. Beyazlaşmış saçları koparmak daha büyük haz verirken hastaların sadece %28i koparma esnasında acı duyduklarını ifade etmiştir.
Değişik antidepresan, mizaç düzenleyiciler ve antipsikotikler belirtilerin iyileştirilmesinde etkili bulunmuştur. Psikoterapiler de tek başlarına bile oldukça etkilidir.
KOMPULSİF ALIŞVERİŞ YAPMA
Kompulsif alışveriş yapma, gerilimin rahatlaması veya doyumla sonuçlanan karşı konulamaz alışveriş dürtüsüdür. Amerikan psikiyatri birliğinin tanısal değerlendirme sınıflamasında yer almamakla beraber giderek dikkat çeken bir bozukluktur. Kompulsif alma ölçeği kullanılarak yapılan çalışmalarda, ABDde yaygınlığı %1.8-8.1 arasında bulunmuştur. Başlama yaşı 18-30 arasında değişmektedir.
Kompulsif alışveriş yapmanın nedenleri bilinmemektedir. Kalıcı bir iç self-imge yokluğunda bireyler eksik iç düzenlerini bütünlemek için dış kaynaklara yöneldikleri ya da kompulsif alışveriş yapıcı kadınlarda bu tablonun kastrasyonla bağlantılı anksiyetelerine tepki olarak oluştuğu ileri sürülmüştür. Kıyafet, mücevher, ayakkabı ve makyaj malzemeleri en sık alınan maddelerdir. Genelde büyük ve pahalı değildirler. Miktar olarak çok alındıkları için sorun çıkarırlar. Alışveriş davranışı satıcıyla olumlu karşılıklı etkileşimi arttırmaktadır. Alışveriş güdülemesi maddelere sahip olmaktansa olumlu etkileşimi sürdürme ve öz güveni arttırıcı hedeflerine yöneliktir. Kompulsif olarak alınan şeyler başkaları ve kişinin kendisiyle ilgili imajı arttırmak için kullanılmaktadır.
Değişik antidepresan, antipsikotik ve mizaç düzenleyici ilaçlardan kısmi düzelmeler saptanmıştır. Psikoterapötik yaklaşımlar yararlı olmaktadır.