Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Durduk yere baş dönmesi ve araba tutması

ruzgarlibahce

MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    16 May 2014
  • Mesajlar
    34
  • MFC Puanı
    0
Vücudun dengede kalması için 3 sistem ve 1 merkez görev yapar. Bu sistemlerin en önemlisi iç kulakta bulunan denge sistemi dediğimiz labirenttir. Bu labirent 3 düzlemdeki yarım daire kanallarından oluşur.

Diğer sistem gözlerimiz ve kaslarımızda ve eklemlerimizdeki reseptörlerdir.
Bu 3 sistemden gelen bilgiler beyin tarafından değerlendirilir. Ve biz yerimizi biliriz. Bu üç sistem arasında uyum olmadığında beyin bilgileri değerlendiremez baş dönmesi hissederiz. Araba tutması da bu algısal çelişkiden doğmaktadır.

Hareket hastalığı genellikle hareketli taşıtlara binildiğinde ki bunlar uçaklar, kara taşıtları ve en sıkta deniz taşıtlarında meydana gelmektedir. Bunun dışında hareket hastalığını tetikleyen faktörler olarak gebeliği, alkol alımını, aşırı korku, heyecan, bazı ağır kokular özellikle benzin ve mazot gibi ve ağır yemek kokuları da hareket hastalığını tetiklemektedir.

Yapılan bazı çalışmalar migren hastalarında da araç tutmasının daha fazla olduğunu göstermektedir. Genetik olarak yapılan çalışmalarda genetik olarak bir sebep tespit edilememiştir. Çünkü zaten bu hastalığın nedeni de belli değildir dolayısıyla denge sistemindeki problemden kaynaklanmaktadır. Genetikle ilgili çalışmalar henüz sona ulaşmamıştır.

Hareket Hastalığı Tedavisi

Bu hastalığın oluşmasını azaltan ilaçlar kullanılmaktadır. Bunlar içerisinde en sık kullanılanı antikolinerjiklerdir. Bu hem hap olarak ağızdan hemde dermal bantlar olarak kulak arkasına yapıştırılarak da kullanılır. Bunlar kısa etkili ilaçlardır. Seyahatten yarım saat önce alınması gerekmektedir.

Uzun süreli yolculuğa çıkılacağı zaman antihistaminiklerin kullanılmasında fayda vardır.. Segatif etki yaratan antihistaminiklerin yolculuklardan bir saat önce uzun etkili olması açısından öneriyoruz.

Sadece bulantıya yönelik antihinamikler vardır. Bunlarda sadece bulantı hissini bastıran ilaçlardır. Bunun dışında seyahatlerden önce sakinleştirici ilaçlarda hareket hastalığını önlemede nispeten faydalı olduğu görülmüştür. Bunların kullanılmasında bir sakınca yoktur.
 
Üst Alt