-
- Üyelik Tarihi
- 2 Ağu 2016
-
- Mesajlar
- 11,694
-
- MFC Puanı
- -894
Dünyanın hidrojenle çalışan ilk yolcu treni Fransız ulaşım şirketi Alstom tarafından görücüye çıkarıldı. Almanyada Coradia iLint isimli son derece sessiz ve çevreyle dost tren, seferlerine önümüzdeki yıldan itibaren başlayacak.
Coradia iLint hakkındaki en iyi haber, trenin atmosfere aşırı su buharı ve yoğunlaşmış suyu dışarıya atması, bu da Almanyanın 4.000 kuvvetli dizel treniyle karşılaştırıldığında sıfır emisyonlu bir alternatif ortaya koyuyor.
Tren, topluluğa ilk kez geçen haftalarda Berlindeki InnoTrans ticaret fuarında tanıtıldı. Hidroray (hydrail) olarak isimlendirilen tren, uzun mesafeler boyunca düzenli olarak sefer yapan ilk hidrojen yakıtlı tren olacak.
iLintin Buxtehude-Bremervörde-Bremerhaven-Cuxhaven bölgesi hattında (Alt Saksonya eyaletinin kuzey batısında) çalışması planlanıyor. Test ve onay süreçleri bu yıl yürütülecek ve topluma Aralık 2017 tarihinde açılacak.
Alman gazetesi Die Welte göre, Alt Saksonyanın yerel ulaşım yöneticileri Alstomdan şu ana kadar 14 iLint treni sipariş etmiş ve bunlar başarılı olursa, ülkenin diğer bölgelerinde de görülme olasılığı yüksek. Trene ilgi duyan başka ülkeler de var, örneğin Hollanda, Danimarka ve Norveç gibi.
Ilint gücünü devasa lityum iyon pillerinden alıyor. Lityum pillerine enerjiyi de tavandaki hidrojen yakıt tankı sağlıyor. Tam dolu bir tank, vagon başına 94 kg gerektiriyor ve hidro-ray bütün bir gün çalışabilir ya da 800 km yol gidebilir. Trenin en yüksek hızı 140 km/h olarak belirtildi.
Trenler için hidrojen gücü fikri yaklaşık on yıllık bir süreden beri akıllarda dolaşıyor, ancak insan taşımak yerine, tamamen hidrojen yakıtlı ve melez yakıtlı taşıtlar şu ana kadar sadece nakliye amaçlı olarak kullanıldı.
Trenlerden karbon kaynaklı emisyonlar diğer taşıt türlerine oranla çok daha az olmasına rağmen (Avustralyanın taşımacılıktan ileri gelen sera gazı emisyonunun yalnızca %2,6sı demiryoluyla ilişkili, bunlara yolcular ve nakliyecilik dahil), Almanyanın yenilenebilir enerjiye olan ilgisi, kolay bir şekilde uygulanabilecek herhangi bir endüstriye kayacak gibi görünüyor.
Almanya şimdi de 2050 yılına kadar enerji kullanımının ortalama %60lik bir kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamayı planlıyor.
Umalım ki iLintin ülkedeki 4.000 dizel trenin yerine geçmesi mümkün olsun ve amaçlarına bir adım daha yaklaşsınlar.
Teknolojinin neye benzediğine şuradan bakabilirsiniz (daha büyük versiyon için buraya tıklayın):
Kaynak: sciencealert