Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Dünyadaki Buzulların Hepsi Bir Anda Erirse Ne Olur?

PeriKızı

Moderatör
  • Üyelik Tarihi
    22 May 2019
  • Mesajlar
    8,670
  • MFC Puanı
    26,804
İklim değişikliği ve küresel ısınma gibi sebeplerle her sene çok büyük miktarlarda buzun eridiği haberlerini okuyorsunuz. Peki dünyadaki tüm buzullar bir anda eriseydi ne olurdu? Dünya ne gibi problemlerle karşılaşırdı?
Dünyadaki tatlı su buzunun %99’u Grönland ile Antarktika’da bulunuyor ve bu buz, her yıl bir miktar eriyerek okyanusa karışıyor. Normalde bu buz kütlesinin tamamının erimesi yüz binlerce yıl sürecek ancak hepsi bir gecede erirse ne olur?

Biz uyurken deniz seviyesi 66 metreye kadar yükselecek. Dünyadaki kıyı şehirleri yok olacak ve dünya popülasyonunun %40’ı evlerini terk etmek zorunda kalacak.

Dünyaya etkileri:
Dünyanın yüzeyinde tam anlamıyla bir kaos yaşanırken bir yandan yer altında da oldukça tehlikeli şeyler meydana gelecek. Yükselen bu tuzlu su iç kısımlarda yer alan yer altı sularına sızacak ve yakınlardaki tatlı su akiferlerine yönlendirecek. İçme suyumuzun sağlandığı sulama sistemleri ve güç santrali soğutma sistemleri yok olacak.

Grönland ve Antarktika’daki buzlar tatlı sudan oluşuyor yani bunlar eridiğinde dünyadaki tatlı su kaynaklarının %69’u direkt olarak okyanuslara karışmış olacak. Bu da okyanus akıntılarında ve su döngülerinde hasarlar oluşmasına sebep olacak.

Örneğin herkesin lisedeki coğrafya derslerinden hatırlayacağı Gulf Stream, Kuzey Avrupa’ya sıcak hava getiren oldukça güçlü bir akıntı. Ancak tatlı su akışı bu akımı seyreltecek ve yavaşlatacak, hatta belki de tamamen durduracak. Bazı uzmanlara göre Kuzey Avrupa’daki sıcaklıklar düşecek bu da mini buz çağını ortaya çıkartacak.

Grönland ve Antarktika dışındaki tatlı su buzu:
Dünyadaki tatlı sudan oluşan tüm buzlar Grönland ve Antarktika’da bulunmuyor. Geriye kalan %1’lik tatlı su buzulu kıta içlerinde yer alıyor. Himalaya buzulu, içerisinde barındırdığı 'dikloro difenil trikloroethan' (DDT) gibi zehirli kimyasallar sebebiyle en büyük tehditlerden bir tanesini oluşturuyor. Bilim insanları, bu gibi buzulların, bu tür kimyasalları on yıllarca içerisinde depolayabildiğini keşfetti. Buradaki buzul da eridiğinde nehirlere, göllere ve yer altı rezervlerine karışacak ve gittiği her yeri zehirleyecek.

%1’lik kısmın kalanı, çoğunluğu toprağın donmuş halde bulunduğu Arktik tundrada olmak üzere yer altında bulunuyor. Donmuş toprak, iki yıldan uzun süre don kalabilen organik bir madde. Donmuş toprağın erimesindeki en büyük problem cıva zehirlenmesi olacak. Arktik donmuş topraklarda tahmini 15 milyon galon cıva depolanmış olduğu düşünülüyor.

Donmuş topraktaki organik maddeler mikroorganizmalar için oldukça lezzetli yiyeceklerdir. Bu organizmalar hazım işlemi bittikten sonra en etkili sera gazlarından olan karbondioksit ve metan çıkartacak. Bilim insanları, bu olayın şu anda atmosferde bulunan sera gazını iki katına çıkaracağını tahmin ediyor. Bu da sıcaklıkların günümüze göre 3,5 santigrat derece yükselmesi anlamına geliyor.Yukarıda bahsettiğimiz Avrupa’daki mini buz çağına elveda derken dünyadaki nehirler ve göller de yok olacak. Yüksek sıcaklıklar yüzünden bu su birikintileri buharlaşacak, devasa kuraklıklar ve çöl benzeri iklimler meydana gelecek. Atmosferde buharlaşan ekstra su oldukça güçlü fırtınalar, seller ve kasırgalar oluşacak.

Tüm bunlardan sonra Kanada, Alaska, Arktik ve Antarktik’e doğru devasa göçler başlayacak. Şu an bunların yaşanması imkânsız gibi görünse de bilim insanlarının küresel ısınma ve iklim değişikliği konusundaki uyarılarına kulak asılmazsa çok da uzak olmayan bir gelecekte Dünya, bu senaryolarla karşılaşabilir.
 
Üst Alt