• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Dünyada Görülen İklim Tipleri ve Özellikleri Nelerdir?

Pamira

Moderatör
İçerik Üreticisi
Üyelik Tarihi
22 May 2019
Konular
2,801
Mesajlar
9,706
MFC Puanı
60,560
Dünyamız bizi üzerinde taşıyan hiç durmadan dönen ve bizleri taşıyan bir küredir. Dünya üzerinde sayısızca değişiklikler var. Kimi bölge hep kara parçalarıyla kaplıyken kimi bölge ormanlık ve yer yer su bölgeler mevcuttur. Tabi dünyanın ekvatora yakınlığı uzaklığı da bölgeleri birbirinden coğrafi konum olarak ayıran özellikler arasındadır. İnanılmaz değişik olaylar ile karşı karşıyayız aslında. Dünya tek ve yuvarlaktır kimi bölgede yağmur yağarken kimi bölgede denize girilecek kadar sıcak mevsimler de görülebilir.Bu tamamen dünyanın şeklinden kaynaklanmaktadır. Yuvarlak olmasından dolayı yer yer ekvatora yakın yer yer uzak kalmaktadır. Bu yüzden değişiklikler görmek ve yaşamak mümkündür. İklimler ana başlık olarak 3 başlık üzerinden incelenmektedir.
Ilıman iklimler
Sıcak iklimler
Soğuk iklimler.

Sıcak iklimler: Ekvatoral, tropikal, muson ve çöl iklimleridir.
Ilıman iklimler: Akdeniz iklimi, Okyanusal iklimi karasal iklim ve step iklimidir.
Soğuk iklimler: Tundra iklimi ve kutup iklimidir.
Dünyada görülen iklim tipleri;
Dünya üzerinde dünyanın bulunduğu konum, şekli ve diğer önemli güneş, ay ve ekvatora olan yakınlığı\uzaklığından dolayı değişik iklimler görülür. Sizlere bu iklimlerin ne olduğu ve hangi iklimlerin nerde ve nasıl yaşandığı ile ilgili bilgi aktaracağız.
Akdeniz iklimi;
Akdeniz iklimi yağışların en yoğun olduğu iklim tipidir. Genellikle Akdeniz kıyısı olan tüm ülkelerde görülür. Bitki örtüsü yaz sıcaklığına inanılmaz dayanıklıdır. Bitki ötüşü kızılçamlar ve makilerdir. Afrika nın kap bölgesi, orta Şili ve California da görülür. Yağış inanılmaz dengesizdir. Kar ve don olayları neredeyse hiç görülmez.
Karasal iklim;
Kuzey yarım kürede görülür. Denize uzak olan bölgedir. Kanada nın kuzeyinde, doğu Avrupa da ve Sibirya da görülür.Kış soğuk geçtiğinden bitki örtüsü kışa dayanıklı bitkilerdir. İğne yapraklı ağaçlar ve ormanlar görülür. Türkiye ye bakacak olursak denize uzak iç kesimlerde görülür.
Savan iklimi;
Ekvatoral bölgenin kuzey ve güneyinde 2 kuşak olacak şekilde görülür. Bitki örtüsü sayandır.
Ekvatoral iklim;
hesaplama yapıldığında yıllık olarak 25 derecenin üstündeki iklimdir. Bitki örtüsü büyük geniş yapraklı ağaçlar oluşturur. Buna tropikal ormanlar diyebiliriz. Yıl boyunca yaprakları yeşildir. Ekvatorun etrafındaki 0-10 paralelleri arasında yer alır.
Kutup iklimi;
Bitki örtüsü yoktur. Çünkü her yer buzullarla kaplıdır. Buzul olduğundan buna dayanıklı bitki türü yoktur. Yıl boyunca sıcaklık ortalaması 0 derecenin altındadır. Antartika kıtasında ve kuzey kutbu çevresinde görülür. Aslında kutuplar bölgesinde güneşin görülme süresi çok uzundur ancak ışınlar dik açıyla geldiğinden sıcaklık yüksekliği artmaz.
Tundra iklimi;
Kutup bölgesinin olduğu iklime yakın bir iklim türüdür. Sıcaklıklar çok düşük bir şekilde görülür. Toprağın üzerinde tüm kış boyunca buzlar görülür. Yaz sıcaklığında toprağın üzerindeki buzlar çözülür ve o bölge bataklık bölgesi olur. Genellikle bu bölgede yetişen bitkiler küçük ince ve cılız bitkilerdir. Bitki örtüsü Ot ve bir çeşit yosunlardan ve cılız tundralardan oluşur. Bu yüzden bu iklim tipine bitki örtüsünün adı verilmiştir. Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya kıtalarında bulunmaktadır.
Okyanus iklimi;
Kara parçalarının olduğu bölgenin batısında yer alır ve sürekli yağışlar bulunur. Kuzey batı Avrupa ve kanada’nın batı kıyılarında görülür. Bitki örtüsü Geniş yapraklı ağaçların olduğu ormanlardan oluşur.
Step (bozkır) iklimi;
Kara kütlelerinin olduğu ve nemin ulaşamadığı en iç kısımlardan oluşur step iklimi. Diğer iklimlere nazaran geçiş iklimidir. Bitki örtüsü mevsimine göre ilkbaharda yeşillenip yaz aylarında sararan ot topluluklarından oluşur. Bu bitki örtüsüne bozkır denilir. Orta Avrupa, Asya’nın iç kısımlarında, Anadolu’nun iç kısımlarında ve kuzey Amerika nın orta bölümlerinde yer almaktadır.
 
Üst