Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Donuk Omuz Belirtileri ve Tedavisi

Loony

İnsan insanı, Ya tamamlayamadı, Ya tam'anlayamadı.
MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    16 Eyl 2014
  • Mesajlar
    1,713
  • MFC Puanı
    6
Donuk omuz nüfusunun %2’sinde görülen acı verici bir sorundur. Donuk omuz yavaşça meydana gelir ve eklemlerin tamamen hareketsiz kalmasına neden olabilir. Ayrıca ağrı ve tutukluğu da beraberinde getirir. Bazen diyabet ya da felç nedeniyle ortaya çıkar. Yaralanma sonrası da ortaya çıkabilir.

Donuk Omuz Evreleri ve Belirtileri
Donuk omuz bazı insanlara fazla dert olmasa da bazı insanlarda şiddetli ağrılar yapabilir. Donuk omuz şikayetinin süresi büyük farklılıklar gösterir. Bazıları sadece birkaç hafta bu sorunla uğraşırken bazı kişiler yıllarca donuk omuz sorunu çekebilirler. Ciddi bir durum olan donuk omuz giyinmeyi, araba sürmeyi hatta uyumayı bile zor hale getirebilir.

3 aşamada donuk omuz evrelerinin seyri şöyledir:

1. Evre – Ağrılı Faz: 2-9 ay
İlk olarak ağrı başlar bunu kademeli tutukluk ile hareketin kısıtlanması izler. Geceleri kötüleşir.

2. Evre – Tutukluk Fazı: 4-12 ay
Ağrı yavaş yavaş azalır ama tutukluk ve hareket kısıtlanması devam eder ve kötüleşebilir. Kolunuzu dışarı doğru döndürmek imkansız hale gelebilir.

3. Evre – Çözülme Fazı: 1-3 yıl
Bu evre ağrı, tutukluk ve hareket kısıtlanmasının yavaş yavaş azaldığı iyileşme evresidir.

Donuk Omuz Neden Olur?
Donuk omuza neyin neden olduğu ve neden bazı insanlarda olurken bazılarında olmadığı tam olarak bilinmemektedir. Bazen bu duruma, doku yaralanması ya da doku daralması neden olabilir. Fakat çoğunun nedeni genellikle bilinmemektedir.

Doktorlar kırık veya ameliyat nedeniyle omuzlarını hareketsiz tutmak zorunda olanlarda donuk omuz gelişme ihtimalinin yüksek olduğunu söyler. Kimi zaman diyabet ve artrit gibi kronik koşullar da bu hastalığın etkenlerinden olabilir.

Donuk Omuz Risk Faktörleri
Yaş & Cinsiyet
40 yaşın üzerindekilerde olma olasılığı daha fazladır. Kadınlarda erkeklerden daha fazla görülür.

Hareketsizlik
Eğer uzun süre hareketsiz kalıyorsanız bu donuk omuz riskini artırır. Hareketsiz omuz için en yaygın nedenler olarak felç, kırık kol, omuz manşet kaslarının yaralanması ve ameliyat sonrası iyileşme dönemi vb. sayılabilir.

Tıbbi Sorunlar
Parkinson hastalığı, verem, kalp-damar hastalıkları, diyabet ve tiroitle ilgili problemler donuk omuza neden olabilen tıbbi sorunlardır.

Donuk Omuz Tedavisi
Donuk omuzun neden olduğu tutukluğu gidermenin ve ağrıyı azaltmanın fiziksel egzersiz yapmak, ilaç almak ya da iğne olmak ve ameliyat gibi birçok yolu vardır. Aşağıdaki tabloda uygulanabilir tedaviler mevcuttur:

Fizyoterapi
Bu tedavi transkütanöz elektriksel sinir stimülasyonu (TENS), akupunktur, masaj, sıcak ve soğuk kompresler, rahatlatmak amaçlı esneme teknikleri ve donuk omuza esneklik katma vb. içerir.

Ağrı kesiciler
Çoğu durumda reçetesiz ilaçlar donuk omuzun neden olduğu ağrılarınızla başa çıkmak için yeterli olabilir. Ancak bazen ağrı reçetesiz ilaçların yardımcı olabileceğinden daha kötüdür, bu durumda doktorunuz size daha kuvvetli bir ağrı kesici verebilir.

Steroid enjeksiyonu
Kortikosteroidler iltihabı azaltmayı ve donuk omuzun hareketini artırmayı sağlayabilir.

Eklem genişletilmesi
Omuz dokusu çok sıkıdır bu yüzden steril suyun enjekte edilmesiyle gevşetilerek hareket özgürlüğünün artırılmasını sağlamaya yardımcı olabilir.

Omuz Manipülasyonu
Eğer donuk omuz nedeniyle ciddi bir hareketsizliğiniz varsa doktorunuz hareket aralığını artırmak için genel anestezi ile omzunuzu manipüle edebilir. Eğer donuk omuz çok şiddetliyse bu hareket sorunlu alanda kemik kırıklarına yol açabilir.

Cerrahi müdahale
Hiç hareket edilemiyorsa yara dokusunu, sıkı dokuyu ya da eklemdeki diğer yapışıklıkları gidermek için ameliyat iyi bir seçenek olabilir. Ameliyat genellikle küçük kesikler, küçük aletler ile yapılır ve uzun bir iyileşme süreci gerektirmez.

Donuk Omuz için Esneme Egzersizleri
Egzersizlerinizi yapmadan önce mutlaka omuzlarınızı ısıtmalısınız. Bunun en iyi yolu 10- 15 dakikalık bir duş almak ya da banyo yapmaktır. Aşağıdaki egzersizler ağrıyan noktalara değil gerilen noktalara uzanır.

Sarkaç tipi germe
İlk bu egzersizi yapın. Omuzlarınızı rahat bırakın. Ayakta durup biraz eğilin ve sorunlu kolunuzu aşağı doğru sarkıtın. Ayağınızın çapında bir dairede kolunuzu sallayın. Günde bir kez her talimatı 10 kez uygulayın.

Havlu germe
3 ayak uzunluğundaki bir havluyu arkanızda iki elinizle kavrayın ve yatay konumda tutun. Havluyu yukarı doğru germek için sorunlu kolunuzu çekerken iyi kolunuzu kullanın. Sorunlu kolunuzla havlunun altını kavrayıp sağlam kolunuz ile belinize doğru çekin. Bunu günde 10 ila 20 kez yapın.

Parmak yürüyüşü
Kolun 3/4’ü kadar bir uzaklıktaki bir duvara dönün. Uzanın ve sorunlu kolunuzun parmak uçları ile bel seviyenizde duvara dokunun. Dirseğinizi yavaşça eğip parmak uçlarınızı örümcek gibi omuz hizanıza gelene ya da mümkün olduğu yere kadar duvarda yukarı doğru yürütün. Bu işi omuz kaslarınız değil parmaklarınız yapmalıdır. Kolunuzu yavaş yavaş indirin (gerekirse sağlam kolunuzun yardımı ile) ve tekrarlayın. Bu egzersizi günde 10 ila 20 kere uygulayın.

Çapraz vücut uzanımı
Oturun veya ayakta durun. Omuzunuzu germek için bütün vücudunuza hafif bir baskı uygulayarak sorunlu kolunuzu dirsek düzeyine gelene kadar kaldırın bunun için sağlıklı olan kolunuzu kullanın. 15 – 20 saniye gergin bir şekilde tutun. Bunu her gün 10- 20 kez uygulayın.
 
Üst Alt