Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Dondurma tüketirken sağlığınız bozulmasın

Herkül

Canım Dedem
Admin
Konum
BERGAMA
  • Üyelik Tarihi
    4 Haz 2013
  • Mesajlar
    32,171
  • MFC Puanı
    62,236
Dondurma tüketirken sağlığınız bozulmasın
hb1Tzv.jpg

Hijyenik koşullarda üretilip saklanmayan dondurmalar, genel vücut sağlığını olumsuz etkileyerek zehirlenmelere yol açabiliyor.

Havaların ısındığı bu günlerde tüketmeye başladığımız dondurmanın sağlığınıza olan etkilerini biliyor musunuz? Besleyici değeri yüksek olan sütten üretilen dondurma, sıcak havaların vazgeçilmez tatları arasında yer alıyor. Ancak hijyenik koşullarda üretilip saklanmayan dondurmalar, genel vücut sağlığını olumsuz etkileyerek zehirlenmelere yol açabiliyor. İşte sağlıklı dondurma tüketmek için dikkat edilmesi gerekenler.

Büyüme çağındaki çocuklar için yararlı
Besin değeri açısından katkısız olarak üretilen doğal bir dondurma; süte göre 3-4 kat daha fazla yağ, yaklaşık %15 fazla protein ve 3-4 kat daha çok karbonhidrat içermektedir. Kalsiyum ve fosfor açısından zengin olan dondurma, B ve A vitamini bakımından da zengindir. Dondurma, içerdiği kalsiyum ve fosfor nedeniyle de büyüme çağındaki çocukların kemik ve diş gelişimi açısından da önemli bir besin kaynağıdır.

Hasta ve diyette olanlar kontrollü olmalı
Bir süt tatlısı olan dondurmanın kalori değeri, baklava ve pasta gibi hamurlu tatlılara oranla daha düşüktür ve daha besleyicidir. Özellikle yaz aylarında zayıflamak veya forma girmek isteyenlerin günlük beslenme planlarında, aşırıya kaçmamak şartıyla dondurma tüketmeleri uygundur. Haftada bir veya iki kez 2 top şeklinde ara öğünlerde tüketilecek organik meyveli dondurmanın, antioksidan özelliği de bulunmaktadır. Kalp-damar ve diyabet hastalarının ise özel olarak üretilen, besin değerleri daha düşük diyet dondurmaları uzman kontrolünde tüketmesi uygundur.

Dondurma tüketirken dikkat edilmesi gerekenler
Dondurmanın sağlıklı koşullarda üretilmiş ve saklanmış olması da çok önemlidir. Çünkü gerekli hijyen koşullarında üretilmemiş ve uygun bir şekilde saklanmamış dondurma vücut sağlığını tehdit edebilir. Taze sütten yapılan ve katkısız dondurmaların tercih edilmesi daha çok önerilmektedir. Klasik usullerle üretilen katkısız ve paketsiz satılan dondurmaların ise bilinen ve güvenilir yerlerden alınması çok önemlidir. Mikroorganizmalar, süt ve süt ürünlerinin içinde çok hızlı çoğaldıkları için dondurma da kolay bozulabilen bir yiyecektir. Bu nedenle dondurmanın pastörize sütten yapılması ve hijyenik koşullarda üretilmesi çok önemlidir. İzinsiz üretilen veya son kullanma tarihi geçmiş ürünler asla satın alınmamalıdır. Dondurmanın üretimi sonrasında dağıtımının soğuk zincire uygun olarak yapılması gerekmektedir. Dondurmaların saklandığı soğutucuların steril olması da çok önemlidir.

Kilo aldırmayacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz
Dondurmanın hafif ve besleyici bir tatlı olması kilo aldırmayacağı anlamına gelmemektedir. Tüketim miktarı ve çeşitlerin içindeki yapay şeker oranına çok dikkat edilmelidir. Özellikle çocukların yazın günde birkaç dondurma tüketmesi beslenme alışkanlıklarına olumsuz etki etmekte ve ilerleyen dönemlerde kilo sorununa yol açmaktadır.
 

Herkül

Canım Dedem
Admin
Konum
BERGAMA
  • Üyelik Tarihi
    4 Haz 2013
  • Mesajlar
    32,171
  • MFC Puanı
    62,236
O yüzden her zaman güvenilir ve bildiğimiz yerden dondurma alırız, tıpkı her yiyecek için yaptığımız gibi....
 

StigmatA

♣Şeytana Uymuyorum, Sadece Aynı Fikirdeyiz!♠
Forum Sorumlusu
Admin
Konum
ßursa
  • Üyelik Tarihi
    3 Nis 2008
  • Mesajlar
    26,363
  • MFC Puanı
    164,293
vallah ben paketli dondurmalardan ziyade maraş usulü dövemeleri daha çok seviyorum
 
Üst Alt