Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Doğum Yapan Kediye Nasıl Bakım Yapılır?

KalbimdekiDeniz

O zaman bırak kurusun geceler..!
MFC Üyesi
Konum
İzmir
  • Üyelik Tarihi
    29 Eyl 2015
  • Mesajlar
    1,638
  • MFC Puanı
    94
Kedilerin hamilelik süresi kadar doğum anı da dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Kediler bu süre zarfında kendilerini mutlaka iyi hissetmelidir. Kedi sahiplerinin de bilmesi gereken pratik bilgiler bulunmaktadır.

Kediler doğum yapmadan önce, doğum yapacağının belirtilerini mutlaka gösterir. Doğuma çok kısa bir süre kala kedilerde ağız hareketleri ve mukoza salgılaması görülür. Bununla birlikte kedilerde nefes alış ve kalp ritmi hızlanır. Bazı durumlarda kediler miyavlayarak etrafta uygun yer arama temayülünde bulunur. Doğum anının gelmesi ile birlikte kedinin cinsel organında su gelir ve doğum kesesi görülmeye başlar.

Kedilerin doğum yapacağı yerin mutlaka temiz olması gerekir. Doğum yapacak olan kedinin altına bir bez serilmesi kedinin cinsel organından çıkan sıvının emilimini sağlayacaktır. Kediler, ilk yavrusunu yaklaşık 20 dakika içerisinde doğurur. Diğer yavruların doğma süresi genelde daha uzun sürer. Doğum anında kedinin gözetimi için bir veterinere başvurulmalıdır.

Kedi, doğum yaptıktan sonra kendisini güvende hissetmelidir. Bu nedenle ortamda başka bir kedinin olmaması gerekir. Kedilerin doğum anında ve sonrasında bulunduğu yere müdahele edilmemelidir. Bununla birlikte doğum yapan kedinin yanında çok durulmamalı ve davranışları ona sezdirilmeden gözlemlenmelidir.

Kediler doğum sonrasında yavrularına dokunulmasını istemez. Ayrıca doğum sonrasında yavru kedilere dokunulmamalı ve annenin yavrularına alışması sağlanmalıdır. Kedilerin yavrusunu kabullenmemesi durumunda onları zorlayıcı hareketlerde bulunulmamalıdır. Anne kediye sevecen bir şekilde davranılmalı ve yavrularına yakınlaşması sağlanmalıdır.

Kedilerin doğum öncesinde altına konulan havlu, doğumdan üç veya dört saat sonra alınabilir. Anne kedilerin doğum sonrasında sağlığına tam olarak kavuşması dört veya beş günü bulabilir. Doğum sonrasında anne kediye yüklü bir beslenme programı hazırlanmalıdır. Anne kedi doğum esnasında çok fazla enerji ve kan kaybettiği için normal beslenmenin 3 katı yemek verilmelidir. Ayrıca sürekli olarak su kabı kontrol edilmeli ve kedinin bol bol su içmesi sağlanmalıdır.

Kedilerin doğum anında yaşadığı problemlerde panik yapılmamalı ve bir veterine başvurulmalıdır. Eğer doğum anında bir veteriner yoksa kedinin karnı okşanarak kedinin doğum yapmasına yardımcı olunabilir. Bazı durumlarda kediler sezaryen ile doğum yapabilmektedir.
 
Üst Alt