Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Doğu Türkistan

LaiLa

Az İnsan.. Çok Huzur.
MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    368
3Dkka9.jpg

Burası Doğu Türkistan! Bugün katledildi bu insanlar.. Sebebi ne biliyor musunuz? Oruç tutmak. Niye buna susuyor herkes?!

Yusuf

Deniz sevenlerden
MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    245
11537603_841712855896917_8435507591924357346_o.jpg

Öldürülen Uygur Türkleri için gıyabi cenaze namazı...
Kayseri'de, Çin'in Doğu Türkistan olarak bilinen Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki oruç yasağına uymadığı gerekçesiyle öldürüldüğü belirtilen Uygur Türkleri için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Allah mazlumların yar ve yardımcısı olsun ölen kardeşlerimize rahmet öldürenlerede azab nasib eylesin yüce mevlam inşallah...

aLew

MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    51
sosyal medyada bir sayfanın paylaştığı yazıyı sevgili yazarlara aktarmak isterim. biraz uzun.

bu link'te imzanızı eksik etmeyin; https://www.change.org/p/%C3%A7in-halk-cumhuriyeti-ba%C5%9Fkan%C4%B1-%C3%A7in-halk-cumhuriyeti-devlet-ba%C5%9Fkan%C4%B1-do%C4%9Fu-t%C3%BCrkistan-daki-zulme-son-verin-do%C4%9Fu-t%C3%BCrkistan-yaln%C4%B1z-de%C4%9Fildir?recruiter=89232639&utm_source=share_petition&utm_medium=facebook&utm_campaign=share_facebook_responsive&utm_term=mob-xs-share_petition-no_msg

doğu türkistan'li bir çocuğun ramazan günlüğü

benim adım aziz tursuncan. doğu türkistan'ın başkenti urumçi'ye oldukça yakın olan beşbalık'ta orta okula gidiyorum.

bugün ramazanmış. gece vakti ne olduğunu anlayamadım ama babam yanıma gelerek birden beni yatağımdan kaldırdı.
- "ne oldu baba?" diye sordum.
- "bugün ramazan'ın ilk günü. müslümanlar oruç tutar. oruç tutmak için ise sahura kalkarız. bu sünnettir..." dedi.

gece vakti yenilen yemeğin ismi sahurmuş. babam elimden tuttu ve beni yemek için mutfağa doğru götürdü. hayret! acabâ niye ışıkları yakmamışlar? elimi ışığı yakmak için uzatırken babam beni engelledi.

- "yapma yavrum; hıtaylar (çinliler) sahura kalktığımızı görürse, bizi hapse atarlar." dedi.
- "ama onlara ne oluyor baba?" dedim.
- "onlar kâfir oğlum! bizi dinimizden soğutmak için ellerinden geleni yaparlar. unutma ağabeyin, barın cihâdinda şehid edilmişti. sana anlatmıştım. hatırlamıyor musun?" dedi.

evet... hatırlıyordum. "allah'in ismini yüceltmek için ağabeyin şehid oldu" demişti babam. uygurların bağımsızlığı için...

saat 06.00 olmuş. annem beni yatağımdan kaldırdı.
- "unutma oğlum. bugün oruçlusun. akşama kadar hiçbirşey yemeyecek ve içmeyeceksin. söz mü?" dedi.
- "söz..." dedim.

annem beni okula bırakırken, sabahları hıtay(çinli) öğretmenlerin bizlere zorunlu olarak yaptırdıkları spor için herkes sıraya girmeye baslamıştı bile...

sabah sporunu tamamladıktan sonra; sınıflara geçtik. bu arada saat 07.00 olmuştu. hıtay(çinli) öğretmenimiz bize anlayamadığımız bâzı şekiller ile hıtayca(çince) öğretmeye çalışıyor ve uygurca konuştuğumuz zaman bizi dövüyor. hiç anlayamıyorum...

vakit geçiyor ve öğlen tâtili yaklaşiyordu. öğlen tatilinden önceki son teneffüste hıtay(çinli) ögretmen beni yanına çağırdı. çok güzel bir uygurca ile;

- "gel bakalım tin suan. (bana verdikleri hıtayca isimdi bu) seninle biraz konuşalım. annen, baban nasıl?" diye sordu...

benimle böyle yakından ilgilenmesi çok hoşuma gitmişti. gâliba artık dayak yemeyeceğim diye düşünüyordum.

- "çok iyiler öğretmenim." dedim.
- "siz evde neler yapıyorsunuz çok merak ediyorum? hadi bana dün akşamdan beri neler yaptığınızı ve vaktinizi nasıl geçirdiğinizi anlat bakalım." dedi.

öğretmenimin benimle ilgilenmesini kıskanan arkadaşlarım olduğunu bilerek keyifle cevap verdim;

- "akşam babam geldi. onunla oturduk akşam yemeği yedik. televizyon seyrettik. sonra da yattık."
- "bu kadar mı?" dedi.
- "haaa, bir de gece kalkıp yemek yedik. biz müslümanız, oruç tutarmışız. o yüzdende gece yemek yemeliymişiz. sonra akşama kadar hiçbirşey yememeliymişiz" dedim.

öğretmenim birden ayağa kalktı, okul müdürünün ve onun yanındaki asker kıyâfetlı adamın yanına doğru koşmaya başladı. benimle ilgilenmekten vazgeçmişti anlaşılan. beni göstererek birşeyler anlatmaya başladı. benim ne kadar iyi bir öğrenci olduğumu anlatıyordu muhakkak!

ögle yemeğinden önceki son dersimizde bitmişti. birazdan öğle yemeği vakti gelmişti. birden aklıma annemin söyledikleri geldi. ona söz vermiştim; yemek yemeyecektim. demekki o yüzden annem bugün öğle yemeği koymamıştı çantama. zaten hıtay(çinli) öğretmenler ve öğrenciler hâricinde bize yemek vermiyorlar.

hıtay(çinli) öğretmenim beni yanına çağırdı ve bugün öğle yemeğinin bedâva olduğunu söyledi. allah allah? normal zamanlarda bir kalem istediğimizde bile bize dayak atan hıtaylar(çinliler) yemek veriyorlardı.

-"teşekkur ederim öğretmenim ama ben yemek yiyemem. çünkü bugun anneme söz verdim yemek yemeyeceğime dair." dedim.

suratımda patlayan tokatın acısını akşam olmasına rağmen geçmemişti. hıtay(çinli) öğretmen tokadı attıktan sonra, zorla bana yemekte yedirmişti. anneme söz vermiştim. ne yapacağım şimdi?

eve doğru giderken akan gözyaşlarıma hâkim olamıyordum. anlayamıyordum?
müslüman olmak mı yasaktı?
uygur olmak mı?
yoksa anneye söz vermek mi yasaktı?

birden aklıma yan evde oturan arkadaşım rahimullah geldi. babası ona kur'an öğretirken yakalanmıştı ve babasıyla annesini hapse atmışlardı. rahimullah'ıda urumçi'deki bir yetimhaneye vermişlerdi. annemler konuşurken duymuştum. rahimullah artık hiç uygurca konuşmuyormuş. ben hıtayim(çinliyim) diyormuş...

uzaktan evi görüyorum ancak evin önündeki askeri arabada neyin nesi acaba? yaklaştıkça annemi ve babamı, askerlerin dövdüğünü gördüm. babam "allah-û ekber" diye bağırıyor. annem ise gözyaşları içerisinde. onlara doğru koşmaya başladım. birden bir asker tuttu beni. annem bağırmaya başladı;

- "bırakın oğlumu...."

arkasındaki askerin dipçik darbesi ile bana doğru devrildi annem. artık hiç sesi çıkmıyordu. babam ise gözleri ve elleri bağlanmış olmasına rağmen hala "allah-û ekber" diye bağırıyordu.

beni tutan askerin elinden kurtulmaya calışırken bir hıtay(çinli) kadının bana doğru yaklaştığını gördüm. beni tutan askere;

- "çocuk bu olmalı. götürün" diye emir verdi...
- "bırakın beni! bereye götürüyorsunuz? babamı, annemi istiyorum ben. nereye götürüyorsunuz beni?" dedim.
- "artik urumçi'de yeni bir evin olacak tin suan, merak etme." diye cevap verdi...

doğu türkistan, bütün türklerin nâmusudur.
doğu türkistan'a sâhip çık!

Tuğçe

MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    17
Müslüman Uygur Türklerinin baskı ve işgale rağmen verdikleri yaşam mücadelesine Türkiye'de kayıtsız kalınmadı.
Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde oruç yasağına uymadıkları gerekçesiyle öldürülen Uygur Türk'ü için Türkiye'nin birçok şehrinde gıyabi cenaze namazı kılındı.
Namaz sonrası düzenlenen protesto gösterileirnde de Çin yönetimi aleyhine sloganlar atıldı.

aLew

MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    51
doğu türkistan da çin zulmü çinliler tarafından uygur türklerine yapılan ve tarihin gördüğü en kanlı zulümlerden biridir.birçok kanlı işkence görüntüleri var ama şu iki fotoğraf beni derinden etkiledi.

1) annesinin öldüğünden habersiz, elinde ekmeği ile başında duran ve gülümseyen bir bebek:

CIoMkQVVEAEWTO6.jpg

2) büyük acıların küçük yaşta büyüttüğü bir erkek çocuğunun kendisinden en fazla 2-3 yaş küçük olan, çok korktuğu her halinden belli olan kız kardeşine sarıldığı, ona destek olmaya, güven vermeye ve korumaya çalıştığı anın fotoğrafı:

CInUbsWWUAElpkk.jpg

keşke elimizden bu çocukları bu hale getiren yaratıklara beddua etmekten daha fazlası gelebilseydi. bu çocukları evlat edinmem mümkün olabilseydi, hiç düşünmeden edinirdim. savaşın, kanın içinde büyüyen bu yavruları bu hale getirenler elbette bunun cezasını çok ağır bir şekilde çekeceklerdir.

Vahşetin dili,dini,ırkı ve rengi olmaz. Dünya üzerinde yapılan bu vicdansızlıklara dur demenin yolu elbet vardır.

Ortadoğu'da yaşanan danışıklı dövüş senoryaların , göstermelik müdehalelerin gerçek somut bir halde doğu türkistandaki yurttaşlarımızada sunulması gerekiyor.
Devlet büyüklerinin Filistine - İsraile - Gazze'ye kobaniye duydukları yardım ve desteğini DOĞU TÜRKİSTAN'DA ÇİN ZULMÜNE maruz kalan yurttaşlara da göstermeleri ümidi ile.

Yusuf

Deniz sevenlerden
MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    245
Doğu Türkistan’da yaşayan soydaşlarımızın sıkıntılarının giderilmesi için harekete geçmelerini bekliyoruz.Türkiye veİslamDünyası artık uyanmalı, gerekli tepkiyi göstermelidir.Birleşmiş Milletleradam gibi tepki göstermelidir. Doğu Türkistan’ın Çinlileştirilmesine Hayır! Türklerin de insanca yaşama hakkı vardır, zulüm sadeceFilistin’de,Mısır’da yoktur. Uygur Türklerine yapılan zulmü, bu zulme seyirci kalıp hala Müslümanım diyenleri, zulüm denince sadece Filistin ve Mısır’ı görüp, Doğu Türkistan’ı görmezden gelenleri ve zalim Çin Devletini nefretle kınıyorum..

Oiacgbbh

MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    0
4 Temmuz Cumartesi günü Taksim meydanında toplanıyoruz.

Üst Alt