Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Doğanın En İyi Anneleri - Filler

DeStina

Her Nasip Vaktine Esirdir
MFC Üyesi
Konum
İzmir
  • Üyelik Tarihi
    9 Haz 2015
  • Mesajlar
    12,474
  • MFC Puanı
    1,810
Doğanın En İyi Anneleri - Filler




elephant.jpg





Filler, Dünya üzerindeki en iri bebekleri doğururlar. Bahsettiğimiz 3-5 değil, tam 90 kilogram ve üzeri! Bunlar için ne kadar büyük bir bebek bezi gerekeceğini düşünebiliyor musunuz? Her ne kadar fillere bebek bezleri bağlamıyorsak da, onlar dışkılamayı sürdürüyorlar. Her neyse, konumuz fil dışkısı değil (şimdilik).

Fillerin doğumu, 22 aylık bir hamilelikten sonra geliyor! Yavrular kör olarak doğuyorlar ve yön bulmak için hortumlarını kullanmak zorunda kalıyorlar. Ama neyse ki "anaerkil" bir toplumda yaşıyorlar ve doğumdan hemen sonra, grup içerisindeki "hanımefendiler" yardım eli uzatıyorlar ve bebeği büyütmeye yardım ediyorlar. Bu hanımefendiler arasında başka anne filler, anneanneler, kuzenler, teyzeler ve halalar yer alabiliyor. Hepsinin katkısıyla fil yavruları büyütülüyor. Ne dayanışma ama! Bu sırada anne her bir yavrusuna günde 10 litre civarında süt vermesi gerekiyor. 10 litre!

Vahşi hayatta fil anneleri ortalama 70 yaşına kadar yaşıyorlar. Fillerde grupları dişiler yönetiyor ve her sürü içerisinde baskın olan bir dişi bulunuyor. Tıpkı insanlar gibi, filler de toplumlarına muhtaç olarak yaşıyorlar. Bu sebeple aralarında sıkı bir dayanışma görülüyor. Ancak bu dayanışma da, lider dişi tarafından yönetiliyor. Bu lider dişinin kızları da ömürlerinin tümünde olmasa bile büyük bir kısmında annelerinin yanında yaşıyorlar. Erkeklerse daha 5 yaşındayken, özgürlüklerini ilan edip sürüyü terk etmeye başlıyorlar. Ancak genelde bu terk, yetişkinliğe erişene kadar gerçekleşmiyor.

 
Üst Alt