Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Diyabetlilere özel beslenme kuralları

Herkül

Canım Dedem
Admin
Konum
BERGAMA
  • Üyelik Tarihi
    4 Haz 2013
  • Mesajlar
    32,171
  • MFC Puanı
    62,236

diyabetlilere-ozel-beslenme-kurallari_1137341_340_226.jpg



Dünyada ve Türkiye’de diyabetli sayısı hızla artıyor
Beslenme, yaşamımızı sürdürmemizde en zorunlu gereksinimlerimizin başında gelirken, bir de diyabetle mücadele etmek gibi özel bir durumumuz varsa, doğru beslenmek daha çok önem kazanıyor. Sağlıklı beslenmenin temeli ise her tür besin grubunu içeren karışık bir beslenme programı uygulamaktan geçiyor.

Di­ya­bet­te uy­gu­la­na­cak di­ye­tin as­lın­da sağ­lık­lı ol­mak is­te­yen her­ke­sin uy­ma­sı ge­re­ken bes­len­me ku­ra­lı ol­du­ğu­nu söy­le­yen Dün­ya ­di­ya­bet Mer­ke­zi­’n­den Di­ye­tis­yen Fey­han Be­len “Di­ya­be­ti­ni­zi, si­zin­le ya­şa­yan bir ar­ka­da­şı­nız­mış gi­bi al­gı­la­yı­nız.

Onun­la iyi ge­çi­ne­bil­mek için di­ya­be­ti öğ­ren­mek, ye­mek ye­me alış­kan­lık­la­rı­nı­zı de­ğiş­tir­mek, gün­lük yi­ye­cek de­ği­şim­le­ri­ni öğ­ren­mek ve be­lir­ti­le­re uy­gun acil ön­lem­le­ri al­ma­nız ge­re­ki­yor.

Bes­len­me alış­kan­lık­la­rı­nız­da ya­pa­ca­ğı­nız de­ği­şik­lik­ler; si­zin­le bir­lik­te ai­le­ni­zi ve çev­re­niz­de­ki­le­ri de sağ­lık­lı bes­len­me ko­nu­sun­da ha­re­ke­te ge­çi­ri­r” di­ye ko­nuş­tu.

Diyabette beslenme kuralları

*Şe­ker dâ­hil ol­mak üze­re, hiç­bir yi­ye­cek ya­sak de­ğil­dir. An­cak ba­zı­la­rı­nı öl­çü­lü tü­ket­me­niz ge­re­ke­bi­lir. Yi­ye­cek de­ği­şim­le­ri­ni iyi öğ­ren­miş ve kan şe­ke­ri kon­tro­lü sağ­lan­mış bir di­ya­bet­li, kı­sıt­lı mik­tar­da (gün­de 25 gra­mı aş­ma­ya­cak öl­çü­de) şe­ker de kul­la­na­bi­lir.

*İn­sü­lin kul­la­nı­yor­sa­nız ve di­ye­tis­ye­ni­niz ve­ya dok­to­ru­nuz öner­miş­se, ara öğün­le­ri­ni­zi ih­mal et­me­yin.

*Öğün­le­ri­ni­zi as­la at­la­ma­yın.

*Her gün ay­nı sa­at­te ve ay­nı mik­tar­da ye­mek ye­me­ye ça­lı­şın.

*Ki­lo ver­me­niz ge­re­ki­yor­sa di­yet prog­ra­mı­nı­za mut­la­ka uyun. Ye­mek­le­ri kı­zart­mak ye­ri­ne ız­ga­ra ve­ya fı­rın­da ter­cih edin. Yağ­sız et (ba­lık, de­ri­siz ta­vuk), yağ­sız pey­nir, yağ­sız süt ve­ya yo­ğurt gi­bi yi­ye­cek­ler tü­ke­tin.

*Ha­mur tat­lı­la­rı ye­ri­ne mey­ve­li ve­ya süt­lü tat­lı­la­rı ter­cih edin. Tat­lan­dı­rı­cı kul­la­na­cak­sa­nız, pi­şi­ril­di­ğin­de acı tat ver­me­yen toz tat­lan­dı­rı­cı­la­rı kul­lan­ma­nız da­ha sağ­lık­lı­dır.

*Da­mar sert­li­ği ris­ki­ni azalt­mak için doy­ma­mış (bit­ki­sel sı­vı) yağ­la­ra yö­ne­lin. Ye­mek pi­şi­rir­ken zey­tin­ya­ğı ile so­ya yağ­la­rı­nı ya­rı ya­rı­ya ka­rış­tı­ra­rak kul­la­nın.

*Bol su iç­me­ye (gün­de 1,5-2 lit­re) gay­ret edin. Unut­ma­yın ki, su me­ta­bo­liz­ma­nız ve ka­bız­lı­ğı­nız için iyi bir dü­zen­le­yi­ci­dir.

*Tu­zu azal­tın. Sa­la­mu­ra yi­ye­cek­ler­den ka­çı­nın.

*Yağ­lı gı­da­lar­dan, sa­ka­tat, su­cuk, sa­lam ve so­sis gi­bi yi­ye­cek­ler­den uzak du­run.

*Lif­li (po­sa­lı) yi­ye­cek­le­ri (çiğ seb­ze, mey­ve, ku­ru bak­la­gil­ler, ke­pek-çav­dar ek­me­ği, yu­laf, tam buğ­day­lı gı­da­lar) mut­la­ka tü­ke­tin.

*Di­ya­bet­li­ler için üre­til­miş çi­ko­la­ta, tat­lı, re­çel gi­bi ürün­ler ta­ma­men ma­sum ve za­rar­sız de­ğil­dir. Faz­la tü­ke­til­dik­le­rin­de is­hal ya­pa­bi­lir ve­ya yük­sek ka­lo­ri ve yağ içer­dik­le­rin­den ki­lo ver­me­ni­zi en­gel­le­ye­bi­lir­ler.

*Ha­zır gı­da­la­rı zor­da kal­ma­dık­ça tü­ket­me­yin. Bu tip be­sin­le­rin eti­ket bil­gi­le­ri­nin içe­ri­ği­ni öğ­re­ne­rek di­ye­tis­ye­ni­ni­ze da­nı­şın.

*İn­sü­lin kul­la­nı­yor­sa­nız ya­nı­nız­da mut­la­ka kes­me şe­ker ta­şı­yın.

*Kan şe­ke­ri­ni­zin han­gi sı­nır­lar ara­sın­da ol­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni öğ­re­nin.

*Haf­ta­da 1 gün aç kar­nı­na tar­tı­lın.

*Kar­bon­hid­rat­la­rı iyi ta­nı­yın. Kar­bon­hid­rat­la­rı ta­nı­ma­dan di­ya­bet te­da­vi­sin­de kan şe­ke­ri dü­ze­yi­ni den­ge­le­mek müm­kün de­ğil­dir.

*Mut­la­ka ara öğün ya­pın, eğer dı­şar­ıda ise­niz ya­nı­nız­da ara öğün al­ter­na­tif­le­ri bu­lun­du­run.

*Eg­zer­siz ya­pa­cak­sa­nız mut­la­ka eg­zer­siz ön­ce­si ve son­ra­sı kan şe­ke­ri­ni­zi kon­trol edi­n.
 
Üst Alt