Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Dişlerin Rengi Neden Değişir ?

DeStina

Her Nasip Vaktine Esirdir
MFC Üyesi
Konum
İzmir
  • Üyelik Tarihi
    9 Haz 2015
  • Mesajlar
    12,474
  • MFC Puanı
    1,810
Dişlerin Rengi Neden Değişir ?

images








Mine yüzeyinde oluşan renkleşmelerdir. Sigara, puro, pipo gibi tütün ürünleri dişlerin lingual yüzeylerinde ve servikal kısımlarında yeşilimsi kahverengi ile siyah, çay, kahve, şarap ve kola gibi içecekler kahverengi-siyah renkleşmelere yol açar. Gıda maddeleri ve ilaçlar yoluyla alınan ya da sanayide kullanılan bazı metaller de diş renkleşmelerine neden olur. Bu tip renkleşmeler genel olarak beyazlatma tedavilerine iyi yanıt verir.Bazen dişer sürmeden önce renklenme oluşabilir. Boyar maddeler diş yapısını etkilemişlerdir ve bu renklenmeler iç renklenmelerdir. İç renklenmeler dişlerin gelişimi sırasında alınan tetrasiklin, fluorür gibi bazı ilaçlardan, diş gelişimi döneminde geçirilen ateşli çocuk hastalıklar ya da genetik hastalıklardan kaynaklanabilir.

Hastalıklardan kaynaklanan renklenmeler. Bebeklik döneminde ağır bir sarılık geçiren çocukların dişlerinde mavi gri veya kahverengi renklenmeler görülür. Bebeklik döneminde, mine oluşumu sırasında geçirilen ateşli hastalıklar, kalsiyum ve fosfor eksiklikleri mine organik matrisinin salgılanma ya da matrisin kireçlenme mekanizmasında bozukluğa sebep olur.



Ne şekilde olursa olsun renklenen minenin beyazlatılması bazı yöntemlerle yapılır. Beyazlatma yöntemleri genel olarak canlı dişlerde beyazlatma ve cansız dişlerde beyazlatma yöntemleri olarak sınıflandırılabilir. Canlı dişlerde beyazlatma yöntemleri, kullanılan beyazlatma maddelerine göre hidrojen peroksit beyazlatması ve aşındırma beyazlatması olarak ikiye ayrılır. Ancak bazı durumlarda her iki yönteminde sakıncaları vardır.



Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

1. Geniş pulpalı dişlerde

2. Diş eti çekilmesi durumunda

3. Ortodontik tedavi sırasında aşırı hassasiyet

4. Ağır mine kaybı

5. Hamilelik ve emzirme döneminde

6. Beyazlatma materyaline alerjisi olan kişilerde

Bunların diş beyazlatması için size engel olup olmadığını muayene sonucu diş hekiminiz belirler.


Dt. Aslı ÇOBAN Diş Hekimliği
 
Üst Alt