• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Diş Teli Hakkında Her Şey

mum

Özel Üye
Üyelik Tarihi
3 Nis 2008
Konular
2,214
Mesajlar
2,424
MFC Puanı
1,030
Diş Teli Çeşitleri

Metal Diş Telleri
Günümüzde yaygın olarak kullanılan metal braketler, geçmişteki braketlere göre daha komforludur ve daha yüksek kaliteli paslanmaz çelik teller kullanılmaktadır. Bu teller diş, dişeti dokuları ile son derece uyumludur ve doku dostu materyallerdir.

0.jpg


Invisalign
Clear-Aligner, invisalign, orthoclear telsiz ortodonti teknolojisi sayesinde çapraşık dişler diş teli kullanılmadan görünmeyen şeffaf plaklar ile düzeltilebilmektedir.

invisalign.png


Invisalign Nedir?

Ortodontik tedavi amacı ile dişlere takılan, çıkarılabilir, ağızda belirgin olarak gözükmeyen dünyada pek çok saygın klinikte denenmiş ve başarılı sonuçlar elde edilmiş yöntemdir.

Aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi şeffaf olan materyal, diş telleri yerine kullanılarak şekilsel diş bozukluklarının giderilmesi amaçlanmaktadır.
Düzelticiler 3 boyutlu özel bilgisayarlı sistemler yardımıyla diş yapınıza birebir uygun olarak modellenir.

Invisalign Tedavi Süreci

Her bir düzeltici yaklaşık 2 hafta boyunca takılır. Bu süre içerisinde düzeltici sadece yemek yerken, bir şey içerken ya da diş fırçalarken çıkartılmalıdır. İki hafta sonrasında yeni bir düzeltici takılır, bu yeni düzeltici ile eskisi arasında dişleri daha düzgün hale getirici küçük farklılıklar bulunmaktadır. Her bir düzelticinin takılması dişlerin daha güzel gözükmesi için birer adımdır.

Tedavi süreci her 6 haftalık periyotlarla yapılan muayene sayesinde kontrol altına alınır.

Toplam tedavi süresi 9 ila 15 ay arasında değişmektedir.
Fiyatları çok değişkendir kimi klinikte fiyat aralığı 1000 ile 5000 lira arası iken kimi kliniklerde bu fiyat 4500$ ile başlayıp 7000$'a kadar çıkabiliyor.
Bu yüzden hem doktora hem kliniğe hemde maddi durum göz önüne alınmalıdır.

BEN INVISALIGN İLE TEDAVİ OLABİLİR MİYİM?

Invisalign’ın sizin ihtiyaçlarınızı ne kadar iyi karşılayabildiğini anlamak için tecrübeli Invisalign sertifikalı bir doktora başvurmanız çok önemlidir.
image-teeth-01.jpg


Çapraşık dişler basitçe çenenizde tüm dişlerinizin sığması için yeterli yer olmadığında görülür. Çapraşık dişler tedavi edilmediğinde, dişlerinizi temizlemek daha zor olduğundan dişeti hastalığı riski artar ve dişlerin normal fonksiyon görmesini engeller.
image-teeth-02.jpg


Aralık dişler çenenizde ekstra yer olduğunda görülür. Bunun sebebi küçük dişler, çene kemiğinin anormal büyümesi, genetik, eksik dişler ve/ya da dilin ileride konumlanması olabilir. Dişler eksik olduğunda bu problem, diğer dişlerin boşluğa doğru kayması nedeniyle de olabilir. Aralık dişler, gingivitis ve periodontitis gibi dişeti hastalıklarına neden olabilir, tedavi edilmediklerinde, diş kaybı gerçekleşebilir.
image-teeth-03.jpg


Çapraz kapanış üst ve alt çenenin her ikisi de doğru hizalanmadığında gerçekleşir. Bu durum genellikle üst dişlerin alt dişlerin iç tarafına doğru kapanmasına neden olur ve ağzın ön ve/ya da yan tarafında olur. Bu problem dişlerin aşınmasına, diş eti hastalığına ve kemik kaybına neden olur.
Şahsen kendi doktorum ile de konuştuğum bir durumdur çünkü bu tedavi yöntemi ile çene cerrahisi gerektiren bazı durumlar ameliyatsız çözülebilir.
image-teeth-04.jpg


Örtülü kapanış üst dişlerin alt dişleri örtmesiyle gerçekleşir. Tipik olarak, genetik, kötü ağız alışkanlıkları veya dişleri destekleyen kemiğin fazla gelişimi sonucunda oluşur. Bu problem dişeti problemlerine ya da iritasyona, ve/ya da alt dişlerin aşınmasına ve ağrılı çene ve eklem problemlerine neden olabilir.
image-teeth-05.jpg


Underbites:Yani alt ısırıklar oldukça garip bir adı var nedne bu adı koyduklarını tartışacak değiliz sanırım Alt dişlerin ön dişlerin önüne geçmesi sonucu oluşur, bu duruma genellikle üst çenenin az gelişmesi, alt çenenin fazla gelişmesi ya da iki durumun birlikteliği neden olur. Aynı zamanda üst çenede eksik bir diş olması durumunda da görülebilir. Bu problem diş aşınmasına neden olabilecek şekilde ön dişlerin ya da azı dişlerinin normal fonksiyon görmesini engelleyebilir. Ayrıca ağrılı çene ve eklem problemlerine de neden olabilir.

İçten takılan Diştelleri
Lingual ortodonti, braketlerin dişlerin ön yüzeyi yerine, arka yüzeyine yapıştırılması suretiyle onların tamamen görünmez olmasını sağlayan bir tekniktir.

Son yıllarda sıklıkla kullanılan tekniklerden biri de lingual ortodontidir. Geleneksel ortodontik tedaviden farklı olarak, braket ve tel sistemi dişlerin iç yüzeyinde konumlanır. Estetik olarak hastaya büyük avantaj sağlayan bu sistemde, gerekli durumlarda dişlerin dış yüzeylerine de yardımcı unsurlar yapıştırılabilmektedir. Bu yüzden, ortodontideki diğer sistemlere oranla (invisalign, porselen braketler) en görünmez ortodontik tedavi opsiyonunu hastalara sunmaktadır.

Lingual ortodontide laboratuar tekniklerine sıklıkla ihtiyaç duyulmaktadır. İndirekt yapıştırma olarak da bilinen bu yöntemde, braket pozisyonları hastalardan elde edilen alçı modeller üzerinde belirlenerek laboratuar kalıpları oluşturulur. Silikon bazlı bu kalıplar, tedavi sırasında oluşabilecek braket kayıplarının da hızlı bir şekilde yerine yerleştirilmesinde yararlı olur. Bununla birlikte, lingual ortodontik tedavide laboratuar işlemlerinin ağırlık taşıması, tedavi ücretlerinde artışa neden olmaktadır.

Lingual teknikte, braketlerin diş iç yüzeyinde seyretmesi bazı zorlukları beraberinde getirebilir. Ağzın küçük, dilin büyük, veya çapraşıklığın fazla olduğu bireylerde braketlerdeki çıkıntılarına alışmak, dıştan takılan tedaviye oranla daha uzun sürebilir.

Sonuç olarak, estetik kaygısı fazla olan bireylerde lingual teknikle yapılan ortodontik tedavi ile tatmin edici sonuçlar elde etmek mümkündür. Anacak her tedavide olduğu gibi doğru vaka seçiminin de tedavi başarısını arttıran en önemli faktörlerden biri olduğu unutulmamalıdır.

lingual-ortodonti.jpg


Seramik Diş Telleri
Seramikten yapılan bu braketler şeffafdır ve daha az görünürler. Bu özelliklerinden dolayı yetişkin hastalarda ya da gençlerde çok tercih edilmektedir. Daha az görünmelerine rağmen metal braketlere göre daha kırılgan olmalarından dolayı kullanırken daha dikkatli olmak gerekir.

Metal braketlere göre hijyene daha dikkat etmek gerekir. Şeffaf braketlerin metal braketlere göre ücreti daha fazladır.

Altın Diş Telleri
Doku dostu olup, anti-alerjiktir. Sökülmesi kolaydır. Maliyetleri yüksektir.

Damon Diş Telleri:
Telin braket içinde ileri-geri kaymasına izin veren bir sistemdir. Damon braketlerinde elastik ya da çelik bağlar kullanılmaz.

damon-braces-jpg.9522


Damon Sistemi ve Kapaklı Braketler

Sürtünme kuvveti ortodontide dişleri hareket ettirirken karşılaşılan en büyük sorundur!!!

Damon sistemi ve kapaklı braketler ortodonti dünyasında çığır açan sistemlerdir.

Sabit tedavilerin temelini tek tek bütün dişlerin üzerine yapıştırılan braketler ve bu braketlerin içinde bulunan oluktan geçen teller oluşturmaktadır. Apareyin etkili olabilmesi için tellerin bu oluk içerisinden serbest bir şekilde geçmeleri gerekir. Eskiden beri kullanılmakta olan ve halen günümüzde de kullanılan klasik ortodonti apareylerinde tellerin braket üzerine bağlanması için küçük ince teller veya renkli ya da şeffaf lastikler bağlayıcılar kullanılmak zorundadır. Bu küçük bağlayıcı teller ve lastikler bağlayıcılar telin braket oluğu içerisine doğru baskı oluşturduğu için fazla miktarda sürtünme kuvveti yaratmaktadır. Bu durumda uygulanan kuvvet yetersiz kaldığı için diş hareketi yavaşlamaktadır.
Sürtünme kuvvetinin etkisini azaltmak için kuvveti arttırdığınızda diş kökleri etrafında kan akımını yavaşlamakta ve yine diş hareketinin hızını azaltmaktadır. Bütün bunların yanı sıra bağlayıcı teller eğer sivri köşeleri kalmışsa dudak ve yanak iç kısımlarında tahriş ve yaralanmalara sebep olabilmektedir. Lastikler ise yapısı gereği ağızdaki mikroorganizmaları içine hapsedip diş çürüğü ve diş eti hastalığına zemin hazırlayarak ağız hijyenini olumsuz etkilemektedir!

Damon braketlerinde kullanılan özel kilit mekanizması, tellerin braket oluğu içerisine lastik veya ince teller kullanılmaksızın bağlanmasını sağlar. Aynı zamanda bu sistemde kullanılan özel ark telleri sayesinde çok düşük kuvvetler uygulanarak sürtünme kuvveti en alt seviyeye iner, böylelikle diş hareketinde gecikmeler yaşanmaz.

damon.jpg


Sonuç olarak;

-Temizliği çok daha kolay olup daha hijyeniktir.

- Bu sistemde ligatür olmadığından hastanın dudak ve yanak zedelenmeleri minimuma inmekte, böylelikle hastaların braketlerine alışması daha kolay gerçekleşmektedir.

- Hastaların randevu seans araları daha uzun olmakta (klasik metal ve estetik braketlerde hastalar 4 haftada 1 kez randevuya gelmek zorunda iken self ligating sistemde 6 haftada 1 kez yeterli) , buna ilaveten hastaların hasta koltuğunda geçirdikleri sürede oldukça kısalmaktadır. Günümüz iş koşullarını ve işten izin alıp diş hekimine gelebilmek için attığınız taklaları düşünecek olursak
bu sistemin sizin için yaratıldığını düşünmemek elde değil.

- Sistemin bir diğer avantajı ise adı üstünde sürtünmesiz oluşudur.
Diğer sistemlerde dişlere uygulanan kuvvetlerin büyük çoğunluğu sürtünmeye gittiği için hareketlerin daha yavaş oluşmasının aksine bu sistemde hareketler daha çabuk oluşup tedavi süreniz kısalmaktadır.

Şeffaf Diş Teli ve Telsiz Ortodonti

Clear-Aligner, invisalign, orthoclear telsiz ortodonti teknolojisi sayesinde çapraşık dişler diş teli kullanılmadan görünmeyen şeffaf plaklar ile düzeltilebilmektedir. Hiç ortodontik tel kullanılmadan invisalign sistemi ile ortodontik tedavi mümkündür. Bir çok vakada uygulanabilecek olan bu sistemin sizin için de uygun olup olmadığına doktorunuzun karar vermesi gerekmektedir.

Clear-Aligner dişleri düzeltmek için kullanılan şeffaf plak sistemleridir. Oldukça şeffaf olduklarından hemen fark edilmezler, yemek yerken çıkarılırlar ve kullanımları rahat sistemlerdir.

Metal ya da seramik braketler olmadığı için ağzınızda braketlerin yaptığı ilk günlerdeki tahriş ve rahatsızlıklar olmaz.

Telsiz ortodonti tedavisinde, bilgisayar ortamında tasarlanan bu şefaf damaklıklar her ay için 3 adet hazırlanıp 1 ve 2 hafta gibi sürelerle değiştirilip dişlerin arzu edilen ideal pozisyona gelmesini sağlamaktadır.

Ortodonti Problemleri Neden Olur ?

Kulak-burun-boğaz problemleri: (Bademcik iltihabı, burun ve geniz eti varlığı; sürekli ağzı solunumu gibi) çene kemiklerinin şekillenmesinde engel oluşturabilir ve diş sürme bozuklukları yaratabilirler.

Genetik faktörler: Özellikle iskeletsel bozukluğu olan bireylerde soy geçmişte benzer bir anomalinin olup olmadığı önemlidir. Kalıtımsal diş eksiklikleri, dar üst çene, çapraşıklık problemleri de kalıtımsal olarak çocuğa geçebilmektedir. Bu durumda ortodontik sorunların ortaya çıkması kaçınılmaz olmaktadır. Yapılması gereken ise; çocuğu süt dişlenme döneminden başlayarak düzenli diş hekimi kontrolüne götürmektir.

Kötü alışkanlıklar: Parmak emme, uzun süre yalancı emzik veya biberon kullanma, dil emme, dudak emme, kalem ısırma gibi kötü alışkanlıklar da diş ve çene yapılarında ortodontik bozukluklara neden olabilmektedir.

Diğer nedenler: Koruyucu hekimliğin hastalara sunduğu olanaklardan yararlanılmamış olabilir; mesela süt dişlerindeki çürükler "nasıl olsa değişecek" mantığıyla tedavi edilmemiş, zamanından önce dişler çekilmiş, flourlama ve fissür koruyucu uygulamaları gözardı edilmiş olabilir.

Çenesel uyumsuzlukların nedeni

Alt çenenin ( üst çeneye göre ) daha geride olması

Alt çenenin ( üst çeneye göre ) daha ileride olması

Ailesel ( genetik )

Gelişimsel bozukluklar

Dişsel bozuklukların türleri

Yer darlığı nedeniyle dişlerin çapraşık olması

Yer fazlalığı nedeniyle dişlerin aralık olması

Parmak emme veya dilin normalden büyük olması nedeniyle üst ve alt ön dişler arasında mesafe olması

Dişlerin normal pozisyonunda olmaması

Yer darlığının ( çapraşıklığın ) nedeni

Genetik veya gelişimsel olarak çenenin küçük , dişlerin eninin ise büyük olması dolayısıyla dişlerin çeneye sığamamaları

Vaktinden önce süt dişlerinin çekilmesiyle , geri kalan dişlerin birbirlerine yanaşmaları ve böylece alttan çıkacak daimi dişe yeterli yer kalmaması nedeniyle daimi dişin çapraşık bir şekilde çıkması veya hiç çıkamaması

20. yaş dişlerinin arkadan diğer dişleri sıkıştırması

Diş Teli Tedavileri

Diş teli tedavisi dişlerdeki çapraşıklıkları, çene gelişim bozukluğu ve kapanışla ilgili problemleri düzelten bir diş hekimliği dalıdır. Düzgün sıralanmış dişler ısırma, çiğneme ve konuşma fonksiyonlarının yanı sıra fiziksel görünümü de olumlu yönde etkiler. Sağlıklı dişetleri ve ideal sıralanmış dişler diş estetiğinin temelini oluşturur.

Düzgün yerleşmemiş üst ve alt ön dişler diş teli tedavisi ile düzeltilebilecek konuşma bozuklukları yaratabilirler. Diş teli tedavisi aynı zamanda arka diş yüzeylerinin hızlı yıpranmasını da engellerler. Kapanma sırasında dişlere aşırı bir yük biner ve eğer ön dişler düzgün kapanmazlarsa arka dişler daha çabuk yıpranır.

Diş Teli Tedavilerinin Faydaları

Dişeti problemlerinin diş teli tedavisinden sonra görülme sıklığı azalır. Hasta ideal bir ağız bakımı yaparsa dişeti hastalıkları, diş taşı, plak oluşumu görülmez.

Çiğneme kabiliyetiniz gelişir. Sindirim sisteminiz daha sağlıklı hale gelir.

Diş fırçası daha rahat diş yüzeylerine temas eder ve diş ipi kullanımınız daha pratik olur. Sonuçta daha ideal bir ağız sağlığına kavuşursunuz. Dişleriniz ve çene ilişkiniz düzeldikçe yüz estetiğiniz, dudaklarınızın konturları ve profilinizde de olumlu yönde değişiklilikler olur.

Dişlerin olması gereken çizgi boyunca dizilmesi daha kolay ve ulaşılabilir temizlik yapmanızı sağlar.

Tedaviye Başlarken

Diş teli tedavisinde ilk muayenede ağız sağlığına ve hijyenine yönelik genel bir muayene yapılır. Diş teli tedavisine başlamadan önce dişleriniz ve dişetleriniz sağlıklı olmalıdır. Ağzınızda çürükleriniz ve dişeti problemleriniz var ise tedavi planına kaydedilir.

Ortodontist hekim tarafından kapsamlı bir ağız sağlığına ve hijyenine yönelik genel bir muayene yapılır. Bu muayene sonrasında sizlere bir ön tanı sunulacak ve tedaviye gerek olup olmadığı hakkında bilgi verilir. Eğer tedaviye gereksinim var ise ne zaman başlanmasının uygun olacağı, ortalama tedavi süresi, tedavi maliyeti ve ödeme seçeneklerine ilişkin bir planlama sunulur.

Daha sonra başta panaromik film olmak üzere ortodontistinizin isteği üzerine sefalometrik, el-bilek filmleri gibi bir kaç röntgen filmi istenir. Ortodontik problemin bütün detaylarıyla ortaya konabilmesi ve kapsamlı bir tedavi planı yapılabilmesi için; bazı ön kayıtların alınması ve bu kayıtların doktorunuz tarafından incelenmesi gerekmektedir. Bu kayıtlar; dişleri taklit eden alçı modeller, ağız içi ve ağız dışı fotoğraflar ve filmlerden oluşmaktadır.
Dişlerinizin bakımı için sunulacak öneriler ile beraber ağız temizliği ile ilgili bilgiler de ilk ziyarette verilecektir. Çoğu durumda bu ilk ziyaretinizde dişleriniz temizlenip, genel diş problemleriniz tespit edilip tedavi önerileri sunulmaktadır.

Tüm medikal, dental kayıtlarınız alınır. Ağız içi ve yüz - profil fotoğraflarınız çekilir. Bu kayıtlar kişisel tedavi planınız için gerekli bilgilerdir ve çok uzun dönem için saklanacak verilerdir.

Dikkat Edilmesi gerekenler

Diş teli takanlar ilk önce mutlaka temizliğe önem vermelidir. En önemlisi diş telinin temizliğidir. Fakat bunun dışında muhakkak ki başka önlemlerde var. Mesela yiyecek-içecek yani gıdalarda bazı kısıtlamalar olabiliyor. Ancak günümüzde yeni kullanılmaya başlanmış, yeni teknolojik tellerde harhangi bir yeme-içme yani gıda kısıtlaması olmuyor. Bu tür tellerede sadece ve sadece yapışkan şeyler, örnek vermek gerekirse; çiklet ve onun gibi yapışkan şeylerin kullanılmaması gerekiyor. Eğer bunlar kullanılırsa bunlar tellerin üzerine yapışıyor, ya tellerin yerinden oynamalına neden oluyor yada bu yapışkan maddelerin yapıştığı yerde bol miktarda bakteri oluşuyor.

Ama genel olarak, şu andaki yeni teknolojili tellerin kullanımında herhangi bir şekilde yiyecek içecek yani gıda kısıtlaması yapılmıyor. Genellikle içerisinde asit bulunan kolalı içeceklerin ve karbon bulunan içeceklerin kullanılmasından mümkün oldukça uzak durmak dişlerin ve tellerin sağlığı açısından iyi olacaktır.

Braket takılan hastalarda ilk 2–3 gün genel olarak hafif bir ağrı olabilir. Ağrı sizi rahatsız ediyorsa bir ağrı kesici içebilirsiniz.
Tedavi süresince yiyecekleri ısırmadan keserek veya kopararak küçük lokmalar halinde tüketiniz.

Kola, cips, şeker, sakız, lokum, sert meyveler vs. asitli veya yapışkan gıda maddelerinden kesinlikle uzak durunuz. Çünkü dişlerinizin üzerindeki braketler diş temizliğinizi normalden çok fazla zorlaştıracak ve iyi temizlenmediği takdirde bu gıda maddeleri nedeniyle dişlerinizde yeni çürükler oluşacaktır.

Dişlerinizi mutlaka Ortodontik fırçalar ile fırçalayınız.

Damaklık kullanan hastalar damaklığını sadece yemek yerken çıkarmalı yemekten hemen sonra dişlerini ve damaklığını fırçalayarak tekrar takmalıdır.

Lütfen damaklığınızın kaybolmaması için dikkat ediniz.

Gençler İçin Diş Teli Tedavisi

Dişlerinde çapraşıklık veya kapanış bozukluğu olan gençler diş çürüğü, diş aşınmaları, diş eti ve eklem problemlerinin görülme riskinin daha fazladır.

Aktif büyüme dönemi ortalama olarak kızlarda 15, erkeklerde ise 16 yaşında sona erer. Büyüme tamamlandıktan sonra çenelerdeki problemi sadece ortodontik yaklaşımlarla çözmek mümkün değildir. Dişsel problemler ise rahatlıkla tedavi edilebilir. Dolayısıyla, büyüme sona ermiş ise ortodontik tedavi yaklaşımları erişkinlerdeki ile aynıdır.

Bu dönemde halk arasında tel takma dediğimiz sabit ortodontik tedaviler yapılmaktadır. Dişler üzerine yapıştırılan braketler ve aradan geçen ark teli aracılığıyla dişlere kuvvet iletilir. Bu kuvvetler sayesinde dişler hareket ettirilir ve istenilen konuma getirilir.

Daimi dişler sürdükten sonra ortodontik tedavi artık dişlerin üzerine yapışan ve tedavi süresince çıkarılmayan braketler ve bu braketlerin içinden geçen tellerle yapılmaktadır. gümüş rengi,altın rengi, şeffaf/diş rengi veya pembe/mavi gibi renkli olabilmektedir.
Çeneleri ilgilendiren problemler mevcut ise, braketlere ilave olarak ağız dışından destek almak gerekir. Aktif büyüme dönemi olan 12-15 yaşları arasında kullanılabilen bu apareyler sayesinde, çenelerdeki büyümeyi yönlendirmek ve anomaliyi tedavi etmek mümkündür.

Tedavi edilmediğinde çoğu ortodontik problem daha da kötüleşir. Eğer kapanış bozukluğunuz varsa dişleriniz çapraşık veya aralıklı olabilir veya birbirleriyle uyumları iyi olmayabilir. Çapraşık dişleri temizlemek ve temiz tutmak zordur. Zaman geçtikçe çapraşıklık nedeniyle diş çürükleri, diş eti hastalıkları ve diş kaybı bile meydana gelebilir. Bozuk kapanışlar aynı zamanda diş yüzeylerinin anormal aşınmasına, çiğnemede zorluklar ile destek kemik ve diş eti dokularında hasara yol açabilirler. Bozuk bir diş dizilimi çene eklemlerinizde ağrı gelişmesine katkıda bulunabilir.

Yetişkinler İçin Diş Teli Tedavisi

Ortodontik tedaviler her yaş grubunda yapılabilir.Yetişkin bir hastada ortodontistin dikkat edeceği nokta periodental dokular denilen diş çevresindeki dokuların sağlıklı olmasıdır. Gerçi bu kural çocuk ya da genç ortodontisi için de gereklidir.

Yetişkin hastalarda iskeletsel problem dediğimiz alt ya da üst çenenin birbiriyle uyumu bozuk olduğu durumlarda örneğin alt çene normalden daha ilerde olduğu durumlarda sadece ortodonti yeterli bir tedavi yöntemi değildir. Böyle durumlarda çene operasyonları da gerekir.

Sıkça Sorulan Sorular

Diş telinin kullanılması önerilen yaş aralığı nedir ?

Diş telleri 8 yaşından takılması tavsiye edilir. 5 ila 8 yaş aralığında süt dişlerinin zamanından önce çekildiği durumlarda diş teli takılabilir.

8 ila 10 yaş arasında diş teli taktırırsanız hem maliyet açısından hem de sağlık açısından daha iyi olur.

Eğer 20 – 25 yaşlarında veya daha üstü yaşlarda diş teli takmak istiyorsanız diş eti sağlıklı ise takılmasında herhangi bir problem yoktur.


Diş teli takmasının faydaları nelerdir , ne gibi durumlarda kullanılmalıdır ?

Diş tellerini diş düzensiliğinde , çene pozisyon bozukluğunda kullanılır.En çok diş çarpıklığında kullanılır.

Diş teli kullanmak sağlığa zararlı mıdır ?

İnsan sağlığına zararı yoktur.

Diş telini kaç sene kullanabilirim ?

12 ila 18 ay kadar kullanabilirsiniz.

Sigara içiyorum leke oluşur mu ?

Evet sigara içenler için leke oluşma ihtimali vardır .

Diş teli fiyatları ne kadardır ?

1000 ila 7000 lira arasında değişmektedir.

Diş teli nasıl takılır?

İlk önce dişler temizlenir, çürükler varsa dolgu yapılır sallanan diş falan varya çekilir. bu adım bittikten sonra doktar ağız filmi isteyecektir,bunu doktorun söylediği yerde çektireceksiniz.

Randevu verilen gün bu filmi ortadontiste göstereceksiniz. o , filmi inceledikten sonra neler yapılması gerektiğine bakacak.Benim sorunum köperk dişlerimin yukarıdan gelmesiydi . Bir dişim çekilecekmiş yukarıdaki dişin gelmesi için. Daha sonra ağzıma baktı inceledi ve ağzıma mavi bişey taktı(adını bilmiyorum) dişleri görebilmek için kullanılıyor.bunu takınca dişlerinizle aptal bir gülümseme yapmış oluyorsunuz

Gelelim tel takımına kimi sitelerde gördüm ; çok acıyor 3-4 saat sürüyor kesinlikle taktırmayın gibi yazılar gördüm ama hiçte öyle değil.Ağzınıza hava falan sıkıyor ,su sıkıyor. daha sonra burnundan nefes al ver diyor dolgu malzemeleriyle bişeyler yapıyor dişlere.sonra dolgu aleti var mavi ışıklı onla üstünden geçiyor braket adı verilen metal parçalarını her dişe tek tek yapıştırıyor(benim sadece üst çeneme yapıldı kuruyunca eline teli alıyor.Braketler açık oluyor teli içine geçirdi braketi pense gibi bir aletle kapatıyor… Ve bu İşlem sadece 20 dakika sürüyor…

Diş Telleri Dişleri Nasıl Tedavi Ederler?

Diş telleri dişi istenilen yöne itmek için baskı uygulayarak çalışırlar. Tedavi boyunca dişler yer değiştirdiğinden arada ayarlamalar gerekmektedir.

Diş Telleri Ağıza Nasıl Yerleştirilir?

Bunlar takılırken diş hekiminiz özel yapıştırıcılar kullanarak dişinize minik braketler takacaktır. Daha sonra bu diş tellerinin arasından yay teli denilen teller geçirir. Bu yay telleri dişlerin hareket edeceği yönde belirli bir rota sağlarlar. Ligature denilen küçük elastik bantlar, yay tellerini diş tellerine bağlamak için kullanılabilir ve hasta her ziyarette farklı bir renk seçebilir.

Diş Telleri Acı Verir mi?

Diş Telleri takıldıktan sonra birkaç gün rahatsızlık duymak normaldir. Dişleriniz sızlayabilir ve teller dil ve dudaklarınızı kaşındırabilir. Çoğu rahatsızlık 1-2 haftaya geçmesine rağmen teller değişirken veya ayarlanırken gene hafif ağrı olabilir. Ağrıyı geçirmek için doktorunuzun tavsiye edeceği herhangi bir ağrıkesici kullanabilirsiniz.

Neden Sabitleyici (Retainer) Kullanılır?

Sabitleyicinin amacı düzeltici ortodontik tedavi sonrası dişleri yerinde tutmaktır. Isırışınız düzeltildiğinde kemik ve dişetlerinin diş çevresinde sabitleşmek için zamana ihtiyacı vardır.

Yer Açmak İçin Diş Çekilmesi Gerekecek Mi?

Ağzınızda bütün kalıcı dişleriniz için yeterince yer olmayabilir, bu yüzden bir kaç dişin çekilmesi gerekebilir. Eğer durum böyleyse diş hekiminiz bunu sizinle paylaşacaktır. Bazen başka tedaviler kullanılarak da ağızda yer açılabilir.

Ortodonti Acı Veren Bir İşlem Midir?

İlk bir –iki hafta alışmaya bağlı bazı ufak sorunlar yaşanabilir. Bunun dışında hasta yediklerine biraz dikkat ederek normal yaşantısını sürdürür. Ayda bir, kontrol ve ayarlar için doktoru görmek gerekir.

Diş telimin bir parçası düştü , ne olur ?

Önemli bir durum söz konusu değil ancak kopan parçayla birlikte bir hekime görünmelisiniz .

Diş teli tedavisi Sonrasında Nelere Dikkat Etmeli?

Ortodontik tedavi sırasında yapılan diş hareketleri, tedavi sonrasında geri dönmek (nüks) isterler. Dişlerin eski hallerine dönmek istemelerinin sebebi, hem diş eti fibrillerinin esnek olmasından, hem de ısırma, çiğneme gibi hareketlerin dişleri ön tarafa doğru hareket ettirmelerinden kaynaklanır. Ortodontik tedavi sonrasında düzgün hale gelen dişlerimizi korumak, tedavinin kendisi kadar önemlidir. Hem iyi bir ağız bakımı yaparak dişlerin çürümelerini engellemek, hem de ortodontistimizin vereceği damaklıkları kullanmak, dişlerin tekrar eski yerlerine gitmelerini engellemek, hem de çiğneme fonksiyonunu tam olarak yapabilmesi sağlar.

Ortodonti Tedavisinde Ağız Hijyeni Nasıl Sağlanmalıdır?


Diş Fırçalama

Yumuşak uçlu diş fırçası kullanın - yumuşak uçlar çatlak ve köşelere ulaşmakta orta ve sert uçlardan daha başarılıdırlar ayrıca dişetlerini rahatsız etmezler. Bazı markalar, özellikle diş teli olan insanlar için diş fırçası üretirler. Çift seviye olarak bilinen bu fırçalar kenarlarda daha uzun, ortalarda daha kısa kıllara sahiptir. Bu diş fırçalarını özellikle aramanıza gerek yoktur çünkü artık çoğu diş fırçası bu şekilde üretilmektedir. En önemlisi yumuşak ve ADA tarafından onaylanmış bir diş fırçası bulmaktır. Bunun haricinde fırçanın boyu, şekli ve diğer özellikleri size bağlıdır. Gerekli olmamakla beraber eğer elinizde varsa, diş telleri ile kullanımı güvenlidir. Tek dikkat edilmesi gereken fırçanın plastik arkasının diş tellerine çarpmamasıdır. Ayrıca dişe takılı olanları gevşetmemek veya hasar vermemek için orta hızda kullanım tavsiye edilir. Günde en az 2-3 defa diş fırçalayın - Günde en az 1 kez yatmadan önce ve 1 kere de başka bir zaman diş fırçalayın. Braketlerin arasında veya çevresinde yemek kalmadığından emin olmak için en iyisi yemek sonrası diş fırçalamaktır. Dişler her sefer en az 2-3 dakika yavaş ve dikkatlice fırçalanmalıdır. Dişin ve diş tellerinin içini dışını ve çiğneme alanlarını fırçalamak önemlidir. Dişinizi en az 2-3 dakika fırçalamak önemlidir. Yeterince fırçaladığınızdan emin olmak için saat veya kronometre kullanabilirsiniz.


Diş İpi
Günde en az 1 kere diş ipi kullanın. Diş telleri varken diş ipi kullanmak mümkün gözükmese de, bu hem kolayca yapılabilir hem de gereklidir. Tellerin ve dişeti çizgisinin arası için özel diş ipleri vardır. Diş telleri ilk takıldığında, diş ipi kullanım teknikleri diş hekiminiz tarafından gösterilebilir. Eğer doğru yaptığınızdan emin değilseniz diş hekiminize danışabilirsiniz.


Fluorid

Marka önemli olmamakla Fluoridli diş macunu kullanımı önerilmektedir. Daha fazla fluorid için marketlerde satılan gargaraları deneyebilirsiniz. Bu gargaralar ortodontik tedavi sırasında dişleri güçlendirecek ve koruyacak kadar fluorid içerirler. Ama dişinizde çürük varsa veya olma ihtimali varsa ortodontistiniz size daha yoğun bir gargara tavsiye edebilir. Diş kliniğinde tedavi - Düzenli ziyaretlerinizde diş hekiminiz de genelde jel şeklinde bir fluorid tedavisi de yapabilir. Eğer eski çürükleriniz varsa doktorunuz bu tedaviyi tavsiye edebilir.


Yardımcı Araçlar

Plastik uçlu veya tek öbekli fırçalar - Bunlar köşelere ve çatlaklara rahat erişebilmenizi sağlayan fırçalardır. Tek öbekli fırçalar pipo temizleyicilerine benzerler. Oral irrigatorler - bu cihazlar ağzınızdaki yemek parçalarını temizlemek için dişlerinize yüksek basınçlı su püskürtürler. Bunlar ağız hijyenine yardımcı olmak için kullanılmaları gerekir, ama asla diş fırçalamanın yerine geçmezler. Diş tellerine zarar vermemek için orta hızda çalıştırılmaları gerekir.

Antibakteriyel Gargaralar - Bu gargaralar büyükler için iyi olmalarına rağmen içerdikleri yüksek alkol çocuklar için zararlıdır. Çocukların kullanımı için alkolsüz gargaralar olmasına rağmen bunlar sadece nefesi ferahlatırlar ve bakteriye karşı etkisizdirler. Çocuğunuz için antibakteriyel gargara almadan önce, ortodontistinize hangi gargaranın uygun olabileceğini danışmalısınız. Eğer ağız hijyeni ürünlerinden herhangi biri hakkında sorularınız varsa bunları rahatlıkla ortodontistinize sorabilirsiniz. Sabitleyicilerin (Retainer) bakımı Eğer ağzınızda sabitleyici veya başka çıkartılabilir ortodontik aletler varsa bunların da düzenli temizlenmeleri gerekir. Bunları hergün biraz diş macunuyla fırçalayabilirsiniz. Ağız ve dişetlerine temas eden yerleri fırçalamanız önemlidir.

Eğer temizleme solüsyonu kullanmak istiyorsanız ortodontistinize hangisini kullanmanız gerektiğini sorabilirsiniz. Bazı temizleme solüsyonları ortodontik aletlerdeki tel ve metalleri aşındırabilir. Aleti yıkarken asla sıcak su kullanmayın. Plastik bölümleri yamultarak aleti kullanılmaz hale getirebilir. Sabitleyici ağzınızda değilken ortodontistinizin verdiği kutuda saklayabilirsiniz.


Düzgün Beslenme

Diş teline zarar verebilecek besinlerden de uzak durmalısınız. Diş tellerin devamlı kırılması tedavi süresini uzatıcı bir etkendir. Sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durun. Karamel, şeker, sakız vs. brakete zarar vererek tel ve aralıkların içine kaçabilirler. Yiyecekler orada sıkıştıklarında çürük yapan bakterilerin beslenmesi için yeterince şeker sağlarlar. Şekerli yiyeceklerin kullanımı azaltılmalıdır. Tatlı ve gazlı içecekleri hala tüketebilirsiniz ama ne kadar şekerli yerseniz çürük riski de o kadar artar. Sadece ne yediğiniz değil, ne zaman yediğiniz de önemlidir. Sık aralıklarla şekerli yiyecek tüketmek, bu yiyecekleri şeker içermeyen bir öğünle yemekten de daha kötüdür. Bakterilerin asite dönüştürecek şekeri ne kadar çok olursa çürüme riski de o kadar artar.


Diş teli Tedavisinin Riskleri

Tüm tıbbi tedavilerde olduğu gibi ortodontik tedavinin de bazı riskleri vardır.

* Çürük ve dişeti hastalıkları: Ağız bakımı iyi olmayan hastada ortodontik tedaviye başlanmamalıdır.

* Dişin zarar görmesi: Eğer dişler tedavi boyunca iyi fırçalanmazsa dişin üzerinde kalıcı lekeler görülür.

* Ağız dokularının yaralanması, herhangi bir parçanın yutulması gerçekleşebilir.

* Kök erimesi: Çok nadirde olsa tedavi sırasında meydana gelebilecek bir durumdur.

* Tedavi sırasında ve sonrasında büyüme: Tedavi sırasında gerçekleşen büyüme tedaviye olumlu katkıda bulunabileceği gibi istenmeyen yönde de olabilir.

* Çene eklemi problemi: Bazen ortodontik tedavi sırasında veya sonrasında problem çıkabilir.

* Tedavi süresinin hastanın büyümesine,tedavi boyunca sık sık kırılan apareylere ve hastanın uyumsuzluğuna bağlı olarak uzaması.

Braketler Takıldıktan Sonra Karşılaşılabilecek Problemler

Braketin çıkması ya da kırılması
Genelde sert ve yapışkan gıdaların yenmesiyle olur. Ağrı ve rahatsızlık yok ise acil bir durum değildir. Braketiniz tel üzerinde halen duruyorsa onu çıkarmaya çalışmayın. Eğer size rahatsızlık veriyorsa size verilen mumla üstünü kapatın. Ve kliniğinizi arayın.
braket-problemleri.jpg


Bandın çıkması
Eğer tel üzerinde duruyorsa yerinden oynadıkları için sallanırlar. Kliniğinizi arayın, daha önceden verilmiş randevunuzun değişip değiştirilmemesine karar verirler.
braket-problemleri-2.jpg


Uzun telin batması
Bazen azı dişinizin olduğu yerde sonlanmış daha önceden batmayan tel sonradan batmaya başlayabilir. Bunun sebebi diş hareketlerinden dolayı telin ucunun daha dışarı çıkmasıdır. Size verilen mumlardan yapıştırın ve kliniğinizi arayın. Doktorunuz batan kısmı kesecektir.
braket-problemleri-3.jpg


Yanakta beyaz yaraların oluşması, yumuşak dokuların tahriş olması
Tedavinizin ilk haftası beyaz ülserasyon noktaları görebilirsiniz. Ortodontik braketlerin dudak ya da yanaklarınızı aşındırması sonucu oluşabilirler. Bir hafta sonra dudak ya da yanağınızın üst tabakası bu sert metallere alışacaktır ve kalınlaşacağı için daha sonra ağrı ya da rahatsızlık duymayacaksınız. Bu süre içinde yapmanız gereken yine mumlarınızdan braketlerin üzerine yerleştirmektir. Eğer 1 haftayı geçtiği halde yaralar iyileşmemişse doktorunuza başvurun.
braket-problemleri-4.jpg


Telin tüpten çıkması
Ortodontik tedaviniz sırasında azı dişinizde bulunan tüpten tel çıkabilir. Bu genelde ortodontistinizin söylediği yiyeceklere dikkat etmemenizden kaynaklanır. Teli tübün içine temiz bir cımbızla yerleştirmeye çalışın. Eğer tekrar yerine yerleştiremediyseniz kliniğinizi arayın.
braket-problemleri-5.jpg


Braket çevresindeki metal telin ucunun ayrılması
Ortodontik teli braketlere bağlamak amacıyla kullanılan tellerin ucu bazen dışarı doğru şekillenebilir. Bu durum sert fırçalama ya da sert yiyecekleri yeme sonucu oluşabilir. Bu tel ucu da dudakları ya da yanağı tahriş eder. Silgili kalemin silgisiyle bu teli ittirebilirsiniz. Eğer bunu yapamıyorsanız kliniğinize gidene kadar mum koyabilirsiniz.
braket-problemleri-6.jpg


Braket çevresindeki elastiğin çıkması
Braket çevresindeki elastikleriniz çıktığında ya da kaybolduğunda kliniğinizi arayın. Ya bir sonraki randevüye kadar beklemeniz söylenir ya da hemen gelmeniz gerekebilir.
braket-problemleri-7.jpg


Diş teli Tedavisi Dişlerime Zarar Verir mi ?

Ortodontik tedavi sırasında hekminizin size anlattığı kurallara uyduğunuz ve ağız bakımına gereken özeni gösterdiğiniz takdirde bir sorunla karşılaşma ihtimaliniz düşecektir.

Tedavi Öncesi ve Sonrası Bazı Resimler

ImageThumbnail2.aspx
ImageThumbnail2.aspx


invisalign1.jpg


47.jpg


ortodonti-dental.jpg


ortodonti09.gif
[/QUOTE]
 
Üst