Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Diş Gıcırdatma

Zeyna

"Dum spiro spero"
MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    29 Eyl 2008
  • Mesajlar
    5,212
  • MFC Puanı
    12,698
Diş Gıcırdatma Nedir - Bruksizm Hkakında - Bruksiz Tedavisi



Bruksizm / Diş Gıcırdatma Nedir?


Bruksizm dişleri anormal biçimde sıkarak kapatmak ve bunun neticesinde öğütmeye giden bir alışkanlıktır. Çoğunlukla geceleri uyku esnasında görülen bu alışkanlık gündüzleri farkında olmadan da görülebilir. Genellikle endişe, sinirlilik ve öfke nedeni ile yapılan bişinçsiz bir davranıştır.

Bruksizm yani diş sıkma/ gıcırdatma sorunu çok uzun zamandır bilinmektedir. Her dört yetişkinden birinde diş gıcırdatma problemi vardır. 2 yaşını geçen çocuklarda ve ergenlerde de görülebilir. İnsanların çoğu diş gıcırdattığını ağrı ve dişlerin aşınmasının farkedilmesine kadar bilmez.

Bruksizm üst ve alt dişlerde anormal aşınmalara, bükülmelere ve diş kayıplarına yol açabilir. Baş ağrıları, yüz kaslarının sürekli yorgun olması, çene kemiğinden ses gelmesi ve ağrıması en sık görülen belirtileridir. Mine tabakasının zamanla erimesi ile diş düzleşmiş olarak ortaya çıkar. Dişlere büyük zarar veren bu eylem çene kemiği ve ağız yapısında tedavi edilmesi çok güç sorunlara neden olabilir.

Kişinin diş gıcırdattığını bilmemesi nedeni ile teşhis koyulması zorlaşabilir. Kulak, ağız ve diğer eklem hastalıkları ile sıkça karıştırılmaktadır.

Bruksizmin en ayırıcı özelliği diş yüzeyinin aşınmasıdır. Diş yüzeyi aşınmasını ölçen beş nokta aleti ile diş yüzeylerini aşınmasına göre 5 aşamada değerlendirilir. Bu ölçeğe göre 0 – aşınma yok 1- Görünür aşınma 2- Taç yüksekliğinin kaybolması ile görülen aşınma 3- Diş tacının 2/3′ünün kaybı ve 4. aşama ise daha fazla taç kaybıdır.

Diş gıcırdamalarından kurtulmak için hasta gevşeme teknikleri ve psikolojik yardım almak zorunda kalabilir. Sıkı ve ağrılı kaslar ılık kompreslerle rahatlatılabilir. Akapunktur ve masajdan da yardım alınmaktadır. Sinir sistemini rahatlatan bitkisel çaylar içilmesi (papatya vb.) faydalı olacaktır.

Diş gıcırdatmasının tedavisinde genellikle gece plastiği adı verilen esnek diş kalıbı kullanılmaktadır. Kişiye özgü hazırlanan bu kalıp geceleri ağıza takılı olarak uyunur. Ağız kapama ve sıkma hareketinin yapılabilmesine karşın sürtünme plastiğe yapılacağından aşınma olmaz. Çok ileri vakalarda ortodontik tedaviler, çene kemiği operasyonuna kadar devam edilebilen bir işlemler dizisi uygulanır.

 
Üst Alt