• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Diş etlerinde Şişkinliğin Önlenmesi

Pamira

Moderatör
İçerik Üreticisi
Üyelik Tarihi
22 May 2019
Konular
2,801
Mesajlar
9,706
MFC Puanı
60,560
1. Bunun için ilk olarak günde en azından 2 veya 3 kez dişlerinizi yumuşak ve doğru şekilde fırçalayın. Dişlerinizi fırçalamanız ağızdaki plakları ortadan kaldırarak diş eti hastalıkları ve diş çürümesine karşı savaşılmasını sağlar. Aslında, neredeyse tüm ağız sağlığı sorunları tutarlı ve kapsamlı bir diş hijyeni ile önlenebilir. En azından akşamları ve sabahları birer kez ve mümkünse yemeklerden sonra dişlerin fırçalanması önerilmektedir.

2. Normal bir ağız hijyeninin rutin ve önemli bir parçası olan diş ipi kullanımını unutmayınız. Ağız sağlığı için önemli yere sahip olan diş ipi ne yazık ki çoğu kişi tarafından ihmal edilmekte veya hiç kullanılmamaktadır. Diş ipinin kullanılması, diş fırçasının ulaşamadığı dişler arasındaki yemek artıkları ve bakterileri temizler.

Diş ipini yavaşça ve hassas olan dişeti dokusuna zarar vermeden kullanmaya dikkat ediniz. Dişlerin arasındaki bakterilerin bir bölümden başka bir bölüme geçişini önlemek için birkaç ayrı parça kullanınız.
Uzun diş iplerini kullanmakta zorlanırsanız, plastik veya ahşap saplı olan çeşitlerini de deneyebilirsiniz.
3. Diyetinizin C vitamini, kalsiyum ve folik asit açısından zengin olmasına özen gösterin. Yetersiz beslenme de diş eti rahatsızlıklarına yol açabilir. Özellikle, yeterli miktarda C vitamini, kalsiyum ve Folik asit içeren bir diyetle beslenmek önemlidir. Bunun nedeni, kalsiyum eksikliği olan insanlarda diş eti hastalıklarının gelişme olasılığının daha yüksek oluşudur. Ayrıca C vitamini ve folik asit diş etlerinin sağlıklı kalmasını sağlayarak gingivit (diş eti iltihabını) önlediği gerçeğidir. Günlük olarak multi-vitamin hapları alabilirsiniz. Taze meyve ve sebzelerden mümkün olduğunca bol tüketiniz.

C vitamini kaynağı olarak papaya, biber, çilek, brokoli, ananas, Brüksel lahanası, kivi, portakal, kavun ve lahana tüketilebilir.
Kalsiyum içinse en iyi kaynak olarak sardalye, tofu, somon, soya sütü, tahıl ve lahana ile birlikte süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri önerilir.
Folik asit düzeyi yüksek olan yiyecekler arasında koyu, yapraklı yeşillikler, brokoli, kuşkonmaz, bezelye, fasulye, mercimek, kereviz, avokado ve narenciye yer alır.
4. Asla sirke veya limon suyu ile gargara yapmayınız. Asitler, dişleri aşındırdığı için ağzınızı su ile çalkalayınız.Dişeti Şişmesi Nasıl Azaltılır

5. Yeterince uyuyun ve stresten kaçının. Yorgunluk kişinin yüzünde ve diş etlerinde şişliğe neden olur. Bu nedenle günde en az yedi sekiz saat gece uykusu alınması önemlidir. Stres “kortizol” olarak bilinen bir kimyasal salgılayarak vücudun değişik yerlerinde ve diş etlerinde inflamasyona neden olmaktadır. Bu nedenle mümkün olduğunca stresten uzaklaşmak ve stresi kontrol altına almak gerekir.

Düzenli egzersiz yaparak da stres azaltılabilir. Egzersiz iyi bir ruh hali sağlayan mutluluk verici hormonların salgılanmasını sağlar. Buna ek olarak, egzersiz yorgunluk yarattığı için geceleri daha iyi uyumaya yardımcı da olur. Kısacası egzersiz yapılması her açıdan fayda sağlar.
Ayrıca yürüyüşe çıkmak, kitap okumak ve banyo yapmak da stresi azaltmak ve rahatlamak için başvurulabilecek aktivitelerdir. Yatmadan önce kendinizi aşırı uyarıcılardan korumak adına televizyon ve bilgisayarı en az bir saat öncesinden kapayınız.
6. Sigara içiyorsanız bırakınız. Daha önce de belirtildiği gibi, sigara dumanı diş etlerini tahriş ederek diş eti hastalıklarına yakalanma riskini arttırır. Mümkün olduğunca sigarayı azaltmak ve bırakmak vücudun genel sağlığı ve diş eti sağlığı için çok önemlidir.

7. Diş temizliği ve muayene için belli aralıklarla diş hekimine uğrayınız. Şişmiş diş etleri genellikle plak, mikroplar ve diş çürümesi gibi daha ciddi diş sorunlarının tezahürüdür. Bu yüzden diş etleri sürekli olarak şişkin ise bir hekimden randevu alınız. Şişkinliğin neyden kaynaklandığı ve dişlerin ve diş etlerinin genel durumu bir muayene ile ortaya çıkacaktır. Dişler ve diş etleri ile ilgili herhangi bir şikayetiniz yoksa bile yılda en az iki kez diş hekiminize uğramak gerekir.

İpuçları

Diş fırçalarken çok sert fırçalamadığınızdan ve diş etlerini tahriş etmediğinizden emin olunuz. Dişlerin ve diş etlerinin zarar görmemesi için yumuşak fırçayla, nazikçe ve dairesel hareketlerle fırçalama yapınız.
Eski diş fırçaları bakteri yuvası haline gelebildiği için mümkün olduğunca her ay diş fırçasını değiştiriniz.
Diş ipi kullanım alışkanlığınızda bir değişiklik olduysa, mesela bir süre hiç kullanmadıktan sonra tekrar kullanmaya başlarsanız, diş etlerinizde ilk hafta kızarıklık, kanama ve inflamasyon gerçekleşebilir. Diş etlerinin sağlığı için diş ipini ihmal etmeyin.
Uyarılar

Evde ağrıları yatıştırmanın yolları bulunsa da, diş etlerindeki şişkinliğin süreklilik göstermesi halinde bir diş hekimine uğramak gerekir. Çünkü diş iltihabının arkasındaki hastalıklar potansiyel olarak diş ve diş etlerinde daha ciddi hasarlara yol açabilir.
Çok sıcak ya da çok soğuk yiyecek ve içecekleri tüketirken dikkatli olun. Özellikle yaşlı insanlarda diş etleri sıcak içeceklere karşı hassasiyet gösterir. Hem sindirim sistemi hem de diş etlerinin sağlığı için aşırı soğuk, buzlu içecekler ya da çok sıcak çaylar, kahveler ve çorbalardan kaçınılması önerilir. Bu tür çok sıcak veya çok soğuk içecek ve yiyecekleri en azından ılık oluncaya kadar beklemek en iyisidir.
 
Üst