Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Dinlemek var, DİNLEMEK var

DeStina

Her Nasip Vaktine Esirdir
MFC Üyesi
Konum
İzmir
  • Üyelik Tarihi
    9 Haz 2015
  • Mesajlar
    12,474
  • MFC Puanı
    1,810
Dinlemek var, DİNLEMEK var

“İşitmek” ile “dinlemek” arasındaki en büyük fark nedir sizce? Çevremizdeki bütün sesleri işitiriz ama sadece istediklerimizi dinleriz ve içselleştiririz. Fakat bilhassa günlük iletişimde dinlediğimizi düşündüğümüz insanları ne kadar etkili dinlediğimizden şüpheliyim. Bu şüphenin kaynağını şahit olduğum ve yaşadığımız iletişim sorunları oluşturuyor.
“Dinleme” nin tanımını yapmanızı istesem nasıl bir tanım yapardınız?
Biz günlük hayatta yoğun olarak “otobiyografik dinleme” yapıyoruz. Yani bize anlatılanları değerlendiriyoruz; kabul ediyoruz ya da etmiyoruz. Yokluyoruz; karşımızdaki kişinin anlattıklarını daha iyi anlamak için(!) kendi değer yargılarımıza göre sorular yöneltiyoruz. Akıl veriyoruz; daha önce deneyimlediğimiz ve kesinlikle herkese faydalı(!) olacağına inandığımız tecrübelerimiz doğrultusunda yönlendirmeye çalışıyoruz. Yorumluyoruz; insanların sergilediği davranışları ve tutumları kendi tutum ve davranışlarımıza dayalı olarak yorumluyoruz. Kısacası dinlediğimizi düşünüyoruz ama aslında dinlemiyoruz. Bir arkadaşımız bize bir şeyler anlatmaya başladığında iç sesimizde onunla birlikte konuşmaya başlıyor ve anlatılanları kendi filtrelerimiz bize nasıl sunuyorsa öyle anlıyoruz. Sonuç olarak bir türlü sağlıklı ve kırıcı olmayan iletişimler kuramıyoruz.

Kurduğumuz iletişimin sağlıklı olmasını istiyorsak “empatik dinleme” yeteneğimizi geliştirmemiz gerekiyor. Peki empatik dinleme nedir? Önce anlamaya sonra anlaşılmaya çalışmaktır. Bize anlatılanları değil anlatılanların ardındaki duyguyu dinleyebilmektir. Karşımızdaki kişinin söyledikleriyle birlikte ona bunları söyleten duyguya odaklanmaktır. Kendi değer yargılarımızı iletişim kurmaya çalıştığımız kişiyle aramızdan çıkarmaktır. Beynimizle değil kalbimizle dinlemektir.
 
Üst Alt