Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Dieffenbachia Maculata- Difenbahya

Lina

MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    27 Ocak 2014
  • Mesajlar
    179
  • MFC Puanı
    1
Adı: Dieffenbachia Maculata

Türkçe Adı: Difenbahya
Vatanı: Güney Amerika, Brezilyz, Kolombiya
Tanımı: Yaprakları iri, sert derimsi yapıda, yeşil üzerine bol beyaz lekeli ve çok gösterişli bitkilerdir.


Yetişme İstekleri:

Sıcaklık: Gelişme döneminde 20- 25 derece, kışın 15-16 dereceye gereksinim gösterir. Fakat 13 dereceye de dayanabilir. Kısa bir süre 7 dereceye tolerans gösterir, ancak yapraklarını döker.
Orantılı Nem: Yüksek orantılı nem (% 80-85) ister.
Işık: Yarı gölge veya gölge yerlerde yetiştirilir.
Saksı Harcı: Hacim olarak eşit miktarlarda tınlı toprak, turba, yaprak çürüntüsüve kumun karışımıyla elde edilen harç kullanılır.
Üretim Tekniği: Üretimi çelik ve hava daldırması ile yapılır. Uç sürgünleri 7,5 cm. gövde içerecek şekilde Nisan - Haziran aylarında alınarak hacim olarak eşit miktarlarda turba ve kum karışımına dikilir. Buharlaşma yüzeyini azaltmak için yapraklar rafya ile rulo halinde bağlanmalıdır. Ortam sıcaklığı 21-24 derece olmalı, solmayı önlemek için yapraklara sık sık su püskürtülmelidir.

Bakım Önlemleri:

Saksı Değiştirme: Her yıl Mart ayında yapılır.
Gübreleme: Nisan -Eylül arası haftada bir kez 1,5-2 g/l kompoze gübre verilir.
Sulama: Yazın büyüme süresince Mart'tan Ağustos'a kadar kireçsiz su- olanaklı ise yağmur suyu- ile bolca sulanmalıdır. Orantılı nemin %80'den düşük olduğu durumlarda yapraklara günde iki kez oda sıcaklığındaki su püskürtülmelidir. ancak yapraklar yumuşak ve duyarlı olduğundan sürekli nemli tutulmalıdır. Kışın sulama biraz azaltılır, saksı toprağı hafif nemli tutulur. Bitkinin dinlenme dönemi Eylül - Şubat ayları arasındadır.
Budama: Çok fazla boylanmış ve alt yaprakları dökülmüş olan bitkiler Ocak- Şubat aylarında kuvvetlice budanmalıdır.
Hastalık ve Zararlılar: Önemli hastalıkları Bakteriyel yaprak lekesi ve Antraknoz; zararlıları ise Kırmızı Örümcek ve Yaprak Bitleri'dir.
 
Üst Alt