Led Zeppelin adlı efsanevi rock müziği grubunun, 'Houses of the Holy' adındaki albümünün dış kapağı, yıllar önce onu ilk defa gördüğümde, benim üzerimde gerçekten oldukça büyük bir etki bırakmıştı. Bu albümün kapağında, farklı yüksekliklerdeki taştan basamaklarda oturan çocukların, ufuk çizgisine uzanmaya çalıştığını görüyordunuz. Bu her zaman bana, başka bir Dünya'ya ait bir hismiş izlenimi veriyordu. Fakat üstünden birkaç yıl geçtikten sonra, bu albüm kapağı resminin arka planında olan görüntünün, aslında gerçekten var olan bir şey olduğunu fark ettim. Ben daha önce, bunun bir resim çalışması olduğunu düşünmüştüm. Fakat öyle değilmiş.
Led Zeppelin'in bu albümünün kapağı, aslında 'Giant's Causeway' (Devin geçit yolu) ismiyle anılan ve Kuzey İrlanda'nın kuzey kıyı şeridinde bulunan, Unesco'nun 'Dünya Mirasları' listesinde olan bir bölgedir. Bu bölge, yaklaşık olarak 40.000 adet, birbirine sıkıca kenetlenmiş bazalt (volkanik taş) sütunlarından oluşmaktadır. Bu bölgede gördüğünüz basamaklı yapı, oldukça eski zamanlarda binlerce yıl önce gerçekleşmiş, bir volkanik patlama ve püskürmenin sonucunda oluşmuştur. 1692 yılında ilk defa keşfedilen bu bölge, tüm Dünya'ya duyurulmuş ve tanıtılmış. 19. Yüzyıldan beri ise bu bölge, birçok farklı yerden gelen turistlerin, oldukça fazla ilgisini çeken, en büyük turistik bölgelerden biri haline gelmiş.
Aslında 'Giant's Causeway' (Devin geçit yolu) bölgesinin hakkında, bir efsane bulunmaktadır. Bu efsaneye göre İrlanda'lı bir dev, İskoçya'lı başka bir devle dövüşebilmek için, bu geçit yolunu inşa etmiştir.
Bazalt sütunları aslında, oldukça sık görülebilen volkanik bir yer şeklidir. Bu bazalt sütunlarını; binlerce yıl önce bir sürü volkanik faaliyetlerin gerçekleştiği Ermenistan, Yeni Zelanda, Rusya ve California gibi, birçok farklı yerde görebilirsiniz. Daha önce, bu bazalt sütunlarının oluşturduğu bazı yer şekillerini görmüştüm. Fakat 'Giant's Causeway' (Devin geçit yolu)'nun, bu bazalt sütunları arasında en etkileyici ve çarpıcı olanı olduğu, fotoğraflardan da görülebileceği üzere, büyük bir kesinlikle ve açıkça ortadadır. 'Giant's Causeway' (Devin geçit yolu), İrlanda'daki kesinlikle görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.
ALINTIDIR[/QUOTE]