OBERON
MFC Üyesi
-
- Üyelik Tarihi
- 20 Kas 2016
-
- Mesajlar
- 3,156
-
- MFC Puanı
- 41
devedikeninin özellikleri - devedikeni bitkisi - devedikeni nelere iyi gelir - devedikeni nasıl kullanılır - devedikeni çayı
Papatyagiller familyasından dikenli bir bitki olan devedikeni halk arasında meryemana dikeni ya da sütlü kengel isimleri ile de bilinir. Boyları bir metreye kadar uzayabilir. Genellikle yol kenarlarında ve boş arazilerde serbest halde yetişir. Çiçekleri mor renklidir. Yapraklı açık yeşil renkli olup diken şeklindedir.
Devedikeni sağlığa faydalarıyla bilinen bir bitkidir. Uzun yıllar boyunca çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır. Devedikenin yaygın olarak bilinen faydaları şu şekildedir:
Prostata iyi gelir.
Karaciğer üzerinde güçlü etkileri olduğu bilinir. Bu nedenle karaciğerden kaynaklanan çeşitli hastalıkların tedavisinde sıklıkla kullanılır.
Vücutta biriken toksik maddelerin atılmasını sağlar.
Kabızlığı önler.
Midenin ve bağırsakların çalışmasını düzene sokar.
İştah açar.
Anne sütünü arttırıcı özelliği vardır.
Ateş düşürücüdür.
Ağrı kesici etkisi vardır.
Safra kesesinde meydana gelen rahatsızlıklar üzerinde etkilidir.
Hücre yenilenmesini tetikler.
Çeşitli kanser türlerine karşı etkili olduğu deneyler ile kanıtlanmıştır.
Devedikenin Kullanım Şekilleri
Devedikeni hastalıkların tedavilerinde de sıklıkla kullanılır. Devedikenin güçlü etkilerinden yararlanmak için çeşitli tüketim yolları mevcuttur.
Devedikeni Çayı: Devedikeninin tohumları ezilir. Ezilmiş tohumlardan yarım yemek kaşığı kadarı bir bardak suda kaynatılır. Ağzı kapalı şekilde on beş dakika demlenmesi beklenir. Ardından süzülerek tüketilebilir. Devedikeni çayı günde üç defa içilebilir. Sabahları aç karnına içilmesi faydalıdır. Öğle vaktinde yemekten yarım saat önce içilebilir. Gece uyumadan yarım saat önce de son kez içilebilir. Daha fazla tüketilmemelidir.
Devedikeni Tohum ve Yaprak Çayı: Bir adet devedikeninin yaprağı, kökü ve iki veya üç tutam kadar tohumu bir litre suda kaynatılır. On beş dakika kadar demlendirildikten sonra süzülerek içilebilir. Günde üç defa bir çay bardağı şeklinde tüketilebilir.
Devedikeni tohumları toz haline getirilerek kullanılabilir. Ancak yaygın bir yöntem değildir. Güçlü etkileri olan bir bitki olduğu için kullanımında aşırıya kaçmamak gerekir. Bununla birlikte kesin olarak tespit edilmiş yan etkileri söz konusu değildir. Meme kanseri olan ya da olma riski yüksek olan kişilerce kullanılmaması gerektiği konusunda uzmanların fikir birliği yaptığı bilinmelidir.
Papatyagiller familyasından dikenli bir bitki olan devedikeni halk arasında meryemana dikeni ya da sütlü kengel isimleri ile de bilinir. Boyları bir metreye kadar uzayabilir. Genellikle yol kenarlarında ve boş arazilerde serbest halde yetişir. Çiçekleri mor renklidir. Yapraklı açık yeşil renkli olup diken şeklindedir.
Devedikeni sağlığa faydalarıyla bilinen bir bitkidir. Uzun yıllar boyunca çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır. Devedikenin yaygın olarak bilinen faydaları şu şekildedir:
Prostata iyi gelir.
Karaciğer üzerinde güçlü etkileri olduğu bilinir. Bu nedenle karaciğerden kaynaklanan çeşitli hastalıkların tedavisinde sıklıkla kullanılır.
Vücutta biriken toksik maddelerin atılmasını sağlar.
Kabızlığı önler.
Midenin ve bağırsakların çalışmasını düzene sokar.
İştah açar.
Anne sütünü arttırıcı özelliği vardır.
Ateş düşürücüdür.
Ağrı kesici etkisi vardır.
Safra kesesinde meydana gelen rahatsızlıklar üzerinde etkilidir.
Hücre yenilenmesini tetikler.
Çeşitli kanser türlerine karşı etkili olduğu deneyler ile kanıtlanmıştır.
Devedikenin Kullanım Şekilleri
Devedikeni hastalıkların tedavilerinde de sıklıkla kullanılır. Devedikenin güçlü etkilerinden yararlanmak için çeşitli tüketim yolları mevcuttur.
Devedikeni Çayı: Devedikeninin tohumları ezilir. Ezilmiş tohumlardan yarım yemek kaşığı kadarı bir bardak suda kaynatılır. Ağzı kapalı şekilde on beş dakika demlenmesi beklenir. Ardından süzülerek tüketilebilir. Devedikeni çayı günde üç defa içilebilir. Sabahları aç karnına içilmesi faydalıdır. Öğle vaktinde yemekten yarım saat önce içilebilir. Gece uyumadan yarım saat önce de son kez içilebilir. Daha fazla tüketilmemelidir.
Devedikeni Tohum ve Yaprak Çayı: Bir adet devedikeninin yaprağı, kökü ve iki veya üç tutam kadar tohumu bir litre suda kaynatılır. On beş dakika kadar demlendirildikten sonra süzülerek içilebilir. Günde üç defa bir çay bardağı şeklinde tüketilebilir.
Devedikeni tohumları toz haline getirilerek kullanılabilir. Ancak yaygın bir yöntem değildir. Güçlü etkileri olan bir bitki olduğu için kullanımında aşırıya kaçmamak gerekir. Bununla birlikte kesin olarak tespit edilmiş yan etkileri söz konusu değildir. Meme kanseri olan ya da olma riski yüksek olan kişilerce kullanılmaması gerektiği konusunda uzmanların fikir birliği yaptığı bilinmelidir.