OKUL BAŞARISI
Çocuklarının okulda yüksek başarı göstermesi her anne babanın arzusudur. Fakat zaman zaman bazı aileler çocuklarının gösterdiği başarıdan, bulundukları seviyeden memnun olmayıp, daha yüksek başarı beklentisi içine girebilmektedir. Halbuki ders başarısı veya başarısızlığı eğitim öğretim yaşamı boyunca her öğrencinin hayatında olmaktadır. Başarı ve başarısızlık kavramları her öğrencinin bireysel özelliklerine göre farklılık gösterebilir. Örneğin; bir öğrenci sınavda ilk 5 arasına girdiği için kendisini başarılı olarak düşünebilir. Ancak aynı sınavda 3. olan kişi 1. olamadığı için kendini başarısız görebilir. Benzer şekilde 90 alan bir öğrenci başkalarına göre başarılıyken 100 almadığı için kendisinin başarısız olduğunu düşünebilir. Bu yüzden başarı; bir şeyi tam anlamıyla yapmak, kazanmak, lider olmak anlamlarına gelirken başarısızlık; yapamamak, tamamlayamamak, istenen sonuca ulaşamamak anlamına gelebilir.
DERS BAŞARISI VE DERS BAŞARISIZLIĞI NEDİR?
Ders başarısı; dersi dinlediği, anladığı, bilgiyi öğrendiği ve beklenen performansa ulaştığı anlamına gelebilir. Ders başarısızlığı ise; yaş grubuna ve seviyesine uygun olarak öğrenmesini beklediğimiz konularda öğrenme sürecini tamamlayamaması veya bu süreçte eksiklik olması anlamına gelebilir.
Çocuklarınıza küçük yaşlardan itibaren sorumluluk almalarını sağlayın.
Ders konusunda başarılı olmuş kişileri kıyaslamadan çocuklarınıza örnek gösterin.
Ders çalışması için uygun ortamlar yaratmaya özen gösterin.
Çocuğunuzun kazandığı başarıları ödüllendirin.
Aferin, tebrikler, bravo gibi sözcüklerle çocuklarınızı ders çalışması için motive edin.
Rehber öğretmeni, sınıf öğretmeni ve çocuğunuzla takım halinde çalışın.
Çocuğunuzu sadece ders başarısı için değil her daim sevdiğinizi ve onun yanında olduğunuzu hatırlatın.
Sınavlar konusunda başarı olduğu kadar başarısızlığında olabileceğini bilin. Çocuğunuzun başarısız olduğu alanlar da onları desteklemeye özen gösterin.
Çocuğunuzun kendisini tanıması için ilgi alanlarını keşfedebilmesi için ona fırsatlar sunun.
Çocuğunuzun özellikle sabah kahvaltılarına ve diğer öğünlerine dikkat ediniz. Çocuğunuzun beslenme alışkanlığını kazanmasına yardımcı olunuz.
Çocuğunuza karşı sabırlı ve anlayışlı olunuz. Onu her daim dinleyip, problemlerini anlamaya çalışınız.