Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Derin dondurucuda saklanan yemek veya sebzelerin besin değerleri muhafaza edilir mi?

ArtemiS

Onursal Üye
Konum
Gelcen mi ?
  • Üyelik Tarihi
    5 Ağu 2014
  • Mesajlar
    4,993
  • MFC Puanı
    1,019
Derin dondurucuda saklanan yemek veya sebzelerin besin değerleri muhafaza edilir mi?


Derin dondurucuda saklanan yemek veya sebzelerin besin değerlerinin tamamen kaybolup kaybolmadığını merak ediyorum. Ve de bu besinlerle çocuklarımızı beslemek ne kadar doğru?

Dondurarak muhafaza teknolojisi günümüzde bilinen en iyi muhafaza tekniklerinden biridir ve enerji fiyatının ve vergilerin makul düzeylerde olduğu ülkelerde dondurulmuş gıda tüketimi çok yaygındır.

Dondurulmuş ürünlerde besin kalitesi diğer tekniklere göre çok üst düzeylerde korunur. Bu ürünlerde kalitenin korunması doğrudan depolama sıcaklığına, süresine ve gıdanın bileşimine bağlıdır. En önemli kriter depo sıcaklığı ve bu sıcaklığın değişkenlik göstermemesidir. Dondurucu sıcaklığı 3 yıldızlı dondurucularda -18 derece, 4 yıldızlılarda -24 derecedir.

-18 derecede 6 ay süreyle depolanan bifteklerde B1, B2 vitamini kayıpları % 1'den daha azdır. -24 derecede 4 ay depolanan yeşil sebzelerde klorofil % 90 dan daha fazla oranda korunurken, bu oran -12 derecede %75, -7 derecede ise % 30 kadardır.

Kalitelerinde önemli bir değişim olmaksızın, tavuk etleri -6 derecede 5-6 ay kadar muhafaza edilebilirken, bu süre -20 derecede 30 aya çıkmaktadır. Bu süreler bezelye için sırasıyla 1 ay ve 7 aydır. Yağlı eti olan balıklar -24 derecede 4 ay, yağsız balıklar 6 ay kadar muhafaza edilebilir.

Depo sıcaklığının değişkenlik göstermesi gıdanı suyunu kaybetmesine yol açar, bu nedenle buzluk kapağının açıldıktan sonra en kısa sürede kapatılması gerekir.

Sebzelerin dondurulmadan önce 3-5 dakika haşlanması kalitenin daha iyi korunması açısından şarttır.

Dondurulmuş yemekler için de benzer şeyler söylenebilir. -18 derecede depolanan yemeklerde 2 ayda B1 vitamininde %5 civarında bir kayıp olurken, bu kayıp 8 aylık sürede % 25'e ulaşır. Yemeklerin soslu olarak dondurulması depolama sonucunda oluşacak kalitenin düzeyini arttırır.


 
Üst Alt