Tür: 2014 Filmleri, Aile Filmleri, Animasyon Filmleri, Fantastik Filmler, Türkçe Altyazılı
Yapım Yılı: 2014
Ülke: Belçika, Danimarka, Fransa, İrlanda, Lüksemburg
IMDB Puanı: 8.4
Yönetmen: Tomm Moore
Oyuncular: Brendan Gleeson, David Rawle, Fionnula Flanagan, Lisa Hannigan, Pat Shortt
ÇEVİRMEN NOTU :
Fİlm İrlanda, İskoçya, İzlanda ve Faroe Adaları kültürlerinde yeri olan mitolojik bir hikayeyi ve karakterleri temel alıyor. Dolayısıyla filmde dilimizde karşılığı olmayan hatta İngilizcede bile karşılığı olmayan kısımlar var. Fİlmi izlemeden önce okumanızın faydalı olacağını düşündüğüm bazı kelimeler şöyle;
Fok kızı = Filmde selkie olarak geçiyor. Dilimizde karşılığı olmadığı için mitolojideki anlamına uygun olduğunu düşünerek böyle çevirdim. Selkieler denizde fok gibi yaşayan, karaya çıktığında ise normal bir insana dönüşen yaratıklar. Denizkızlarına çok benzeseler de aynı şey değil. Ben de zaten okunuş itibariyle onu çağrıştırsın diye fok kızını tercih ettim.
The Deenashee = Bahsi geçen ülkelerin mitolojilerinde peri ve cin gibi yaratıklara verilen isim. Filmde özel bir grup için kullanıldığından çevirmedim.
Perilerin Şarkısı = Perilerin sürekli söylediği neşeli şarkının sözlerinin karşılığını bulamadım. Anlamsız kelimeler de olabilir ama bilerek silmedim altyazıdan. Belki mitolojiye merakı olan birisi anlar ve ekleyebiliriz diye.
The Great Seanachai = Kelime anlamı olarak Büyük Alim demek. Ama kökeni yine eskilere dayanıyor. Seanachai, İrlanda kültüründe geleneksel bir hikaye anlatıcısı. Bizdeki Dede Korkuta benziyor. Antik İskoç kültüründe ise bu kelimenin anlamı biraz daha farklı ve filmdeki karakteri daha anlamlı kılıyor. Antik İskoçyada tarih ve kanunlar yazılı olarak saklanmıyormuş. Bunun yerine alim ya da ozan diyebileceğimiz kişiler bunları uzun metinler ya da şiirler şeklinde ezberliyormuş. Böylece insanların ve ülkenin geçmişi Seanachai denen bu insanlar aracılığıyla aktarılıyormuş.