Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Dekupaj Tekniği

Herkül

Canım Dedem
Admin
Konum
BERGAMA
  • Üyelik Tarihi
    4 Haz 2013
  • Mesajlar
    32,171
  • MFC Puanı
    62,236
Dekupaj Tekniği
dekupaj-teknigi-nedir_646x340.jpg

Kelime olarak kesip çıkarmak anlamına gelen dekupaj bir nesneyi değişik renk ve desenlerde kağıt parçaları yazarak kaplama sanatı olarak tanımlanır. 2 türü vardır:

Kağıt dekupajı
Peçete dekupajı


Her iki teknik de ahşap, karton, plastik, cam, sepet gibi bir çok yüzeye uygulanabilir. Kullanılacak olan objenin zemininin açık bir renkte olması gerekir bunun için önce zemini açık bir renge boyamak gerekebilir. Bu yöntemi uygularken desenli peçeteler, gazete, dergi ve kitap sayfaları, desenli hazır kağıtlar ve kumaşlar kullanılabilir. Kağıtları veya peçeteleri yapıştırmak için kullanılacak dekupaj tutkalı veya peçete tutkalı olarak adlandırılan bir malzemeye ve fırçaya ihtiyaç vardır. Bu malzemeleri kesmek için ise makas ve maket bıçağını kullanabilirsiniz.

Ahşap obje üzerine dekupaj tekniği:

Zemin olarak açık bir renge boyanılan ahşap objenin üzerine kullanılmak istenen dekupaj kağıtları bir makas yardımıyla kesilip istenilen şekiller verilir. Peçetelerde ise üzerindeki deseni ince uçlu bir makas yardımıyla kesilip 3 kat olan peçeteden tek katını sıyırarak ayrılır. Uygulayacağımız resim dekupaj yapılacak objenin tüm yüzeyini kaplayacaksa tutkal objenin üzerine sürülür. Ancak sadece belli bir kısmını kaplayacaksa o zaman tutkal sadece resmin üzerine sürülür ve desen kağıdı objenin belirlenen kısmına yapıştırılır.

Tüm yüzeye uygulanacak ise tekniğin uygulanacağı objenin üzerine ince bir kat tutkal sürülür.Tutkal kurumaya başlamadan ince bir zar gibi ayırdığımız peçete parçası veya dekupaj kağıdı objenin üzerine yapıştırılır. Üzerinde hava kabarcıkları oluşmaması için tutkallı olan fırça desenin ortasından başlayarak kenarlara doğru tutkallanır. Kullanılan desen kağıt ise kabarcık oluşmaması için bir cetvel yardımıyla bunları yok edilmeye çalışılır. Üzerine uygulanan tutkal kuruduktan sonra tek yönlü fırça hareketleriyle obje verniklenir.

Desenleri üst üste bir kaç kat olarakta uygulayabiliriz bunun için yukarıda anlatılan işlem adımlarını sırasıyla tekrarlamak gerekir. Son olarak sürülen verniğin mat ve parlak olanları mevcuttur tercihe göre seçilebilir. Antik ve eski bir görüntü vermek istersekte gomalak cila istenilen koyulukta 3 - 5 kata kadar kullanılabilir. Bu katmanlar bir katmanın kuruması beklendikten sonra diğeri üzeine sürerek yapılır.
 
Üst Alt