Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Darağacında Üç Fidan' Hakkında 10 İlginç Bilgi

aLew

MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    51
1. Deniz, Hüseyin ve Yusuf'un hayatlarındaki ilk ve tek filtreli sigarayı darağacına gitmeden içtikleri rivayet ediliyor
"- son bir arzun?
+ Filtreli cigaran var mı abi?
- var?
+ Birer tane ver de yakalım abi... Hiç içmedik be. Gözümüz açık gitmeyelim bari."

2. Deniz Gezmiş'in geçtiğimiz sene daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış bir şiiri ortaya çıktı
" Yenilmişsem
Elim kolum bağlı
Boynumda yağlı ip
Gelip dayanmışsam
darağacına
Dudaklarımda yarın
Gözlerim yarınlarda
Unutmak mı gerek seni?
Kapılar kapalı
Tutulmuşsa gece
kapkara yollar
Sıcacık bir sevgi
sunmayacak mıyım
insanlara?
Bakmayacak mıyım yarınlara
Seslenmeyecek miyim"

3. Aşık Veysel'in Uzun İnce Bir Yoldayım türküsü Yusuf Aslan'ın en sevdiği türküymüş
4. Hüseyin İnan idama yalınayak gitti.

" Son isteği sorulduğunda "babam yarın ayağımdaki bu lastik ayakkabıları görünce, oğlumun doğru dürüst bir ayakkabısı bile yokmuş diye üzülecek; ayakkabımı bile giyemeden beni apar topar buraya getirdiler; babama söyleyin, ayakkabım yoktur diye üzülmesin; onlara hediyem olsun" diye cevap verir."

5. Deniz Gezmiş'in dedesi İstiklal Madalyası almış bir savaş gazisi
6. Deniz Gezmiş bir süre Filistin Kurtuluş Örgütü'nün gerilla kamplarında kaldı.
7. ODTÜ Stadyumu'ndaki 'DEVRİM' yazısını yazan dört öğrenciden biri Hüseyin İnan'dı
8. Attila İlhan Mahur şiirini Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan için yazdı.

" Şenlik dağıldı bir acı yel kaldı bahçede yalnız
O mahur beste çalar müjgan'la ben ağlaşırız
Gitti dostlar şölen bitti ne eski heyecan ne hız
Yalnız kederli yalnızlığımızda sıralı sırasız
O mahur beste çalar müjgan'la ben ağlaşırız

Bir yangın ormanından püskürmüş genç fidanlardı
Güneşten ışık yontarlardı sert adamlardı
Hoyrattı gülüşleri aydınlığı çalkalardı
Gittiler akşam olmadan ortalık karardı

Bitmez sazların özlemi daha sonra daha sonra
Sonranın bilinmezliği bir boyut katar ki onlara
Simsiyah bir teselli olur belki kalanlara
Geceler uzar hazırlık sonbahara"

9. Bir iddiaya göre Süleyman Demirel Deniz Gezmiş'e yurtdışında okuması için burs teklif etti.

10. Ertuğrul Kürkçü, Deniz Gezmiş'in "biz öleceğiz oğlum" dediğini anlatıyor:

" Ben, Deniz'in 70'in sonbaharında ODTÜ'ye geldiğinde bana söylediği sözleri hatırlıyorum, onlar oldukça kritik sözlerdi. Bazı kararlarımı hep o sözleri aklımda tutarak verdiğimi hatırlıyorum. Rastgele bir tartışma içerisinde ama çok ciddi bir tartışma içerisinde Deniz, şöyle bir öngörüde bulundu: "Bütün Türkiye'ye sıkıyönetim gelecek, herkesi cezaevine dolduracaklar. Orada herkesin bir koğuşu olacak, her eğilimin bir koğuşu olacak." O zamanki adlara bağlı olarak, "Kırmızı Aydınlık Koğuşu, Beyaz Aydınlık Koğuşu, Sendikacılar Koğuşu... Ziyaretçiler tavuk getirecek, onlar, bu tavukları nasıl paylaşacaklarını tartışacaklar." Şimdi hatırlamıyorum kimdi, birisi: "peki ya biz ne yapacağız" diye sordu. Deniz, "biz öleceğiz oğlum" dedi, "çünkü biz dövüşeceğiz ve esas oportünizm nasıl bir şeydir, mücadele nasıl bir şeydir, devrimcilik nasıl bir şeydir onu o zaman herkes görecek."

AlaaddinKaraca

Hail Satan
MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    45
Vatan, onu parsel parsel Satanlarin degil... Ugruna Dar Agacina Gidenlerin Vatanidir

DENİZLER ölmez ...

Üst Alt