Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Damga vergisi kanun değişikliği neleri kapsıyor?

sensizlikmis

MFC Üyesi
Konum
-Kampala-
  • Üyelik Tarihi
    7 Tem 2016
  • Mesajlar
    5,490
  • MFC Puanı
    469
Ekonomi alanında yapılan düzenlemelerden biri de damga vergisi için gerçekleştirildi. Sözleşmenin her nüshasında ayrı ayrı vergi alındığı dönem sona eriyor artık tek nüsha üzerinden vergi ödemesi yapılacak. İşte tüm detaylarıyla damga vergisi

Haziran ayında Meclis Başkanlığı'na sunulan ve sonrasında Plan Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen torba yasa tasarısı vergi yasaları olmak üzere birçok yasada değişiklikleri içeriyor. Bunlardan biri de 'Damga Vergisi'.

Daha önceden Damga Vergisi Kanunu uyarınca, kağıtların birden fazla düzenlemesi durumunda her nüsha için ayrı ayrı aynı miktarda veya nispette damga vergisine tabi tutuluyordu. Sözleşmede yazan tutar üzerinden nisbi oranlı vergi alınıyordu. Tek nüsha üzerinden vergi alınacak olan yeni düzenlemede kamu ihalelerinin iptali halinde ödenen Damga Vergisinin iade edilmesine de olanak tanınacak.

Tasarı kapsamında oransal vergiye tabi olan kağıtların sadece bir nüshası damga vergisine tabi tutuluyor. Böylelikle damga vergisi yükü sözleşmeler başta olmak üzere damga vergisine tabi kağıtlarla azalmış oluyor. Öte yandan tutarsal damga vergisine tabi kağıtlar için bu durum her birinde ayrı ayrı damga vergisi alınması uygulaması devam edecek.

DÜZELTME BEYANNAMELERİ YASAL SÜRE İÇİNDEYSE DAMGA VERGİSİ VERİLMİYOR

Düzeltme beyannameleri yasal süre içinde ya da yasal süre geçtikten sonra veriliyor. İlk beyannamede olduğu gibi düzeltme beyannamelerinde de damga vergisi veriliyor. Yasal süresinden sonra verilen düzeltme beyannamelerinde eskiden olduğu gibi damga vergisi ödeniyor. Ancak yasa tasarısı ile kanuni süreç içinde verilen düzeltme beyannamelerinde damga vergisi ödemesi yapılmıyor.

DAMGA VERGİSİ O DURUMLARDA DA ALINMAYACAK

Aynı kağıt için birden fazla adi kefil ve garantör bulunuyorsa, yalnız bir kefalet, bir garanti taaahhüdü için sadece damga vergisi alınacak. Pey akçesi, cayma tazminatı, ücret tevkifi, cezai şart durumlarında ise belirlenen taahhütler bir sözleşeme konu değilse damga vergisi alınmayacak.

Ayrıca azami tutardan vergi alınan sözleşmelerde de sözleşmenin hükümlerinde değişiklik olmaksızın sadece bedelin artırılması ilişkin değişiklik yapılması durumda da artan bedele ilişkin yine damga vergisi alınmayacak.

CEZAİ ŞART DURUMU

Örneğin sözleşme kapsamında bedel 10 milyon dolar olarak görünüyor. Ayrıca tarafların şartlara uymaması durumunda sözleşmenin karşı tarafına 50 milyon dolarlık ödeme yapılacağı yazıyor yani cezai şart. Bu durumda idare sözleşmedeki cezai şart tutarı olan 50 milyon dolardan damga vergisi ödenmesi gerekiyor.

Ancak tasarı ile pey akçesi, cayma tazminatı, ücret tevkifi, cezai şart durumlarında damga vergisi alınmaması öngörülüyor. Tabii bu durumlar başlı başına sözleşme konusuysa durum değişiyor ve damga vergisine tabi oluyor.

DAMGA VERGİSİNDE ÜST SINIR NEDİR?

Her bir sözleşmeden alınacak damga vergisi için bir üst sınır bulunuyor. 2016 yılında bir sözleşmedeki damga vergisi en fazla 1,8 milyar liraydı. Sözleşme üzerinden bu rakam aşılınca 1,8 milyar lira damga vergisi ödemesi yapılıyordu. Yeni düzenleme ile azami tutardan vergi alınan sözleşmelerde sadece bedelin artırılmasına ilişkin değişiklik yapılması halinde artan bedelden damga vergisinin alınmayacağı belirtiliyor. Fakat önemli nokta sözleşmelerin bedel dışında ilave iş, miktar taraf gibi unsurlarının da değişirilmesi halinde artan tutar üzerinden damga vergisi alınmaya devam etmesi.

AYNI KAĞITTA BİRDEN FAZLA ADİ KEFİL YA DA GARANTÖR VARSA...

Damga vergisi kapsamında bir kağıt üzerine konulan adi kefalet ve garanti taahhüdü, ayrıca damga vergisine tabi tutuluyordu. Bunlar 3. bir kişinin akdi ya da işlemi olarak kabul ediliyordu. Hatta bir kağıt üzerinde birden fazla adi kefalet ya da garantörlük bulunuyorsa her kişi için ayrı ayrı damga vergisi hesaplanıyordu. Ancak yeni düzenlemeyle sadece bir kefalet ve bir garanti taahhüdü için damga vergisi sayılıyor.

O ÜCRET 37,40 LİRAYA DÜŞECEK

Yeni düzenleme ile muhtasar beyanname ve SGK mevzuatı kapsamında aylık prim ve hizmet belgelerinin birleştirilmesi söz konusu. Kesilen vergiler matrahlarla birlikte yer alacak, sigortalının kazançları ve primleri toplamları ile prim ödeme gün sayıları bulunacak. Ayrı ayrı 55 lira ödenirken, birleştirilince 37,40 liralık ödeme yapılacak.

DAMGA VERGİSİNDEN İSTİSNA EDİLEN DURUMLAR

* Gayrimenkul portföylerine ilişkin alım satım sözleşmeleri ile gayrimenkul satış vaadi sözleşmelerindeki damga vergisi istisnası, gayrimenkul yatırım fonları için de geçerli olacak.

* Bankalar yurtdışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumların krediden doğan alacaklarının temliki ve düzenlenen kağıtlar da damga vergisinden istisna ediliyor.

* Girişim sermayesi yatırımları ile düzenlenen sözleşmelerle bu sözleşmelere ilişkin düzenlenen diğer kağıtlar damga vergisinden istisna ediliyor.

* Sermaye piyasası araçlarının kredili alımı, açığa satış, ödünç alma ve verme işlemleriyle ilgili aracı kurumla yatırımcı arasında düzenlenecek sözleşmeler de damga vergisinden istisna ediliyor.
* Geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanı Naci Ağbal da açıklamasında yüksek teknolojiye sahip şirket satın alınıyorsa yapılan işlemlerden damga vergisinin alınmayacağını, girişim sermayesiyle ilgili yapılan sözleşmelerin de damga vergisinden istisna tutulacağını, kamu ihalelerinde ihale iptal edilmişse buradaki damga vergisini vatandaşa iade edeceklerini ifade etmişti.

haber türk
 
Üst Alt