Rapunzel
MFC Üyesi
-
- Üyelik Tarihi
- 11 Mar 2015
-
- Mesajlar
- 5,320
-
- MFC Puanı
- -445
D Vitamininin Sihirli Dünyası
D vitamini vücudumuzda başta kemikler olmak üzere pek çok önemli fonksiyonu ifade eden bir vitamindir.
D vitamini yetersizliğini önlemek için; yeterli güneş maruziyeti ve D vitamini içeren gıdaların tüketimi arzetmektedir. Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi, Endokronoloji ve Metabolizma Hastalıkları bölümünden, Doç. Dr. Haluk Sargın D Vitaminin vücudumuzdaki hayati önemine dikkat çekiyor;
Bunları biliyor musunuz?
D vitamini yağda çözünür.Diyetle alınan kalsiyum ve fosforun bağırsaklardan emilimini sağlar. Kemik büyümesi, sertleşmesi ve tamiri üzerinde etkili olur.Parathormon salgılanmasını düzenler.Kemik ve kasların sağlığı için gerekli olan vücuttaki kalsiyum ve fosfor dengesini sağlar; kemik ve diş yapısı oluşumunu aktif olarak etkiler.Bağışıklık sistemini güçlendirir.Hipertansiyon, kalp hastalıkları ve bazı kanserlere karşı koruyucudur.D vitamini yağda çözünür. Güneş ışığı veya diyet ile elde edilir.Ultraviyole güneş ışınları deri üzerindeki yağları harekete geçirerek daha sonra vücut tarafından emilen vitamini üretir. Ağız yoluyla alındığında D vitamini yağlar ile birlikte bağırsak duvarlarından emilirler. Vücuda besinler yoluyla Provitamin-D şeklinde alınır, güneş ışınlarının etkisiyle D vitaminine dönüşür.
D vitaminin görevleri:
Kandaki kalsiyum ve fosforun normal sınırlarda kalmasını sağlayacak kemik erimesini önler. Kemik ve dişleri güçlendirir. Çocuklarda D vitamini ihtiyacı bu yüzden fazladır.Kaslara güç verir. Eksikliğinde kas güçsüzlüğü ve kas ağrısı olur.Devamlı yorgunluk ve vücutta yaygın ağrısı olan hastalar mutlaka D vitamini düzeyine baktırmalıdır.İnsülin pankreastan salgılanımını düzenlediğine dair çalışmalar mevcuttur.D vitamini bazı kanserlerin,kalp ve diyabet hastalığının gelişimini önler.Depresyondan korur,Damar basıncını düzenleyerek tansiyonu dengeler,D vitamini insülin direncini düzeltir,Tiroit fonksiyonları ve normal kan pıhtılaşması için gereklidir.
Peki bu değerli vitamini nereden alacağız?
D vitamini güneş ışınlarının etkisiyle deride oluşur. Günlük D vitamini ihtiyacı 20-30 dakikalık güneşe maruziyet ile karşılanabilir. Kollar, bacaklar ve yüzün güneşe maruz kalması yeterlidir. Gerekli güneş ışığı miktarı kişinin yaşı, deri rengi maruziyet süresi, varsa tıbbi sorunlara göre değişebilir. D vitaminin yapımı yaş ile giderek azalır. Derisi koyu renkli olan kişilerde yeterli D vitamini oluşabilmesi için bilhassa kış aylarında uzun süreli gün ışığı ihtiyacı vardır. Güneş koruyucular(faktör 20 ve fazlası)kullananlarda deride D vitamini oluşamaz. Ayrıca pencere camı arkasından güneşlenmenin anlamı yoktur. Çünkü ultraviyole ışınları camdan geçememektedir.Deniz Ürünleri tüketin: Balık yağı, somon balığı, uskumru, pisi balığı, ringa balığı, ton balığı karides ve istiridyeyi sofranızdan eksik etmeyin!
Süt ve süt ürünleri tüketin: Peynir, tereyağı, krema Yumurta sarısı ve mantarla sofralarınızı zenginleştirin.Kahvaltılık gevrekler ile güne başlayın.Yemeklerinizde sıvı yağlar tüketin.Yulaf, kakao, maydanoz, ısırgan otunu kullanın.Birçok ülkede süt ve süt ürünleri, ekmek, tahıllar D vitamini ile zenginleştirilebilmektedir.
D vitamini vücudumuzda başta kemikler olmak üzere pek çok önemli fonksiyonu ifade eden bir vitamindir.
D vitamini yetersizliğini önlemek için; yeterli güneş maruziyeti ve D vitamini içeren gıdaların tüketimi arzetmektedir. Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi, Endokronoloji ve Metabolizma Hastalıkları bölümünden, Doç. Dr. Haluk Sargın D Vitaminin vücudumuzdaki hayati önemine dikkat çekiyor;
Bunları biliyor musunuz?
D vitamini yağda çözünür.Diyetle alınan kalsiyum ve fosforun bağırsaklardan emilimini sağlar. Kemik büyümesi, sertleşmesi ve tamiri üzerinde etkili olur.Parathormon salgılanmasını düzenler.Kemik ve kasların sağlığı için gerekli olan vücuttaki kalsiyum ve fosfor dengesini sağlar; kemik ve diş yapısı oluşumunu aktif olarak etkiler.Bağışıklık sistemini güçlendirir.Hipertansiyon, kalp hastalıkları ve bazı kanserlere karşı koruyucudur.D vitamini yağda çözünür. Güneş ışığı veya diyet ile elde edilir.Ultraviyole güneş ışınları deri üzerindeki yağları harekete geçirerek daha sonra vücut tarafından emilen vitamini üretir. Ağız yoluyla alındığında D vitamini yağlar ile birlikte bağırsak duvarlarından emilirler. Vücuda besinler yoluyla Provitamin-D şeklinde alınır, güneş ışınlarının etkisiyle D vitaminine dönüşür.
D vitaminin görevleri:
Kandaki kalsiyum ve fosforun normal sınırlarda kalmasını sağlayacak kemik erimesini önler. Kemik ve dişleri güçlendirir. Çocuklarda D vitamini ihtiyacı bu yüzden fazladır.Kaslara güç verir. Eksikliğinde kas güçsüzlüğü ve kas ağrısı olur.Devamlı yorgunluk ve vücutta yaygın ağrısı olan hastalar mutlaka D vitamini düzeyine baktırmalıdır.İnsülin pankreastan salgılanımını düzenlediğine dair çalışmalar mevcuttur.D vitamini bazı kanserlerin,kalp ve diyabet hastalığının gelişimini önler.Depresyondan korur,Damar basıncını düzenleyerek tansiyonu dengeler,D vitamini insülin direncini düzeltir,Tiroit fonksiyonları ve normal kan pıhtılaşması için gereklidir.
Peki bu değerli vitamini nereden alacağız?
D vitamini güneş ışınlarının etkisiyle deride oluşur. Günlük D vitamini ihtiyacı 20-30 dakikalık güneşe maruziyet ile karşılanabilir. Kollar, bacaklar ve yüzün güneşe maruz kalması yeterlidir. Gerekli güneş ışığı miktarı kişinin yaşı, deri rengi maruziyet süresi, varsa tıbbi sorunlara göre değişebilir. D vitaminin yapımı yaş ile giderek azalır. Derisi koyu renkli olan kişilerde yeterli D vitamini oluşabilmesi için bilhassa kış aylarında uzun süreli gün ışığı ihtiyacı vardır. Güneş koruyucular(faktör 20 ve fazlası)kullananlarda deride D vitamini oluşamaz. Ayrıca pencere camı arkasından güneşlenmenin anlamı yoktur. Çünkü ultraviyole ışınları camdan geçememektedir.Deniz Ürünleri tüketin: Balık yağı, somon balığı, uskumru, pisi balığı, ringa balığı, ton balığı karides ve istiridyeyi sofranızdan eksik etmeyin!
Süt ve süt ürünleri tüketin: Peynir, tereyağı, krema Yumurta sarısı ve mantarla sofralarınızı zenginleştirin.Kahvaltılık gevrekler ile güne başlayın.Yemeklerinizde sıvı yağlar tüketin.Yulaf, kakao, maydanoz, ısırgan otunu kullanın.Birçok ülkede süt ve süt ürünleri, ekmek, tahıllar D vitamini ile zenginleştirilebilmektedir.