Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Çürük diş kanserden koruyor

Lqua

αqα¢ ѕıкıℓмıѕтı уαρяαктαη вαнαηєу∂ι ѕσηвαнαr ..
MFC Üyesi
Konum
Antalya
  • Üyelik Tarihi
    19 Kas 2012
  • Mesajlar
    889
  • MFC Puanı
    25
srm0w.jpg


Dişlerinde çürük olanların baş ve boyun kanserine yakalanma riskinin daha az olduğu belirlendi.

ABD'deki Buffalo Üniversitesi'nden Türk doktor Mine Tezal ve ekibinin yaptığı araştırma, birçok çürüğü olan yetişkinlerin söz konusu kanserlere yakalanma riskinin, hiç çürüğü olmayanlardan yüzde 32 az olduğunu gösterdi.

Tezal, çürüklerin ağız sağlığının bozulmasının göstergesi olarak kabul edilmesi, daha önce diş eti iltihaplanması bulunanlarda baş ve boyun kanserlerinin daha fazla görülmesi nedeniyle bu sonuçların "beklenmedik olduğunu" vurguladı.

Araştırmaya baş ve boyun kanserine yakalanan 399 kişi katıldı. Bu kişiler kansere yakalanmayan 221 kişiyle karşılaştırıldı.

Çürüğü fazla olan hastalarda kansere yakalanma riskinin daha az olduğu sonucuna varıldı.

Çürüklerin, ağızdaki bakterilerin ürettiği laktik asitten kaynakladığını belirten Tezal, yoğurt yapımında da kullanılan bu tür bakterilerin kanser hücrelerinin gelişimini önleyebileceğini vurguladı. Ancak Tezal, sonuçların kişileri kanserden korunmak umuduyla çürüklerin gelişimine teşvik etmediğini vurgulayarak, asıl mesajın sigara ya da mikrop önleyici ürünlerin fazla kullanılması gibi normal mikrop dengesini değiştiren eylemlerden kaçınılması olduğuna dikkati çekti.

Sağlıklı beslenmenin, diş ve ağız sağlığını korumanın önemine işaret eden Tezal ve ekibi, bir sonraki adımda çürüğe yol açmadan laktik asidin olumlu etkilerinden faydalanmanın mümkün olup olmadığının araştırılacağını belirtti.
 
Üst Alt