-
- Üyelik Tarihi
- 12 Kas 2020
-
- Mesajlar
- 2,474
-
- MFC Puanı
- 29,290
- M. Kemal Paşa, Amasya Genelgesi’nden itibaren milli egemenliği amaçlayan bir siyaset takip etmişti. TBMM’nin açılışı ile de millet egemenliğine dayanan yeni bir devlet kurulmuştu. Bu devletin bir başkanı yoktu. Meclisin o zamanki karmaşık yapısı nedeniyle padişaha dokunulmamıştı. Kurtuluş Savaşı esnasında M. Kemal Paşa, TBMM Başkanı olarak bu eksikliği gidermeye çalıştı.
- 1 Kasım 1922’de saltanatın kaldırılmasıyla padişahın varlığından kaynaklanan mesele çözümlendi. Ancak bu kez de devlet başkanlığı meselesinin olumsuz yönleri ortaya çıktı.
- M. Kemal Paşa, sürekli olarak milli egemenlikten bahsediyordu. Milli egemenliğin gerçekleşmesi de ancak devlet rejiminin Cumhuriyet olmasıyla mümkün olabilirdi.
- Çağdaşlaşma yolundaki Türkiye, Batı’yı kendisine örnek olarak seçmişti. Böylece rejimin adı kendiliğinden belli oluyordu.
- 1921 Anayasası’na göre bakanlar teker teker Meclis tarafından seçiliyordu. Bu da çekişmeleri artırmaktaydı. Bazen boşalan bir bakanlığa yeni bir kişinin gelmesi çok uzun zaman alabiliyordu.
- 1923 yılı sonbaharında bir hükümet sorunu doğdu. Bakanlar Kurulu görevinden ayrılmıştı(Fethi Bey Hükümeti istifa etmişti). Fakat yeni Bakanlar Kurulu seçilemiyordu.
Alıntıdır