Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Coğrafi Terimler Deyimler D

Jade

MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    30 Kas 2012
  • Mesajlar
    7,562
  • MFC Puanı
    201
-D-

Dağ çayırı: Yüksek dağlarda orman sınırıın üzerindeki yüksekliklerde görülen çayırlar. Dağ çayırları çoğunlukla kurakçıl bir yapıya sahiptir.
Dağ sporu: Yüksek ve sarp dağlarda gezmek, buraları görmek, tanımak ve araştırmalar yapmak için yapılan tırmanma işi. Dağcılık hem bir spor hem de bir bilimsel araştırma şeklidir.
Davar: Koyun ve keçinin ortak adı.
Debi: Bir akarsuyun belli bir kesitinden bir saniyede geçen su miktarı (m3/sn). Akım.
Delta: Akarsuların taşıyarak deniz ve göl kıyılarına biriktirdikleri alüvyonlardan oluşan ve kabaca üçgene benzeyen düzıükler.
Deprem: Yerin derinliklerinden gelen ve yer yüzünde titreşimler şeklinde beliren doğal olay. Deprem yer kabuğunun iyice oturmamış yerlerinin yerinden oynaması ile olur. Bunlar arasında en çok kırılma sebebiyle yer sarsıntısı meydana gelir.
Depresyon: a) Yeryüzünde meydana gelmiş çukur alan b) Alçak basınç alanı.
Dış alım (ithalAt): Bir ülkenin diğer ülkelerden almış olduğu mal ve hizmetler.
Dış kuvvetler: Güneş enerjisinden kaynaklanarak yeryüzü şekillerini biçimlendiren akarsu, rüzgar, buzul, dalga gibi etkenler.
Dış satım (ihracat): Bir ülkenin diğer ülkelere satmış olduğu mal ve hizmetler.
Dış turizm: Ülkeler arasında dinlenmek ve tatil geçirmek amacıyla yapılan geziler.
Doğal afetler: Kaynağını yerden veya atmosferden alan, can ve mal kaybına yol açan deprem, sel, heyelan, Çığ, dın, fırtına gibi olaylar.
Doğal gaz: Yeraltından çıkan yanıcı gaz. Doğal gaz petrolün bir biçimidir. Günümüsde yakıt olarak sanayi ve ısınmak için konutlarda kullanılmaktadır.
Doğalortam: Insan elinin değmediği saha. Böyle sahalarda, iklim, arazi şekli, toprak şartlarına göre canlılar (bitki ve hayvan) sahaya yerleşmekte ve bir denge kurmaktadır.
Dolin: Karstik arazide taşların erimesyile oluşmuş huni biçimi ndeki çukurluklar.
Doruk hattı: Dağların en yüksek noktalarında geçen sınır.
Duyma noktası: Havanın belli sıcaklıkta alabileceği en çok nemi yükseldiği andaki durumu. Bu nokta aşılınca yoğuşma başlar.
Dönence (tropik): Ekvator'un 28° 27' kuzey ve güneyinde bulunan paralel daireleri. Kuzeydekine Yengeç Dönencesi, güneydekine ise oğlak Dönencesi denir.
Dördüncü jeolojik çağ: En genç ve en kısa jeolojik dönem. Bu dönemde buzul arası devirler meydana gelmiştir. En belirgin özelliği ise insan neslinin meydana çıkmasıdır.
Drenaj: Suyun akması, bulunduğu sahadan sızarak uzaklaşması.
Drenaj alanı, havzası: Bir akarsu havzasında suların toplandığı alan.
Düden: Su yutan. Kireç taşlarını çözünmesi ile oluşan huni biçiminde bir karst şekli. Bazı göl ve akarsular düdenlerce yutularak yer altı ırmakları na geçer.
Dünya ekseni: Dünyamızın kendi etrafında yaptğı dönüş hareketinin ekseni. Kuzey ve Güney Kutup noktaları bu eksenin iki ucunu oluşturur.
 
Üst Alt