Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Çocuklarda bahar aylarında kırıklar artıyor

Herkül

Canım Dedem
Admin
Konum
BERGAMA
  • Üyelik Tarihi
    4 Haz 2013
  • Mesajlar
    32,171
  • MFC Puanı
    62,236
Çocuklarda bahar aylarında kırıklar artıyor
SMOUq9.jpg

Çocuk travmalarının bahar aylarında artış gösterdiğini söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Enis Yıldırım konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.

Bahar aylarının yaşandığı bugünlerde güneş aydınlatmanın ötesine geçip ısıtıcı rolünü giderek artırdığı bugünlerde insanlar açık alanlarda daha fazla vakit geçirmeye başladı. Kuşkusuz ki çocuklar bu duruma erişkinlerden daha fazla seviniyor. Özellikle büyükşehirlerde yaşayan çocukların yaşam ve oyun alanları çok kısıtlı olduğu için güneşi gören çocuklar soluğu sokaklarda, parklarda, bisiklet, kaykay veya paten tepesinde alıyor. Tabi buna bağlı olarak düşmeler, çarpmalar ve oyun kazaları da bu enerji patlamasına eşlik ediyor.

Çocukların, yetişkinlere göre daha esnek kemiklere sahip olduğunun altını çizen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Enis Yıldırım konu ile ilgili detaylı açıklamalarda bulundu.

Çocuklar Erişkinlerin Küçük Bir Kopyası Değildir

Enis Yıldırım, ’’Çocuklar her ne kadar esnek yapıda olsalar da konu ile ilgili olumsuz durumlara maruz kalabiliyorlar. Çocuklarda, kemikleri çok farklı özellikler taşıdığı için erişkinlerden farklı yaralanma türlerini görebiliyoruz. Erişkinlerde hiç görülmeyen plastik deformasyon, büyüme hattı (Fizis) hasarı, yeşil ağaç ve torus kırığı denen 4 konu başlığı çocuklara hastır. Büyüme hattı hasarı dışındaki sayılan yaralanmalar neredeyse kendiliğinden iyileşir.

Çocukları tedavi ederken onların erişkinlerin küçük bir kopyası olmadığı unutulmamalıdır. Çocuk kırıklarında remodelasyon denilen yeniden şekillenme potansiyeli çok yüksektir. Çocuklarda kırık iyileşmesi çok hızlıdır ve kaynamama neredeyse hiç görülmez. Bu iki nedenden dolayı çocuk kırıklarının çoğunda cerrahi tedavi gerekmeyebilir.

Büyüme plağı (fizis) kırık veya yaralanma sırasında hasar gördüyse çocuklarda kemik uzaması ve şekillenmesi ile ilgili sorunlar görülebilir. Büyüme hattını ilgilendiren kırıklarda tedavi mükemmel uygulansa dahi kemik gelişim sorunları olabileceği akılda tutulmalı ve bu çocuklar gelişim tamamlanana kadar izlenmelidir.

Yeniden şekillenme potansiyeli çok yüksek olsa da bazen sınırlar aşılır ve bu durumlarda düzeltici müdahale veya cerrahi uygulamalar gerekebilir. Her kırığın kendine has kabul edilebilir kayma ve açılanma değerleri vardır. Bu sınırların aşılması durumunda aile ile konuşulup uygun tedaviye karar verilmelidir.’’ dedi.

Kırık İyileşmesi Döneminde Aşırı Büyüme Bacak Boyu Farkına Neden Olabilir

Çocuk kırıkları konusu ile ilgili açıklamalarına devam eden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Enis Yıldırım, ‘’Nadir olarak görülse de bir diğer sorun aşırı büyümedir. Kırık iyileşmesi sonrasında ilgili uzuvda diğer tarafa göre daha hızlı büyüme görülebilir. Bu durum alt ekstremitede olduğunda bacak boyu farkına neden olabilir ve hassasiyetle takip edilmesi gereken bir durumdur.

Çocuklardaki kırıklar en sık köprücük kemiği (klavikula) ve el bileğinde (radius) görülür. Sık görüldükleri kadar sıkça kolay ve sorunsuz iyileşirler. 2-3 hafta gibi kısa sürelerde kemiklerde tutunma gerçekleşir.

Kırıklar dışında, özellikle 5 yaş altında sık görülen, “bakıcı dirseği” olarak adlandırılan önemli bir konu başlığı vardır. Bu durum, düşme veya oyun sırasında çocuğun elinden ani ve hızlı çekilmesi sonucu gelişir. Dirsek bölgesinde bir kemiğin baş kısmının oturduğu bölgeden çıkması neticesinde oluşur. Basit bir müdahale ile sorun çözülebilir ve çok kısa sürede çocuk dirseğini kullanmaya başlar. Bu konuyla ilgili önemli olan nokta, çocuğun çevresinde yaşayan herkesin uyarılması ve tekrarlanmasının önüne geçilmesidir.’’ sözlerini ifade etti.
 
Üst Alt