Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Çocuklara Ölüm ve Travma Sonrasında Nasıl Yaklaşmalısınız?

SouL

➡️ ↘️ ↖️ ↪️ ↩️ ⤴️ ⤵️ Ben Sakinim!!!
Yönetici
  • Üyelik Tarihi
    8 Ara 2012
  • Mesajlar
    17,522
  • MFC Puanı
    3,901
Sevinçler, hüzünler, acılar, paylaşımlar kadar ölüm de yaşamın bir parçası. Özellikle yakın çevrelerinden birinin ölümü sonrasında çocuklar birtakım psikolojik problemler yaşayabilmektedir.Bu problemler korku, içe kapanma, suçluluk, öfke gibi tepkilerle kendini gösterebilir. Sadece ölüm değil, çocuğun yaşadığı travmalar da çocuğun ileride yaşayabileceği psikolojik sorunların tabanını oluşturmaktadır. Bu nedenle, çocuğunuz yas dönemindeyse ya da onu derinden etkileyecek bir olaya şahit olmuş, maruz kalmışsa ona yaklaşımınızda dikkat etmeniz gereken noktalar olacaktır. Bu davranış şekilleri ile çocuğunuzun yaşadığı travma ve yas sürecinden yara almadan çıkmasını sağlayabilirsiniz.

11564_images_3.jpg


– Duygularını Kabul Edin: Çocuğunuzu bir şey anlatırken can kulağı ile dinlemeli, onu konuşması konusunda desteklemelisiniz. Yetişkinler çoğu zaman çocukların kötü etkileneceğinden korkarak yanlarında fazla konuşmazlar. Aslında çocuğun yanında konuşulması ve yaşanan olay/durumla ilgili fikrinin alınması, onu rahatlatacaktır. Siz de bu sayede çocuğunuzun iç dünyasında neler yaşadığını, neler hissettiğini anlama şansını yakalamış olursunuz. Unutmayın ki; her birey gibi çocuklar da çevreleri tarafından kabul gördüklerini düşündüklerinde, hem mutlu olurlar hem de kendilerine olan güvenleri artar.

– Çocuğunuza Dokunun, Ona Sarılın : Dokunsallık çoğu zaman söylenen sözlerden daha etkili olabilmektedir. Ona dokunmanız ve sarılmanız çocukta güven hissinin oluşmasını sağlayacaktır. Bu dönemde korkulu rüyalar gören çocuğunuza, neden korktuğunu sorup konuşmalarınızı dokunuşlarınızla desteklerseniz hem onun iç dünyasını anlamış hem de korkusunu yenmesini sağlayabilirsiniz.

– Bir Uzmandan Destek Alın: Bu dönemde hem çocuğunuz hem de kendiniz için güven duyduğunuz kişilerden ve psikiyatrist, psikolog, psikolojik danışman gibi uzmanlardan destek alabilirsiniz.

– Onunla Duygularınızı Paylaşın: Travmatik olaylar karşısında çocuklar gibi ebeveynler de korkar ve kendilerinde çocukları ile konuşup onları rahatlatacak enerjiyi göremeyebilirler. Ancak onunla duygularınızı paylaşmanız, çocuğunuzun sizinle paylaşmadığı duygularını öğrenmenize yardımcı olacaktır. Çocuğunuz da sıkıntılarını anlatma konusunda cesaretlenecektir. Çocuğunuza söyleyecek bir şey bulamadığınızda, korktuğunu biliyorum bu çok normal, gibi cümleler kurabilirsiniz.

– Aile Olarak Bir Arada Bulunun: Böyle durumlarda çocuklar kendilerini yalnız hisseder, yalnızlıktan korkar ve korunup kollanmaya ihtiyaç duyarlar. Çocuğunuza, birlik beraberlik içerisinde olduğunuzun, hepinizin sorunsuz bir şekilde yaşamınızı sürdürmeye devam ettiğiniz mesajını verirseniz, kendini daha güvende hissedecektir. Ayrıca gün içerisinde onunla daha fazla ve kaliteli bir şekilde vakit geçirirseniz, geceleri korkulu rüyalar görmesinde azalmalar olduğunu gözlemleyebilirsiniz.

– Çocuğunuza Esnek Davranın : Geçirdiği bu zor günleri atlatabilmesi için, özellikle uyku zamanları ile yaşadıkları problemler açısından, biraz esnek davranabilirsiniz. Sizinle konuşmak isteyen çocuğunuza normalden daha fazla zaman ayırarak, onunla uzun sohbetler edebilirsiniz. Ancak bu esnek zamanların süresinin 3-4 günü geçmemesi gerekmektedir. Çünkü, çocuklar sağlanan ortam ve koşullara çabuk ayak uydururlar. Esnekliğiniz alışkanlıklara dönüşmeden, mesela bu süre içerisinde sizin odanızda uyumasına izin verdiyseniz, çocuğunuza da açıklamasını yapıp zamanını belirleyerek, kısa süre içerisinde normal yaşantınıza dönmelisiniz. Çocuğunuzla yaptığınız anlaşma günü geldiğinde, daha önce odasında yalnız uyuyorsa yine bu şekilde uyumasını sağlamalısınız.

– Günlük Olağan Yaşamınıza Oldukça Çabuk Geri Dönmelisiniz: Biran önce günlük yaşantınıza dönmeniz çocuğa her şeyin eskisi gibi yolunda olduğu mesajını verir. Çocuğunuz kendini daha mutlu ve güvende hissedecektir. Özellikle okul öncesi çağda bulunan çocukların kendi düzenlerinde olmaları önemlidir. Bu nedenle kendi evinizde kalmaya, öğününde yemek yemeye, uyku saatlerini değiştirmemeye dikkat etmelisiniz.

Çocuğunuzu Taktir Edin Çocuklar hatta tüm insanlar taktir görmekten haz duyarlar. Bu dönemlerde çocuğunuzun olumsuz davranışlarına odaklanmamalı, olumlu davranışlarını taktir etmelisiniz.

11564_images_6.jpg


Bahsetmiş olduğumuz davranış ve yaşam şekli çocuğunuzla olan olan ilişkinizi güçlendirdiği gibi bu dönemi daha kolay atlatmasını sağlayacaktır. Sevgi dolu her anne baba bu davranış şekillerini zorlanmadan uygulayabilir. Bu süreç içerisinde bir uzmandan da yardım almanız çocuğunuz eski neşeli günlerine dönmesini, onunla daha sağlıklı iletişim kurmanızı kolaylaştıracaktır.

Alıntıdır.
 
Üst Alt