Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Çocuğunuz için en doğru okul hangisi

Yusuf

Deniz sevenlerden
MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    245
Çocuğunuz için en doğru okul hangisi

Okul seçerken izleyeceğiniz sistemli yol, daha sonra sorunlarla karşılaşma riskinizi en aza indirecektir. Peki, çocuğunuz için en doğru okul hangisidir?

cocuk_okul_6.jpg

Okul seçim zamanı geldiğinde akılları en çok meşgul eden sorulardan biri “Acaba çocuğum için en iyi okul hangisi?” sorusudur.
Ankara ve İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü de yapmış bir eğitim uzmanı olan Behçet Yavuz, “sizin için en doğru okul, beklentileriniz ve çocuğunuzun özellikleriyle örtüşen okuldur” diyor.
Anne-babalar için oldukça önemli olan doğru okul seçiminde, kendi tecrübelerine dayanarak nelere dikkat edilmesi konusunda önemli ipuçları veren Yavuz, yazısında şu ifadeleri kullanıyor:

İŞTE O YAZI:

Bugünlerde birçok anne-baba, çocukları için özel okul arayışında… Bir telaş hatta kaygı… Çocuğunun geleceğinin şekillenmesinde en büyük etkenlerden biridir okul… Bu nedenle anne-babaların bu arayıştaki kaygılarını anlamak mümkün…
Peki ama, çocuğunuz için “doğru okul” hangisidir? Eğer ekonomik koşullarınız uygunsa özel okullar arasında seçim nasıl yapılmalı? Deneyimlere dayanarak hazırladığım aşağıdaki sorulara vereceğiniz yanıtlar, sizin “büyük ölçüde doğru!” denebilecek okulu bulmanıza yardım edecektir. Kuşkusuz bu sorular çoğaltılıp farklılaştırılabilir de…
Öncelikle, çocuğunuzun bireysel özelliklerinin neler olduğunu iyi bilmeniz ve ona dair gelecek beklentinizi belirlemeniz gerekiyor. Bu nedenle işe çoğunuzu tanımakla başlamanız en doğru adım olacaktır.

cocuk_okul_4.jpg

1. Çocuğunuzun bireysel özellikleri nelerdir? (Fiziksel gelişimi,ilgi alanları, yetenekleri, beslenme kültürü, iletişim becerileri vb.)
2. Çocuğunuza dair kısa, orta ve uzun vadeli gelecek beklentileriniz nelerdir? (Anaokulunda mutlu, ilkokulda yaratıcı ve sosyal; ortaokul ve lisede geçiş sınavlarında başarılı, Üniversitede saygın ve iyi para kazanan bir meslek vb…)
Bu iki alanı netleştirdikten sonra araştırmaya başlayabiliriz. Bu araştırmayı; okulların web sitelerini incelemeye başlayarak, sonra varsa o okullarda okuyan çocukları olan velilerle temasa geçerek, bloglar ve sosyal medyada okullarla ilgili yorumları inceleyerek yapabilir, notlar alabilirsiniz? Tüm bunları yaparken ilk iki madde en önemli ölçütümüz olmalıdır.

Okullarla ilgili araştırma, görüşme yaparken dikkat etmeniz gereken konular ve sorular da şöyle özetlenebilir:

1. Çocukların bireysel faklılıklarını nasıl keşfediyorlar? Bu farklılıkları gözeten nasıl bir program uyguluyorlar?
2. Eğitim programları, erken çocukluktan lise son sınıfa kadar dikey ve yatay olarak bir bütünsellik taşıyor mu?
3. Öğrenciler için nasıl bir demokratik iklim oluşturuluyor ve öğrenciler karar süreçlerinde rol alabiliyor mu?
4. Öğrenciler için karne hariç ne sıkılıkta ve hangi yöntemlerle geri bildirimde bulunuluyor?
5. İlan ve tanıtımlarında söz ettikleri proje ve farklılıklar, okulda ne kadar ve nasıl uygulanıyor? Bunların yazılı bir programı ve kanıtları var mı?
6. TEOG ve Üniversite Sınavlarında başarılı olarak ilan ettikleri öğrenciler kaç yıldır o okulda okuyor ve ne kadarı burslu öğrencidir?
7. Bilim, sanat ve spor alanlarındaki başarıları, sınırlı sayıdaki öğrencilere mi ait yoksa yaygın mı? Bu başarıları elde eden öğrenciler bu okullarda kaç yıldır okuyor ve ne kadarı bursludur?
8. Okuldaki yemek menüleri nasıl belirleniyor ve beslenme kurallarına dikkat ediliyor mu?
9. Okulda hijyen sağlamak için nasıl bir planlama yapılmış ve nasıl denetleniyor?
10. Öğretmen seçimi, hizmet içi eğitimleri nasıl yapılıyor ve okulda ortalama görev yapma süreleri nedir?
11. Veli ve öğrenci memnuniyeti ile ilgili araştırmalar yapılıyor mu? Bunların sonuçları nasıl değerlendiriliyor?
12. Okul ücretleri kayıt sırasında her veli için farklılık gösteriyor mu? Bu konuda kurumsal bir standart var mı?
13. Okul giysileri, kitapları, araçları ve yıl içindeki etkinlikler için ayrıca ücret alınıyor mu?
14. Her çocuk, ilgi, yetenek alanlarına göre sanat, spor bilimsel alanlara yönlendirilip geliştiriliyor mu? Bunu için okulun bir programı var mı? Bunlar için yeterli süre ayrılıyor mu?
15. Mezunların yaşam başarısına dair bir kayıt ve envanter var mı?
16. “Başarı” kavramından anladıkları sadece “sınav ve spor” alanlarıyla sınırlı mı?
17. Teknolojik araçlar için kullandıkları içerikler nelerdir? Bu içerikleri derslerde nasıl kullanıyorlar? Kullanılan içeriklerle ilgili nasıl ölçümler yapılıyor?
18. Okulun fiziksel koşulları ve güvenliği yeterli mi? Güvenlik için ne gibi önlemler alınmış?
19. Öğrenci taşımasını yapan firma hangisidir? Taşıma için kullanılan araçların yaşı kaçtır. Sürücüler nasıl seçiliyor? Trafik güvenliğini sağlamak ve denetlemek için ne gibi önlemler alınmış?
20. Okul kantin/kafeteryasında satılan gıdalarla ilgili ne gibi normlar var? Bu konuda genel sağlık kurallarına uyuluyor mu?
21. Okul Doktoru ve yeteri kadar sağlık personeli var mı? Sağlık prosedürleri nelerdir?
22.Okuldaki kutlama ve anma günleri nelerdir? Nasıl organizasyonlar yapılır? Bu organizasyonlarda kurallar var mıdır? Öğrencilere görev verme sürecinde nelere dikkat edilir?
23. Okulla veli arasında iletişim hangi yöntem ve araçlarla sağlanır? Bu konuda belirlenmiş prosedürler var mıdır?
24. Okulda görev yapan psikolojik danışman başına kaç öğrenci düşmektedir?
25. Bir şubede maksimum ve minimum öğrenci sayısı kaçtır?
26. Okul, çalışan memnuniyetine ne kadar önem verir? Bu konuda ne gibi önlemler alınır, programlar yapılır?
27. Başta İngilizce olmak üzere kaç farklı dili nasıl öğretiyorlar? Hangi sınıfta hangi düzeyde olacaklarına dair bir hedef belirlenmiş mi?
Özetle, çocuğun eğitim ve öğrenme süreci, okul ve ailenin birlikte yaptıkları bir yolculuktur. Bu yolculuktaki yol arkadaşınızla uyumunuz, sağlıklı bir yolculuk yapmanızı sağlayacaktır. İşte bu nedenle, sizin için en doğru okul, beklentileriniz ve çocuğunuzun özellikleriyle örtüşen okuldur.
“Başarı” okulun tek başına gerçekleştirdiği bir mucize değildir ve aynı zamanda görecelidir. Çocuğun bireysel özellikleri, ailenin desteği, okulun programı ve uygulamaları, sosyal ve kültürel çevre ve hatta genetik özellikler… Tüm bunlar, eğitim ve öğrenme süreçlerinde etkili, belirleyici alanlardır. Yani okul, toplumsal yaşamdan steril bir ortam değildir, olmamalıdır da…”

Sözcü-Haber

ALgos

MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    27
Paylaşım için tesekr ederim....Ama devlet okullarında bunu yapamiyosun seçmë hakkın yok artık yeni kanunlara göre adres tuttuğu yer alıyor sadece bunuda belirtmek isterim ve ne yazikki ülkemizde eğitim çok geride bir çok eksik var en önemlisi olmasi gerekirken dahada zorlaştırıyorlar öğretmen açığı varken atama yok çoğu okulda engelli bölümü yok baya sorunlu bir haldeyiz eğitim açısından.

LeGoLaS

ikra
Onursal Üye
  • MFC Puanı
    2,986
Eğitim sisteminin tamamen değişmesi tarafındatım batıdaki uygulamanın bizim ülkemizde de olması lazım. Açıkçası bilim dalında yetiştirilecek IQ seviyeleri yüksek çocukları belirlemeleri ve doğru yönlendirmeleri kanısındayım. Çünkü eminin herkesin doğru bir rehberi olamdığından dolayı alakasız işlerde ve alakasız okullar okumuştur. Bu durumun değişmesi ve geleceğe daha sağlıklı adımlar atılmasını düşünüyorum.

Çok şey istemiyoruz ki sadece mevcut olanı geliştirmelerini istiyoruzz

Yusuf

Deniz sevenlerden
MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    245
@Algos bir ülkeni kalkınması ve geleceği çocuklarımız tabi ki eğitim çok önemli..
üzülerek söylemek isterim ki 1980 ihtilali milli eğitim sistemimiz de büyük değişikli oldu o günden bu güne kadar milli eğitim sistemimiz hep geriye gitti..bir ülke düşünün milli eğitim sistem her yıl değişikli oluyor amaç eğitmek değil eğitimsiz toplum oluşturmak..bu günlere kadar geldik eğitim sistemimiz çöktü..veliler özel okulları tercih ediyor tabi ki parası olanlar..

Bizim çocuklarımız .Ülkemizin geleceği dir..

Eğitimsiz toplum bir ülkenin yok olmasına mahkumdur..

LeGoLaS

ikra
Onursal Üye
  • MFC Puanı
    2,986
@Algos bir ülkeni kalkınması ve geleceği çocuklarımız tabi ki eğitim çok önemli..
üzülerek söylemek isterim ki 1980 ihtilali milli eğitim sistemimiz de büyük değişikli oldu o günden bu güne kadar milli eğitim sistemimiz hep geriye gitti..bir ülke düşünün milli eğitim sistem her yıl değişikli oluyor amaç eğitmek değil eğitimsiz toplum oluşturmak..bu günlere kadar geldik eğitim sistemimiz çöktü..veliler özel okulları tercih ediyor tabi ki parası olanlar..

Bizim çocuklarımız .Ülkemizin geleceği dir..

Eğitimsiz toplum bir ülkenin yok olmasına mahkumdur..

Üstadım çok güzel bir noktaya değindin zaten ne geliyorsa başımıza cahillimizden gelmiyormu bizim sistemlerimiz hep kısa vadeli ve günü kurtarma çabasında diğer ülkelerin geçmişini inceledimizde min planlar bin yıllık biz neden bu kadar basit kalıyoruz ki oysaki tarihimizi incelediğimiz zaman neler neler olduğunu görüyoruz bir Piri Reis , Mimar Sinan vs dünya dehası neden yeni sinanlar ,piri reisler çıkması ki ?

Ama nerde çünkü bizim hala dediğin gibi parası olan yürüsün olmayan ölsün mantığında olduğumuz için bu durumun değişmesi daha doğrusu gençlerin önlerini açmaları lazım ( Bilinçli ve gelecek hedefleri olan gençlerin )

ALgos

MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    27
Evet eğitim cocuk oyuncağı na döndü yap Boz oynuyorlar 4+4+4 dediler okullar değişti şimdi olmadı eski sisteme dönüyoruz diyorlar en oynanmaması gereken eğitim ken malesef bu hale geldi sonra genclik ne halde deniyor eğitimsiz olan bir gençlik ten bir şey beklemek de saçma olur bilinçsiz oluyor..cahil bir ülke kaybetmeye mahkumdur inşallah olmaz temennim o.

Yusuf

Deniz sevenlerden
MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    245
Evet eğitim cocuk oyuncağı na döndü yap Boz oynuyorlar 4+4+4 dediler okullar değişti şimdi olmadı eski sisteme dönüyoruz diyorlar en oynanmaması gereken eğitim ken malesef bu hale geldi sonra genclik ne halde deniyor eğitimsiz olan bir gençlik ten bir şey beklemek de saçma olur bilinçsiz oluyor..cahil bir ülke kaybetmeye mahkumdur inşallah olmaz temennim o.
..

Eğitim sistemimiz bilinçli olarak yapıldığını düşünüyorum amaç eğitimi gidişatını değiştirmek ve de başarılı oldular..

ösmy bu yıl yapılan sınavlarda öğrencilerin aldıkları sonuç ortada.

Beş yüz bin küsür öğrenci sıfır çekti bu durum benim içimi açıtı.. eğitimin geldiği nokta bu..

LeGoLaS

ikra
Onursal Üye
  • MFC Puanı
    2,986
Kısacası artık geleceğimiz yok ne yazıkki

Üst Alt