-
- Üyelik Tarihi
- 18 Tem 2017
-
- Mesajlar
- 1,593
-
- MFC Puanı
- 3
Latince adı Celtis olan çitlembik Karaağaçgiller (Ulmaceae) familyasına ait, tek evcikli, yapraklarını döken, çoğunlukla orta boylu ağaçlardan oluşan bir bitki türüdür. Kuzey yarım kürede yayılım gösteren yaklaşık 70 türü bulunur. Çitlemik, çıtlık dağan, dardahan ve dağdağan gibi yöresel isimlere sahiptir. Kırsal kesimde, tarım alanlarında ya da çevresinde yem ve yakacak olarak farklı kullanım amaçlarıyla yetiştirilir. Tanen içermeyen meyvelerinin lezzetli ve besleyici olması nedeniyle çiftlik hayvanları için yeşil yem kaynağıdır. Bahçe ve parklarda süs bitkisi olarak kullanımı yaygındır.
Çitlenbik nerede yetişir?
Türkiye'de çitlenbiğin 4 türü doğal olarak yetişir. Bu türler adi çitlenbik (Celtis australis L.) doğu çitlembiği (Celtis tournefortii Lam.), Kafkas Çitlenbiği (Celtis caucasica) ve Celtis glabratadır.
Celtis australis L. Türü Kuzey Afrikada, Güney Avrupada ve Asyanın batı bölgelerinde doğal olarak yetişir. Türkiye'de ise güney, kuzey ve batı bölgelerinde yetişir. Sulu ve yeşil renkli meyveleri, olgunlaştıkça koyu siyaha bir renk alır. Odunu dayanıklı ve esnek olduğundan kasnak, kaşık, kürek vb. aletlerin yapımında kullanılır. Güçlü kazık kökleri ile kurak arazilerin ağaçlandırılmasında kullanılır. Park ve bahçelerde kullanılan önemli peyzaj bitkilerinden biridir. Süs bitkisi olarak kullanılabildiği gibi çit yapımında da tercih edilir. Doğu çitlenbiğinin (Celtis tournefortii Lam.) doğal yayılım alanları ise Güneydoğu Avrupa ve Batı Asyadır. Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde yetişen bir türdür.