-
- Üyelik Tarihi
- 5 Nis 2013
-
- Mesajlar
- 4,580
-
- MFC Puanı
- 855
Özellikle şerbetli tatlıları ele alalım. Hamurunun olabilmesi için yüksek miktarda, saflaştırılmış, yani vitamini minerali alınmış posası yok denecek kadar az olan un kullanılır, ve şerbeti için de bir o kadar saflaştırılmış beyaz şeker eklenir. Bu saflaştırılmış gıdalar, posası çok az olduğu için bağırsaklarımızdan hemen emilir ve böylece kan şekerimizi hızlı yükseltmiş olur. Ardından kan glikozunu normal sınırlara getirmek için vücutta pankreas organımız tarafından insülin hormonu salgılanır. Böylece yükselen kan şekerimiz aynı hızla düşer. Yani yine başladığımız noktaya döneriz. Tatlı yedikten sonra tekrar acıkmamızın nedeni de budur. Ben yine de tatlı yemek istiyorum derseniz o zaman sütlaç, kazandibi, şokola, muhallebi gibi daha hafif sütlü tatlıları kullanmak, içerdikleri proteinden dolayı biraz daha masum olacaktır veya yağsız hazırlanmış, şeker yerine pekmez ile tatlandırılmış kek yanında 1 bardak süt ile beraber kan şekerinizi dengelenmenize yardımcı olacaktır.
Alkole gelirsek, alkol bir şekerdir. Dolayısıyla alkol oranı yüksek içeceklerin alınması da kan şekeri düzenini bozacak ve vücudun yağlanmasına neden olacaktır. Votka, viski, rakı yerine şarap daha doğru bir tercihtir. Yapılan en büyük yanlış da alkolü tek başına fazla miktarda kullanmaktır. Örneğin akşam yemeğinde ızgara etlerin yanında, ihtiyacınıza göre daha az miktarda ekmek kullanıp bir, en fazla iki kadeh şarap içtiğinizde çok da sınırın üstüne çıkmamış olursunuz.
Bir de çikolata var tabi, belki de birçoğumuzun vazgeçmekte zorlandığı, yemekten mutluluk duyduğumuz dünyadaki tek siyah gıda. Çikolata hakkındaki araştırmalar onun çok da suçlu olmadığını gösteriyor. Evet, çikolatanın yağ miktarı yüksektir ama kontrollü yapılan bir çalışmada 196 ml şarap ile 49 gr siyah yani kakao miktarı yüksek çikolatanın içerdiği flavonoid miktarının aynı olduğu gösterilmiş. Flavonoidler kanserden koruyan antioksidan bileşiklerdir. Ayrıca başka bir çalışmada da günde 75 mg yine kakao oranı yüksek çikolata tüketiminin kandaki iyi kolesterolü arttırdığı belirtilmiştir..
Alkole gelirsek, alkol bir şekerdir. Dolayısıyla alkol oranı yüksek içeceklerin alınması da kan şekeri düzenini bozacak ve vücudun yağlanmasına neden olacaktır. Votka, viski, rakı yerine şarap daha doğru bir tercihtir. Yapılan en büyük yanlış da alkolü tek başına fazla miktarda kullanmaktır. Örneğin akşam yemeğinde ızgara etlerin yanında, ihtiyacınıza göre daha az miktarda ekmek kullanıp bir, en fazla iki kadeh şarap içtiğinizde çok da sınırın üstüne çıkmamış olursunuz.
Bir de çikolata var tabi, belki de birçoğumuzun vazgeçmekte zorlandığı, yemekten mutluluk duyduğumuz dünyadaki tek siyah gıda. Çikolata hakkındaki araştırmalar onun çok da suçlu olmadığını gösteriyor. Evet, çikolatanın yağ miktarı yüksektir ama kontrollü yapılan bir çalışmada 196 ml şarap ile 49 gr siyah yani kakao miktarı yüksek çikolatanın içerdiği flavonoid miktarının aynı olduğu gösterilmiş. Flavonoidler kanserden koruyan antioksidan bileşiklerdir. Ayrıca başka bir çalışmada da günde 75 mg yine kakao oranı yüksek çikolata tüketiminin kandaki iyi kolesterolü arttırdığı belirtilmiştir..