-
- Üyelik Tarihi
- 8 Ara 2012
-
- Mesajlar
- 17,522
-
- MFC Puanı
- 3,901
Ceviz Yaprağı? Ceviz Yaprağının Faydaları Nelerdir? Ceviz Yaprağının Etkileri Nelerdir?
Ceviz yaprağı, adından da anlaşılacağı üzere ceviz ağacından gelmektedir. Ceviz ağacı ise henüz yapraklanmaya başlamadan, Mayıs ayında çiçek açmaktadır.
Ağacın tazecik yaprakları, Haziran ayında toplanabilir hale gelir. Kolay delinebilecek olan meyveleri Haziran ortalarında, iyice olgunlaşanları da Eylül ayında toplanır. Ceviz ağacı, 25 ile 30 metre civarlarına kadar uzayabilmektedir. Ceviz ağaçları, kış mevsiminde yaprak dökerler. Ağacın yaprakları tek tüysüdür. Yapraklar, Haziran ve Temmuz aylarında toplanmasının ardından, mümkünse havadar, serin ve gölgeli bir yerde serilerek kurutulmaktadır. Daha sonra ise yapraklar, ince ince kıyılarak hava almayacak ortamda saklanır.
Ceviz yaprağının etkileri;
* Kan durdurucu sıkıştırıcı (astringent) etki
* Kuvvetlendirici (tonik) etki
* Bağırsak kurtlarını ve solucanlarını dökücü (antihelmintik) etki
Ceviz ağacının yaprağından yapılan yaprak çayı, sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. Sindirim bozukluklarına, kabızlığa, iştahsızlığa karşı oldukça etkili olan bu çay, kan temizliği görevini de yürütmektedir. Sarılık tedavisinde de, ceviz yaprağı çayından yararlanılmaktadır. Bahsedilen yaprak çayı iştah açar. Aynı zamanda kan şekerini de düşürmektedir. Vücuda direnç ve kuvvet vermektedir. Ceviz yaprağı çayı, deri hastalıklarında da antiseptik olarak, haricen kullanılmaktadır.
Ceviz yaprağının kaynatılması ile elde edilen banyo katkısı, neredeyse bütün sıraca, frengi, egzema, uçuk ve raşitik hastalıklar için kullanılmaktadır. Kemik çürümesine, kemik deformasyonuna ve bunlara ek olarak iltihaplı el ve ayak tırnaklarına karşı kullanılabilen bu katkı, oldukça etkili olmaktadır. Yine başka çeşit rahatsızlıklar olan favus ve uyuz hastalıklarında, hasta bölgelerin taze ceviz yaprağının kaynamış suyu ile yıkanması sonucu, ilgili bölgelerde iyileşmeler de görülmektedir. Kaynamış ceviz yaprağı suyu ile yapılan yıkamalar sonucunda, ergenlik sivilcelerine, iltihaplı egzema rahatsızlıklarına, ayak terine ve kadınların gördüğü akıntılara karşı da oldukça iyi geldiği�görülmektedir. Bahsedilen ceviz yaprağı suyu ile ağız boşluğu iltihabı, diş eti sıkıntıları, boğaz ve gırtlak hastalıkları için gargara da yapılabilmektedir.
Ceviz yaprağının kaynama suyu kafa derisine nüfus ettiğinde, hızlı saç dökülmelerine karşı da etkili olabilmektedir. Kafa bitine karşı da bir temizleme aracı olan yaprağın kaynama suyu, banyo sırasında donuk kabarcıklara uygulandığında da sonuç alınabilmektedir. Her ne kadar vücuda etkileri olumlu olsa da, kullanıcıların bünye özelliklerinin farklı olması dolayısı ile bazı yan etkiler görülebilmektedir. Yaprağın içerdiği tanen maddesi, bu maddeye duyarlı bireylerde, kimi zaman mide bulantısı ve kusmaya yol açabilmektedir. Ancak bunun dışında ceviz yaprağının farklı yan etkileri pek fazla görülmemiştir.
Ceviz Yaprağından Çay Nasıl Hazırlanır?
Çay hazırlamak için 2 farklı yöntem genel olarak bilinmektedir.
Yarım olarak ya da bir tatlı kaşığı ince kıyılmış ceviz yaprağı, 1 su bardağı ölçeğindeki kaynar su ile birlikte haşlanır. 4 �- 5 dakika boyunca demlendirilen su ve yaprak, demleme ardından süzülür. Ardından bu çay gün boyunca 1 veya 2 bardak yudum yudum içilebilir.
Yine yarım olarak veya bir tatlı kaşığı kadar ince kıyılmış ceviz yaprağı, 1 su bardağı ölçeğindeki soğuk suya eklenir. Soğuk su, kaynama derecesine kadar ısıtılır. 2 3 dakika boyunca hafif ısıda kaynatılan su, daha sonra süzülür ve içime hazır hale gelir. Günde 2 ya da 3 bardak şeklinde tüketilir.
Banyo İçin Yıkama Katkısı Nasıl Hazırlanır?
Detaylı ve tam yıkama yapılacak banyolar için, iki büyük avuç ölçeğinde ince kıyılmış ceviz yaprağı, akşam vaktinde 2 3 litrelik suya eklenir. Sabah olduğunda, kısık ateşte 4 5 dakika boyunca kaynatılan su süzülür ve banyo suyuna eklenir. Eğer gerekirse, bitkinin miktarı da biraz daha artırılabilir.
Ceviz yaprağı, adından da anlaşılacağı üzere ceviz ağacından gelmektedir. Ceviz ağacı ise henüz yapraklanmaya başlamadan, Mayıs ayında çiçek açmaktadır.
Ağacın tazecik yaprakları, Haziran ayında toplanabilir hale gelir. Kolay delinebilecek olan meyveleri Haziran ortalarında, iyice olgunlaşanları da Eylül ayında toplanır. Ceviz ağacı, 25 ile 30 metre civarlarına kadar uzayabilmektedir. Ceviz ağaçları, kış mevsiminde yaprak dökerler. Ağacın yaprakları tek tüysüdür. Yapraklar, Haziran ve Temmuz aylarında toplanmasının ardından, mümkünse havadar, serin ve gölgeli bir yerde serilerek kurutulmaktadır. Daha sonra ise yapraklar, ince ince kıyılarak hava almayacak ortamda saklanır.
Ceviz yaprağının etkileri;
* Kan durdurucu sıkıştırıcı (astringent) etki
* Kuvvetlendirici (tonik) etki
* Bağırsak kurtlarını ve solucanlarını dökücü (antihelmintik) etki
Ceviz ağacının yaprağından yapılan yaprak çayı, sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. Sindirim bozukluklarına, kabızlığa, iştahsızlığa karşı oldukça etkili olan bu çay, kan temizliği görevini de yürütmektedir. Sarılık tedavisinde de, ceviz yaprağı çayından yararlanılmaktadır. Bahsedilen yaprak çayı iştah açar. Aynı zamanda kan şekerini de düşürmektedir. Vücuda direnç ve kuvvet vermektedir. Ceviz yaprağı çayı, deri hastalıklarında da antiseptik olarak, haricen kullanılmaktadır.
Ceviz yaprağının kaynatılması ile elde edilen banyo katkısı, neredeyse bütün sıraca, frengi, egzema, uçuk ve raşitik hastalıklar için kullanılmaktadır. Kemik çürümesine, kemik deformasyonuna ve bunlara ek olarak iltihaplı el ve ayak tırnaklarına karşı kullanılabilen bu katkı, oldukça etkili olmaktadır. Yine başka çeşit rahatsızlıklar olan favus ve uyuz hastalıklarında, hasta bölgelerin taze ceviz yaprağının kaynamış suyu ile yıkanması sonucu, ilgili bölgelerde iyileşmeler de görülmektedir. Kaynamış ceviz yaprağı suyu ile yapılan yıkamalar sonucunda, ergenlik sivilcelerine, iltihaplı egzema rahatsızlıklarına, ayak terine ve kadınların gördüğü akıntılara karşı da oldukça iyi geldiği�görülmektedir. Bahsedilen ceviz yaprağı suyu ile ağız boşluğu iltihabı, diş eti sıkıntıları, boğaz ve gırtlak hastalıkları için gargara da yapılabilmektedir.
Ceviz yaprağının kaynama suyu kafa derisine nüfus ettiğinde, hızlı saç dökülmelerine karşı da etkili olabilmektedir. Kafa bitine karşı da bir temizleme aracı olan yaprağın kaynama suyu, banyo sırasında donuk kabarcıklara uygulandığında da sonuç alınabilmektedir. Her ne kadar vücuda etkileri olumlu olsa da, kullanıcıların bünye özelliklerinin farklı olması dolayısı ile bazı yan etkiler görülebilmektedir. Yaprağın içerdiği tanen maddesi, bu maddeye duyarlı bireylerde, kimi zaman mide bulantısı ve kusmaya yol açabilmektedir. Ancak bunun dışında ceviz yaprağının farklı yan etkileri pek fazla görülmemiştir.
Ceviz Yaprağından Çay Nasıl Hazırlanır?
Çay hazırlamak için 2 farklı yöntem genel olarak bilinmektedir.
Yarım olarak ya da bir tatlı kaşığı ince kıyılmış ceviz yaprağı, 1 su bardağı ölçeğindeki kaynar su ile birlikte haşlanır. 4 �- 5 dakika boyunca demlendirilen su ve yaprak, demleme ardından süzülür. Ardından bu çay gün boyunca 1 veya 2 bardak yudum yudum içilebilir.
Yine yarım olarak veya bir tatlı kaşığı kadar ince kıyılmış ceviz yaprağı, 1 su bardağı ölçeğindeki soğuk suya eklenir. Soğuk su, kaynama derecesine kadar ısıtılır. 2 3 dakika boyunca hafif ısıda kaynatılan su, daha sonra süzülür ve içime hazır hale gelir. Günde 2 ya da 3 bardak şeklinde tüketilir.
Banyo İçin Yıkama Katkısı Nasıl Hazırlanır?
Detaylı ve tam yıkama yapılacak banyolar için, iki büyük avuç ölçeğinde ince kıyılmış ceviz yaprağı, akşam vaktinde 2 3 litrelik suya eklenir. Sabah olduğunda, kısık ateşte 4 5 dakika boyunca kaynatılan su süzülür ve banyo suyuna eklenir. Eğer gerekirse, bitkinin miktarı da biraz daha artırılabilir.
Alıntıdır.