Cep telefonu satışları kredi kartına getirilen taksit yasağına rağmen ülke genelinde arttı. Akıllı telefon almak isteyen tüketici GSM operatörlerine ve senetle yapılan satışlara yöneldi.
Geçtiğimiz yıl tüm Türkiye'de aylık ortalama 750 bin akıllı telefon satışı yapılırken, bu yılın şubat, mart ve nisan ayı satış ortalaması ise 755 bin adet olarak gerçekleşti. 2013'de teknoloji marketlerinde ayda ortalama 192 bin akıllı telefon satılırken, 2014'ün yine aynı üç aylık ortalamasında bu rakam 158 bine geriledi.
Türkiye genelindeki akıllı telefon satışlarında son durumu değerlendiren Gold Teknoloji Marketleri Pazarlama Müdürü Kılınç Orhan Erdemir, taksit sınırlandırmasından sonra telefon pazarının GSM operatörleri ve senetli satış mağazalarına altın tepside sunulduğunu söyledi.
Yasağın ardından teknoloji marketlerinde gerçekleşen telefon satışlarının 2013 yılındaki satışların da gerisine düşmesine rağmen akıllı telefon satışlarının arttığına dikkat çeken Erdemir, şunları söyledi:
"GfK verilerine göre, ülke genelinde 2013 yılında ayda ortalama 750 bin adet akıllı telefon satılırken, bu sayı 1 Şubat 2014’ten sonra 755 bine çıktı. Bunun ise sadece 158 bin adedi teknoloji marketlerinde satılıyor. Bu durum, 1 Şubat’ta yürürlüğe giren kredi kartı düzenlemesinden sonra teknoloji marketlerinde ciddi düşüş yaşayan akıllı telefon satışlarının diğer satış kanallarına ciddi bir şekilde kaydığını ve hatta büyüme gösterdiğini ispatlıyor. Kısacası, kredi kartı sınırlandırmasından sonra teknoloji marketlerinin kaybettiği pazar, GSM operatörleri ve senetli satış mağazalarına altın tepside sunuldu. Kredi kartı düzenlemesiyle telefon satışlarının düşürülmesi planlanıyordu ancak bu önlemin hiçbir işe yaramadığını satış rakamları ortaya koyuyor. Şubat ayında dillendirdiğimiz öngörülerimiz gerçekleşti ve olan teknoloji marketlerine oldu. Bu sınırlamadan tek kârlı çıkan GSM operatörleri ve senetli satış mağazaları oldu.”
Taksit yasağına rağmen cep telefonu satışı patladı - ZAMAN