Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Cep telefonu neden uyku kaçırır?

PeriKızı

Moderatör
  • MFC Puanı
    26,804
Geceleri LED ışık yayan cihazlarla fazlaca haşır neşir olmak uyku ritmini de uyku kalitemizi de altüst edebiliyor.

Mavi ışık yayan LED lambalar son yılların en mühim icatlarından ama aynı zamanda en önemli belalarından biri.
LED’leri bulan üç Japon araştırmacı, bu buluşlarıyla Nobel Ödülü (2014) sahibi oldular ama uyku düzenimizin de canına okumayı (!) başardılar.
Mavi ışık yayan bu diyotlar sağladıkları “enerji tasarrufu” yanında yol açtıkları “uyku kaybı” nedeniyle de sorgulanıyorlar.
Nedeni şu:
Gözlerimizde bulunan ışık algılayıcı yapılanma, beynimizdeki
“suprakiazmatik çekirdek” isimli
yapı ile işbirliği yapıyor, algıladıkları ışık huzmeleri ile beyindeki bu merkeze “gündüz vakti”ni haber veriyorlar.
Bu ışık reseptörleri (algılayıcıları) en çok da mavi ışık spektrumunda yer alan “kısa dalga boyu ışığına” duyarlılar. İşte o mavi LED’ler bu mekanizma ile uykumuza düşmanlar.
LED enerjili dizüstü bilgisayar, tablet ve cep telefonlarına akşam dikkatle ve uzun süre bakarsanız uykuyu unutun!
Yatmadan önce 2 saat kadar
LED ışıkla çalışan bu tür ekranlara baktığınızda “uyku davetçisi” melatonin düzeyiniz en az üçte bir oranında azalabiliyor.
Dr. Mathew Walker’a göre yatmadan evvel iPad’den kitap okumak melatonin salgısını yarıya düşürebiliyor.
Kısacası geceleri LED ışık yayan cihazlarla fazlaca haşır neşir olmak
uyku ritmini de uyku kalitemizi de altüst edebiliyor.

StigmatA

♣Şeytana Uymuyorum, Sadece Aynı Fikirdeyiz!♠
Forum Sorumlusu
Admin
  • MFC Puanı
    164,543
öylede böylede uyurum acımamm sabah örnekleriyle göstermiştim :cfr:

StigmatA

Forum Sorumlusu
Admin
  • MFC Puanı
    164,543
En büyük hobim:ha:

StigmatA

Forum Sorumlusu
Admin
  • MFC Puanı
    164,543
Hahha yer mekan zaman tanımam:)

saphira

minik ejderya
Emektar Üye
  • MFC Puanı
    29,814
:D :D

bu sanırım benim için geçerli değil.. ben bakınca cep telefonuna.. hemen uyuyorum bile :) :)

Üst Alt