Cengiz Holding kuruluşlarından Eti Bakır tarafından işletilecek olan Artvindeki Cerattepe madeninden iki ay sonra ilk bakır çıkarılacak. Maden ile ilgili bütün iddiaları yerinde cevaplayan Eti Bakır Genel Koordinatörü Ünsal Arkadaş, Arama ruhsatımızın olduğu alan 4 bin 406 hektarlık bir alan. Bu alanın yaklaşık 2 bin hektarı su, turizm ve yerleşim bölgelerini kapsıyor. Enerji Bakanlığı Maden işleri Genel Müdürlüğüne resmi başvuruda bulunarak bu alanın 2 bin hektarının ruhsat dışına çıkarılmasını istedik açıklamasını yaptı.
ARTVİN Cengiz Holding, çevre eylemleri ile gündeme gelen Artvindeki Cerattepe bakır madeninin kapılarını basına açarak tüm iddialara yanıt verdi. İki ay sonra üretime başlayacak olan madeni gazetecilere gezdiren Eti Bakır Genel Koordinatörü Ünsal Arkadaş, suyun kirletilmesi iddiasından ağaç kesimine, turizmi bitirecek iddiasından maden sahasının boyutuna kadar tüm soruları cevaplandırdı.
Madende tüm kuralların harfiyen yerine getirildiğini ifade eden Arkadaş, maden sahasının daraltılmasını istediklerini ve böylece ruhsattaki 4 bin 406 hektarlık alanın 2 bin hektarından vazgeçtiklerini söyledi. Arkadaş, Vazgeçtiğimiz 2 bin hektarlık alanda yerleşim yerleri, su kaynakları ve turizm alanları yer alıyor. Ben de Artvinliyim ve Artvini herkes kadar düşünürüm. Ülkemi de düşünürüm. Enerji Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğüne geçen yıl resmi başvurumuzu yaptık. Kendi isteğimizle vazgeçtiğimiz 2 bin hektarlık alanda bırakın maden çıkarmayı arama bile yapmayacağız. 4 bin 406 hektarlık alanın sadece 15 hektarında kapalı alanda madencilik yapılıyor dedi.
Artvini ve çevreyi koruma içgüdüsü ile başlayan madene karşı çıkışın hiçbir temele dayanmadığını anlatan Arkadaş, Sizin de gördüğünüz gibi maden ve su kaynakları ayrı dağlarda. Çalışma yüzey suyuna hiçbir zarar vermiyor. Yeraltı suları ise çökeltme havuzlarında dinlendirildikten sonra biyolojik arıtma sürecinden geçirilip sonra deşarj edilecektir. Herkesin içi rahat olsun açıklamasını yaptı. Binlerce kamyonun ormanda maden taşıyarak faunaya zarar vereceği ve çevreyi kirleteceği iddialarına da cevap veren Arkadaş sözlerini şöyle sürdürdü: Kamyonlar otoyolda nasıl bir tünele giriyorsanız öyle bir tünelden yeraltına inecek. Oradan aldıkları madeni tünelin girişindeki teleferiğe taşıyacak. Yerin üstünde çalışmayacaklar.
En az 35 bin ağaç dikilecek
Cerattepe 50 bin ağaç kesileceği ve dünyanın 100 büyük ormanından birisinin bitirileceği iddialarına da cevap veren Arkadaş, Sadece 3 bin 500 ağaç kesilecek. İnşaat sahası üzerindeki yüzey toprağı sıyrılacak ve depolanacaktır. Madenin faaliyetinin sona ermesinin ardından bu toprak geri serilecek ve bölge ağaçlandırılacaktır. 3500 ağacın en az 10 katını bölgeye dikeceğiz. İddialar gerçeği bilmemekten ve Artvini koruma içgüdüsünden kaynaklanıyor dedi.
Altın da yok siyanür de
Cerattepede altın çıkarma projeleri bulunmadığını ifade eden Arkadaş, Bakır madenini çıkarma ve taşıma dışında Cerattepede başka tesis olmayacak. Zenginleştirme işlemi yapılmayacağı için siyanür havuzu da kurulmayacak. Maden çıkarıldıktan sonra Samsuna taşınacak ve orada bulunan tesislerimizde işlenecektir. Olmayan siyanür havuzunun Artvine zarar vermesi mümkün değildir diye konuştu.
Maden Heyelana yol açmayacak
Heyelanlı alanlara herhangi bir baskı yapılmasının söz konusu olmayacağını da anlatan Eti Bakır Genel Koordinatörü Ünsal Arkadaş, Çalışma sahasında yüzey toprağı 3-5 metre sıyrılarak heyelana neden oluşturabilecek yük bertaraf edilecektir. Ayrıca, inşaat sahası üzerindeki yüzey toprağı sıyrılacak ve depolanacaktır. Depolanan toprak, işletme süresinde korunacak, işletmeyi kapama döneminde sahaya tekrar serilecek ve ağaçlandırılacaktır. Madencilik faaliyetlerinden dolayı, Artvin ve civar köylerin hiçbirinde heyelan tehlikesi oluşmayacağı bilimsel olarak tespit edilmiştir açıklamasını yaptı.
Cerattepeye özgü endemik bitki
Proje sahasının Artvindeki bitki çeşitliliğinin sadece küçük bir kısmını yansıttığını ve bu alanda Cerattepe bölgesine özgü (alana endemik) bir bitki türü bulunmadığını anlatan Arkadaş sözlerini şöyle sürdürdü: Proje sahasında bulunan bitki çeşitliliği Kafkasya ekosistemi olarak bilinmektedir. Artvini de kapsayan Kafkasya ekosistemi, Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan, İran ve Sibiryaya kadar uzanmaktadır. Bu durumda Cerattepe florasına zarar verileceği iddiası tamamıyla gerçek dışıdır. Cerattepe bölgesinde yapılacak olan madencilik faaliyeti ile herhangi bir bitki türünün yok olması mümkün değildir. Ancak buna rağmen çalışma yapılacak alandaki bitkiler tohum halinde saklanacak ve çalışma tamamlandıktan sonra yerlerine dikilecektir.
Madenin 14 yıl işletileceğini anlatan Arkadaş, yıllık 500 tonluk maden işleyeceklerini de vurgulayan Arkadaş, Bu madenden toplam 20 bin tonluk saf bakır elde edilecek. Türkiye'nin yıllık bakır tüketimi 450 bin ton. Üretimi ise 100 bin ton. Her yıl 4 milyar dolarlık bakır ithal ediyoruz. Bizim madenimizden 14 yılda çıkacak bakırın ekonomik değeri, bugünkü fiyatıyla 1.5 milyar dolar. En azından 1.5 milyar dolarlık bir ithalatın önünü kesmiş olacağız dedi.
Kutu**
Artvin ekonomisine can verecek
Madende 387 kişinin istihdam edileceğini ve yıllık 500 bin ton cevher üretileceğini anlatan Arkadaş, Ayrıca çimento, mazot, yedek parça temini gibi ihtiyaçlar Artvinden temin edilecek ve yerel inşaat sektörü canlandıracaktır. Madenden çıkarılan malzeme teleferik ile Çoruh Nehri geçirildikten sonra kamyonlarla Murgula taşınacak ve taşımacılık sektörü de hareketlendirilecektir. Bakırın önemli bir kısmının ithal edildiğini de düşündüğümüzde bu madenin ülkemiz için de ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır dedi.
CERATTEPE PROJESİ HAKKINDA
Bilgi Notu
Cerattepe Bakır Madeni Projesi bir yeraltı işletmesidir.
Çevreyle dost, modern ve sorumlu bir madencilik yapılacaktır. Cerattepe Bakır Madeni Projesinin ÇED olumlu raporu alınmıştır.
Projenin ömrü 14 yıl olarak planlanmıştır.
Proje kapsamında hazırlık ve üretim çalışmalarında 387 kişi çalıştırılması planlanmaktadır.
Cerattepe sahasında yeraltı üretim yöntemiyle bakır madenini çıkarma, geri dolgu ve taşıma üniteleri dışında herhangi bir proses ünitesi olmayacak ve cevher zenginleştirmesi yapılmayacaktır.
Cevher zenginleştirme işlemi yapılmayacağından dolayı, atık barajı da olmayacaktır. Ayrıca zenginleştirme tesislerinde kullanılan kimyasallar da kullanılmayacaktır.
1.700 m rakımda yer alan Cerattepe proje sahası, Artvin Şehir Merkezinin kuşbakışı 5 km güneybatısında yer alır.
Proje alanı, Artvin ve Taşlıca Orman İşletme Şefliği sahası sınırları içerisinde kaldığından, proje kapsamında gerçekleştirilecek işler öncesinde Orman İdaresinden gerekli izinler alınmaktadır.
Sahadan çıkartılacak olan bakır cevheri miktarı yaklaşık 7 milyon ton olacaktır. Ortalama Bakır tenörü %3,3tür.
Memleketimize, yöremize, daha iyi hizmetlerin nasıl yapılacağı ile ilgili bize büyük bir görev düşüyor ve bunun da farkındayız. Bunun için elimizden gelen ne varsa ortaya koymak niyetindeyiz. Bu nedenle çalışma ortamımız sizlere açık. Sizlerin de görüşleri bizler için çok önemli. Sizlerle diyalog halinde olmak halkımızın da bilgi alması açısından oldukça önemlidir. Bizim yasalara karşı en ufak aykırılık göstermemiz söz konusu değildir. Biz kararlara harfiyen uymak zorundayız.
İleri Teknoloji Kullanılacaktır
Artvin Cerattepede ileri teknoloji ile güvenli bir madencilik işletmeciliği yapılacatır. Bu işletmemizde de diğer işletmelerimizde olduğu gibi çevre tedbirleri en üst düzeyde olacak ve Artvine her alanda önemli değerler kazandıracaktır.
Kanunlara Harfiyen Uyulmaktadır
Eti Bakır AŞ kanunlara harfiyen uymaktadır. Türkiyede madencilik çok gelişmiş değil fakat bizler madencilik işini dünya standartları dâhilinde yapıyoruz. Projesinden, planlamasına; işletmesinden ekonomisine ÇED raporu doğrultusunda çalışıyoruz.
Hukuki Durum
Artvinin Kafkasör Yaylası Cerattepe Mevkiinde madencilik faaliyetleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davada, Rize İdare Mahkemesinin, Madencilik yapılabilir yönündeki kararı Danıştay tarafından onaylandı.
Maden İçin 50 Bin Ağaç Kesilecek mi?
Maden çalışmaları için teleferik sistemi dâhil 3500 ağaç kesimi yapılacaktır. 50 bin ağaç kesilecek iddiası kesinlikle gerçek dışıdır. Ağaç kesimi üzerinden oluşturulmaya çalışılan algı yanlıştır.
Dünyanın 100 Doğal Ormanından Birini Bitiriyorsunuz?
İnşaat sahası üzerindeki yüzey toprağı sıyrılacak ve depolanacaktır. Madenin faaliyetinin sona ermesinin ardından bu toprak geri serilecek ve bölge ağaçlandırılacaktır. 3500 ağaçtan daha fazlası (en az 10 katı) bölgeye dikilecektir. Dolayısıyla dünyanın 100 büyük ormanından birisi bitiriliyor söylemi gerçeklerle örtüşmemektedir. Yeşil Artvin Derneğinin oluşturduğu yok oluş algısı tamamıyla gerçekleri bilmemekten, çarpıtmaktan ve Artvini koruma içgüdüsünden kaynaklanmaktadır.
Artvinin Su Kaynakları Projeden Zarar Görecek mi?
Artvinin su kaynaklarıyla projenin hiçbir bağlantısı bulunmamaktadır. Maden sahası Cerattepe bölgesinde, su kaynakları ise Genya dağının eteklerinde bulunmaktadır. Çalışmanın kesinlikle su kaynaklarıyla hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Çalışmanın yüzey sularına hiçbir etkisi olmayacaktır. Yeraltı suları ise çökeltme havuzlarında dinlendirildikten sonra biyolojik arıtma sürecinden geçirildikten sonra deşarj edilecektir.
Siyanür Havuzu Çevreyi Kirletmeyecek mi?
Madeni çıkarma ve taşıma dışında Cerattepede başka tesis olmayacaktır. Zenginleştirme işlemi yapılmayacağı için siyanür havuzu da kurulmayacaktır. Maden çıkarıldıktan sonra Samsuna taşınacak ve orada bulunan tesislerimizde işlenecektir. Olmayan siyanür havuzunun Artvine zarar vermesi mümkün değildir.
Madenler Taşınırken Nakliyat Tozu Çevreyi Kirletmeyecek mi?
Bölgede tamamen kapalı madencilik yapılacaktır. Sadece bir tünel girişi olacaktır. Yeraltından çıkarılacak maden tünelin girişine getirildikten sonra teleferik sistemi ile bölgeden uzaklaştırılacaktır. Bölgeden kara taşımacılığı yapılmayacağı için nakliyat sırasında toz oluşması ve hem Artvine, hem de endemik dokuya zarar vereceği iddiaları tamamıyla gerçek dışıdır.
Maden Heyelanlı Alanlara Baskı Yapacak mı?
Heyelanlı alanlara herhangi bir baskı yapılması söz konusu olmayacaktır. Ayrıca çalışma sahasında yüzey toprağı (3-5m) sıyrılarak heyelana neden oluşturabilecek yük bertaraf edilecektir.
Ayrıca, inşaat sahası üzerindeki yüzey toprağı sıyrılacak ve depolanacaktır. Depolanan toprak, işletme süresinde korunacak, işletmeyi kapama döneminde sahaya tekrar serilecek ve ağaçlandırılacaktır. Madencilik faaliyetlerinden dolayı, Artvin ve civar köylerin hiçbirinde heyelan tehlikesi oluşmayacağı bilimsel olarak tespit edilmiştir.
Cerattepe Florasına Verilecek Zarar Nedir?
Proje sahası Artvindeki bitki çeşitliliğinin sadece küçük bir kısmını yansıtmaktadır. Proje alanında sadece Cerattepe bölgesine özgü (alana endemik) bir bitki türü bulunmamaktadır. Proje sahasında bulunan bitki çeşitliliği Kafkasya ekosistemi olarak bilinmektedir. Artvini de kapsayan Kafkasya ekosistemi, Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan, İran ve Sibiryaya kadar uzanmaktadır. Bu durumda Cerattepe florasına zarar verileceği iddiası tamamıyla gerçek dışıdır. Cerattepe bölgesinde yapılacak olan madencilik faaliyeti ile herhangi bir bitki türünün yok olması mümkün değildir. Ancak buna rağmen çalışma yapılacak alandaki bitkiler tohum halinde saklanacak ve çalışma tamamlandıktan sonra yerlerine dikilecektir.
Fauna
Madencilik faaliyetleri sırasında orman ekosistemine bir zarar verilmeyecektir (gürültü, toz, atık vb). Faaliyet alanı çok küçük bir sahayı kapsamaktadır. Dolayısıyla orman habitatı bölünmeyecektir. Çalışan personelin faaliyet öncesi konu ile ilgili eğitimleri sağlanacaktır.
Pasa
Galerilerin açılması ve cevher alımı sırasında oluşacak pasa, maden sahasında depolama alanında geçici olarak depolanacak ve madende geri dolgu amacıyla kullanılacaktır. İşletmenin sona ermesi ile beraber yüzeyde herhangi bir pasa kalmayacaktır. Cerattepe cevherinin çıkarılması ve nakledilmesi, sahadaki cevherin bitmesi ve rekreasyon çalışmalarının tamamlanması aşamalarında doğa ve çevrenin korunması için tüm detaylar düşünülmüş ve gerekli önlemler alınmıştır.
Sosyo-Ekonomik Etkileri Nedir?
İstihdam, Taşımacılık, Malzeme temini (mazot, çimento, yedek parça, çakıl, vs), Yerel sanayinin canlanması, Mühendislik ve müteahhitlik hizmetleri, Yerel inşaat sektörü, Yerel hizmet sektörünün canlanması, Elektrik tüketimi, Devlet Hakkı (Hazine, İl Özel İdare ve Belediye), Vergi ödemeleri, Halk desteği programları, Diğer maden aramaları ve proje yatırımları, İhracat kalemlerinde Artvin ve Ülke ekonomisine katma değer sağlayacaktır.
Bu Projenin Artvini Bitireceği Doğru mu?
Maden sahasının sınırları 4406 hektarlık bir alanı kapsamaktadır. Maden çalışmaları sırasında bu alanın sadece 15 hektarı kullanılacaktır. Bu proje Artvine hiçbir şekilde zarar vermeyecektir. Bu alanın tamamında maden arama/çıkarma çalışması yapılacağı öne sürülerek bölge halkı yanıltılmaktadır. Bölgede tamamıyla kapalı bir madencilik yapılacak olduğu bilindiği halde, 4406 hektarın tamamının yüzeyden tahrip edileceği algısı oluşturulmaktadır.
Proje Artvine Katma Değer Sağlayacak mı?
Madende 387 kişiye doğrudan istihdam sağlanacaktır. Ayrıca çimento, mazot, yedek parça temini gibi ihtiyaçlar Artvinden temin edilecek ve yerel inşaat sektörü canlandıracaktır. Madenden çıkarılan malzeme teleferik ile Çoruh Nehri geçirildikten sonra kamyonlarla Murgula taşınacak ve taşımacılık sektörü de hareketlendirilecektir. Bakırın önemli bir kısmının ithal edildiğini de düşündüğümüzde bu madenin ülkemiz için de ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır.
ARTVİN Cengiz Holding, çevre eylemleri ile gündeme gelen Artvindeki Cerattepe bakır madeninin kapılarını basına açarak tüm iddialara yanıt verdi. İki ay sonra üretime başlayacak olan madeni gazetecilere gezdiren Eti Bakır Genel Koordinatörü Ünsal Arkadaş, suyun kirletilmesi iddiasından ağaç kesimine, turizmi bitirecek iddiasından maden sahasının boyutuna kadar tüm soruları cevaplandırdı.
Madende tüm kuralların harfiyen yerine getirildiğini ifade eden Arkadaş, maden sahasının daraltılmasını istediklerini ve böylece ruhsattaki 4 bin 406 hektarlık alanın 2 bin hektarından vazgeçtiklerini söyledi. Arkadaş, Vazgeçtiğimiz 2 bin hektarlık alanda yerleşim yerleri, su kaynakları ve turizm alanları yer alıyor. Ben de Artvinliyim ve Artvini herkes kadar düşünürüm. Ülkemi de düşünürüm. Enerji Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğüne geçen yıl resmi başvurumuzu yaptık. Kendi isteğimizle vazgeçtiğimiz 2 bin hektarlık alanda bırakın maden çıkarmayı arama bile yapmayacağız. 4 bin 406 hektarlık alanın sadece 15 hektarında kapalı alanda madencilik yapılıyor dedi.
Artvini ve çevreyi koruma içgüdüsü ile başlayan madene karşı çıkışın hiçbir temele dayanmadığını anlatan Arkadaş, Sizin de gördüğünüz gibi maden ve su kaynakları ayrı dağlarda. Çalışma yüzey suyuna hiçbir zarar vermiyor. Yeraltı suları ise çökeltme havuzlarında dinlendirildikten sonra biyolojik arıtma sürecinden geçirilip sonra deşarj edilecektir. Herkesin içi rahat olsun açıklamasını yaptı. Binlerce kamyonun ormanda maden taşıyarak faunaya zarar vereceği ve çevreyi kirleteceği iddialarına da cevap veren Arkadaş sözlerini şöyle sürdürdü: Kamyonlar otoyolda nasıl bir tünele giriyorsanız öyle bir tünelden yeraltına inecek. Oradan aldıkları madeni tünelin girişindeki teleferiğe taşıyacak. Yerin üstünde çalışmayacaklar.
En az 35 bin ağaç dikilecek
Cerattepe 50 bin ağaç kesileceği ve dünyanın 100 büyük ormanından birisinin bitirileceği iddialarına da cevap veren Arkadaş, Sadece 3 bin 500 ağaç kesilecek. İnşaat sahası üzerindeki yüzey toprağı sıyrılacak ve depolanacaktır. Madenin faaliyetinin sona ermesinin ardından bu toprak geri serilecek ve bölge ağaçlandırılacaktır. 3500 ağacın en az 10 katını bölgeye dikeceğiz. İddialar gerçeği bilmemekten ve Artvini koruma içgüdüsünden kaynaklanıyor dedi.
Altın da yok siyanür de
Cerattepede altın çıkarma projeleri bulunmadığını ifade eden Arkadaş, Bakır madenini çıkarma ve taşıma dışında Cerattepede başka tesis olmayacak. Zenginleştirme işlemi yapılmayacağı için siyanür havuzu da kurulmayacak. Maden çıkarıldıktan sonra Samsuna taşınacak ve orada bulunan tesislerimizde işlenecektir. Olmayan siyanür havuzunun Artvine zarar vermesi mümkün değildir diye konuştu.
Maden Heyelana yol açmayacak
Heyelanlı alanlara herhangi bir baskı yapılmasının söz konusu olmayacağını da anlatan Eti Bakır Genel Koordinatörü Ünsal Arkadaş, Çalışma sahasında yüzey toprağı 3-5 metre sıyrılarak heyelana neden oluşturabilecek yük bertaraf edilecektir. Ayrıca, inşaat sahası üzerindeki yüzey toprağı sıyrılacak ve depolanacaktır. Depolanan toprak, işletme süresinde korunacak, işletmeyi kapama döneminde sahaya tekrar serilecek ve ağaçlandırılacaktır. Madencilik faaliyetlerinden dolayı, Artvin ve civar köylerin hiçbirinde heyelan tehlikesi oluşmayacağı bilimsel olarak tespit edilmiştir açıklamasını yaptı.
Cerattepeye özgü endemik bitki
Proje sahasının Artvindeki bitki çeşitliliğinin sadece küçük bir kısmını yansıttığını ve bu alanda Cerattepe bölgesine özgü (alana endemik) bir bitki türü bulunmadığını anlatan Arkadaş sözlerini şöyle sürdürdü: Proje sahasında bulunan bitki çeşitliliği Kafkasya ekosistemi olarak bilinmektedir. Artvini de kapsayan Kafkasya ekosistemi, Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan, İran ve Sibiryaya kadar uzanmaktadır. Bu durumda Cerattepe florasına zarar verileceği iddiası tamamıyla gerçek dışıdır. Cerattepe bölgesinde yapılacak olan madencilik faaliyeti ile herhangi bir bitki türünün yok olması mümkün değildir. Ancak buna rağmen çalışma yapılacak alandaki bitkiler tohum halinde saklanacak ve çalışma tamamlandıktan sonra yerlerine dikilecektir.
Madenin 14 yıl işletileceğini anlatan Arkadaş, yıllık 500 tonluk maden işleyeceklerini de vurgulayan Arkadaş, Bu madenden toplam 20 bin tonluk saf bakır elde edilecek. Türkiye'nin yıllık bakır tüketimi 450 bin ton. Üretimi ise 100 bin ton. Her yıl 4 milyar dolarlık bakır ithal ediyoruz. Bizim madenimizden 14 yılda çıkacak bakırın ekonomik değeri, bugünkü fiyatıyla 1.5 milyar dolar. En azından 1.5 milyar dolarlık bir ithalatın önünü kesmiş olacağız dedi.
Kutu**
Artvin ekonomisine can verecek
Madende 387 kişinin istihdam edileceğini ve yıllık 500 bin ton cevher üretileceğini anlatan Arkadaş, Ayrıca çimento, mazot, yedek parça temini gibi ihtiyaçlar Artvinden temin edilecek ve yerel inşaat sektörü canlandıracaktır. Madenden çıkarılan malzeme teleferik ile Çoruh Nehri geçirildikten sonra kamyonlarla Murgula taşınacak ve taşımacılık sektörü de hareketlendirilecektir. Bakırın önemli bir kısmının ithal edildiğini de düşündüğümüzde bu madenin ülkemiz için de ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır dedi.
CERATTEPE PROJESİ HAKKINDA
Bilgi Notu
Cerattepe Bakır Madeni Projesi bir yeraltı işletmesidir.
Çevreyle dost, modern ve sorumlu bir madencilik yapılacaktır. Cerattepe Bakır Madeni Projesinin ÇED olumlu raporu alınmıştır.
Projenin ömrü 14 yıl olarak planlanmıştır.
Proje kapsamında hazırlık ve üretim çalışmalarında 387 kişi çalıştırılması planlanmaktadır.
Cerattepe sahasında yeraltı üretim yöntemiyle bakır madenini çıkarma, geri dolgu ve taşıma üniteleri dışında herhangi bir proses ünitesi olmayacak ve cevher zenginleştirmesi yapılmayacaktır.
Cevher zenginleştirme işlemi yapılmayacağından dolayı, atık barajı da olmayacaktır. Ayrıca zenginleştirme tesislerinde kullanılan kimyasallar da kullanılmayacaktır.
1.700 m rakımda yer alan Cerattepe proje sahası, Artvin Şehir Merkezinin kuşbakışı 5 km güneybatısında yer alır.
Proje alanı, Artvin ve Taşlıca Orman İşletme Şefliği sahası sınırları içerisinde kaldığından, proje kapsamında gerçekleştirilecek işler öncesinde Orman İdaresinden gerekli izinler alınmaktadır.
Sahadan çıkartılacak olan bakır cevheri miktarı yaklaşık 7 milyon ton olacaktır. Ortalama Bakır tenörü %3,3tür.
Memleketimize, yöremize, daha iyi hizmetlerin nasıl yapılacağı ile ilgili bize büyük bir görev düşüyor ve bunun da farkındayız. Bunun için elimizden gelen ne varsa ortaya koymak niyetindeyiz. Bu nedenle çalışma ortamımız sizlere açık. Sizlerin de görüşleri bizler için çok önemli. Sizlerle diyalog halinde olmak halkımızın da bilgi alması açısından oldukça önemlidir. Bizim yasalara karşı en ufak aykırılık göstermemiz söz konusu değildir. Biz kararlara harfiyen uymak zorundayız.
İleri Teknoloji Kullanılacaktır
Artvin Cerattepede ileri teknoloji ile güvenli bir madencilik işletmeciliği yapılacatır. Bu işletmemizde de diğer işletmelerimizde olduğu gibi çevre tedbirleri en üst düzeyde olacak ve Artvine her alanda önemli değerler kazandıracaktır.
Kanunlara Harfiyen Uyulmaktadır
Eti Bakır AŞ kanunlara harfiyen uymaktadır. Türkiyede madencilik çok gelişmiş değil fakat bizler madencilik işini dünya standartları dâhilinde yapıyoruz. Projesinden, planlamasına; işletmesinden ekonomisine ÇED raporu doğrultusunda çalışıyoruz.
Hukuki Durum
Artvinin Kafkasör Yaylası Cerattepe Mevkiinde madencilik faaliyetleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davada, Rize İdare Mahkemesinin, Madencilik yapılabilir yönündeki kararı Danıştay tarafından onaylandı.
Maden İçin 50 Bin Ağaç Kesilecek mi?
Maden çalışmaları için teleferik sistemi dâhil 3500 ağaç kesimi yapılacaktır. 50 bin ağaç kesilecek iddiası kesinlikle gerçek dışıdır. Ağaç kesimi üzerinden oluşturulmaya çalışılan algı yanlıştır.
Dünyanın 100 Doğal Ormanından Birini Bitiriyorsunuz?
İnşaat sahası üzerindeki yüzey toprağı sıyrılacak ve depolanacaktır. Madenin faaliyetinin sona ermesinin ardından bu toprak geri serilecek ve bölge ağaçlandırılacaktır. 3500 ağaçtan daha fazlası (en az 10 katı) bölgeye dikilecektir. Dolayısıyla dünyanın 100 büyük ormanından birisi bitiriliyor söylemi gerçeklerle örtüşmemektedir. Yeşil Artvin Derneğinin oluşturduğu yok oluş algısı tamamıyla gerçekleri bilmemekten, çarpıtmaktan ve Artvini koruma içgüdüsünden kaynaklanmaktadır.
Artvinin Su Kaynakları Projeden Zarar Görecek mi?
Artvinin su kaynaklarıyla projenin hiçbir bağlantısı bulunmamaktadır. Maden sahası Cerattepe bölgesinde, su kaynakları ise Genya dağının eteklerinde bulunmaktadır. Çalışmanın kesinlikle su kaynaklarıyla hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Çalışmanın yüzey sularına hiçbir etkisi olmayacaktır. Yeraltı suları ise çökeltme havuzlarında dinlendirildikten sonra biyolojik arıtma sürecinden geçirildikten sonra deşarj edilecektir.
Siyanür Havuzu Çevreyi Kirletmeyecek mi?
Madeni çıkarma ve taşıma dışında Cerattepede başka tesis olmayacaktır. Zenginleştirme işlemi yapılmayacağı için siyanür havuzu da kurulmayacaktır. Maden çıkarıldıktan sonra Samsuna taşınacak ve orada bulunan tesislerimizde işlenecektir. Olmayan siyanür havuzunun Artvine zarar vermesi mümkün değildir.
Madenler Taşınırken Nakliyat Tozu Çevreyi Kirletmeyecek mi?
Bölgede tamamen kapalı madencilik yapılacaktır. Sadece bir tünel girişi olacaktır. Yeraltından çıkarılacak maden tünelin girişine getirildikten sonra teleferik sistemi ile bölgeden uzaklaştırılacaktır. Bölgeden kara taşımacılığı yapılmayacağı için nakliyat sırasında toz oluşması ve hem Artvine, hem de endemik dokuya zarar vereceği iddiaları tamamıyla gerçek dışıdır.
Maden Heyelanlı Alanlara Baskı Yapacak mı?
Heyelanlı alanlara herhangi bir baskı yapılması söz konusu olmayacaktır. Ayrıca çalışma sahasında yüzey toprağı (3-5m) sıyrılarak heyelana neden oluşturabilecek yük bertaraf edilecektir.
Ayrıca, inşaat sahası üzerindeki yüzey toprağı sıyrılacak ve depolanacaktır. Depolanan toprak, işletme süresinde korunacak, işletmeyi kapama döneminde sahaya tekrar serilecek ve ağaçlandırılacaktır. Madencilik faaliyetlerinden dolayı, Artvin ve civar köylerin hiçbirinde heyelan tehlikesi oluşmayacağı bilimsel olarak tespit edilmiştir.
Cerattepe Florasına Verilecek Zarar Nedir?
Proje sahası Artvindeki bitki çeşitliliğinin sadece küçük bir kısmını yansıtmaktadır. Proje alanında sadece Cerattepe bölgesine özgü (alana endemik) bir bitki türü bulunmamaktadır. Proje sahasında bulunan bitki çeşitliliği Kafkasya ekosistemi olarak bilinmektedir. Artvini de kapsayan Kafkasya ekosistemi, Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan, İran ve Sibiryaya kadar uzanmaktadır. Bu durumda Cerattepe florasına zarar verileceği iddiası tamamıyla gerçek dışıdır. Cerattepe bölgesinde yapılacak olan madencilik faaliyeti ile herhangi bir bitki türünün yok olması mümkün değildir. Ancak buna rağmen çalışma yapılacak alandaki bitkiler tohum halinde saklanacak ve çalışma tamamlandıktan sonra yerlerine dikilecektir.
Fauna
Madencilik faaliyetleri sırasında orman ekosistemine bir zarar verilmeyecektir (gürültü, toz, atık vb). Faaliyet alanı çok küçük bir sahayı kapsamaktadır. Dolayısıyla orman habitatı bölünmeyecektir. Çalışan personelin faaliyet öncesi konu ile ilgili eğitimleri sağlanacaktır.
Pasa
Galerilerin açılması ve cevher alımı sırasında oluşacak pasa, maden sahasında depolama alanında geçici olarak depolanacak ve madende geri dolgu amacıyla kullanılacaktır. İşletmenin sona ermesi ile beraber yüzeyde herhangi bir pasa kalmayacaktır. Cerattepe cevherinin çıkarılması ve nakledilmesi, sahadaki cevherin bitmesi ve rekreasyon çalışmalarının tamamlanması aşamalarında doğa ve çevrenin korunması için tüm detaylar düşünülmüş ve gerekli önlemler alınmıştır.
Sosyo-Ekonomik Etkileri Nedir?
İstihdam, Taşımacılık, Malzeme temini (mazot, çimento, yedek parça, çakıl, vs), Yerel sanayinin canlanması, Mühendislik ve müteahhitlik hizmetleri, Yerel inşaat sektörü, Yerel hizmet sektörünün canlanması, Elektrik tüketimi, Devlet Hakkı (Hazine, İl Özel İdare ve Belediye), Vergi ödemeleri, Halk desteği programları, Diğer maden aramaları ve proje yatırımları, İhracat kalemlerinde Artvin ve Ülke ekonomisine katma değer sağlayacaktır.
Bu Projenin Artvini Bitireceği Doğru mu?
Maden sahasının sınırları 4406 hektarlık bir alanı kapsamaktadır. Maden çalışmaları sırasında bu alanın sadece 15 hektarı kullanılacaktır. Bu proje Artvine hiçbir şekilde zarar vermeyecektir. Bu alanın tamamında maden arama/çıkarma çalışması yapılacağı öne sürülerek bölge halkı yanıltılmaktadır. Bölgede tamamıyla kapalı bir madencilik yapılacak olduğu bilindiği halde, 4406 hektarın tamamının yüzeyden tahrip edileceği algısı oluşturulmaktadır.
Proje Artvine Katma Değer Sağlayacak mı?
Madende 387 kişiye doğrudan istihdam sağlanacaktır. Ayrıca çimento, mazot, yedek parça temini gibi ihtiyaçlar Artvinden temin edilecek ve yerel inşaat sektörü canlandıracaktır. Madenden çıkarılan malzeme teleferik ile Çoruh Nehri geçirildikten sonra kamyonlarla Murgula taşınacak ve taşımacılık sektörü de hareketlendirilecektir. Bakırın önemli bir kısmının ithal edildiğini de düşündüğümüzde bu madenin ülkemiz için de ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır.