Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Çene Tümörü Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

mervesengul

MFC Üyesi
Konum
Bursa
  • Üyelik Tarihi
    26 Nis 2021
  • Mesajlar
    8
  • MFC Puanı
    30
Çene tümörü çene kemiğinde, ağız ve yüzün yumuşak dokularında olan lezyonlardır. Bu çene tümörleri her kist ve tümörde olduğu gibi büyüklük ve şiddetlerine göre farklılık gösterebilir. Genelde korkulacak derece olmayan iyi huylu büyüyen tümör cinsidir.


Ancak her tümörde görülebileceği üzere agresif yapıda bir tümör olabilir. Yani, hızlı büyüyebilir, ağrılı olabilir, kemiğe veya dokuya sarılabilir ya da dişlerin yerini değiştirebilir. Kötü huylu bir tümör olması da olasıdır.

Çene Tümörü Nedenleri Nedir?​

Sahip olduğunuz belirli bir hastalık varsa, bu hastalıklar tetikleyici unsur olabiliyor ve bu şekilde ortaya çıkmaktadır. Bunun yanında ağız ve diş sağlığına dikkat etmeyenler ile cinsel yolla bulaşan bazı virüsler de çene tümörü oluşmasına yol açabiliyor. Bebeklikten başlayan diş gelişimindeki aksaklıklar, 20’lik dişlerin çenede yarattığı sıkıntılar da bu nedenler biri olabiliyor. Kuron köprü tedavisinin olumsuz ilerlemesi, alkol ve sigara tüketimi ile vitamin eksikliği diğer nedenlerdendir.

Çene Tümörü Belirtileri Nelerdir?​

Oldukça sinsi bir hastalık olan çene tümörü oluşmaya başladığı anlarda herhangi bir ağrı, şişkinlik gibi belirtiler göstermez. Bu yüzden kolayca fark edilip doktora başvurmak için gideceğiniz bir sebep yok gibi gelebilir. Ancak tümör ilerlemeye başladıktan sonra tedaviye ihtiyaç duyarsınız. Tabi, düzenli kontrole gidiyorsanız eğer erken teşhis ile daha etkili yöntemler görebilirsiniz.

Bazı çene hastalıkları sonucu olan bu rahatsızlığın oluşması da mümkündür. Hem ağız içine hem de çenede görülebilen cinsleri vardır. İleri seviyeye ulaşan çene tümörü ise çene kemiklerine de zarar verebilir. Ancak bu tümörün varlığını ortaya çıkarabilecek bazı belirtiler vardır.

Çene Şişkinliği​

Yüz, damak ve çenenin dişleri destekleyen alanlarda görülen şişmelerdir. Yüzün yan tarafında olacağı gibi ağız içinde de bu şişkinlikler oluşabilir. Ayrıca tümörün bulunduğu yere göre dişin altında da şişlik olabilir. Eğer kemik içinde büyüyen bir tümör var ise belki de iltihap nedenli olabilir. Özellikle ağız içinde ve diş tabanındaki şişkinlik şikayetiniz varsa doktora görünmekte fayda var. Kemikte bulunan bir tümör ise şişkinlik daha çok görülen belirtidir.

Çene Ağrısı​

Çene tümörü genelde iyi huylu ve ağrısız olan bir olsa da agresif yapısı yüzünden kemik ve dokuya yayılarak dişlerin yapısını bozabilir. Bu durum dişlerin yerinden çıkmasına yol açabilir ve ağrıya sebep olur. Yemek yemeyi ve çene hareketlerini zorlaştıracak derece bir ağrıdır.

Çenede Oluşan Topaklar​

Ağız içinde ve diş etinde el yordamı ile hissedebileceğiniz yumrular var ve diş etinde görülen bu topaklar iki hafta içinde kendiliğinden geçmezse uzmana görünmeniz gerekebilir. Diş etini çizgisi boyunca oluşan bu topaklar aynı zamanda damak kısmında da görebilir.

Diş Hareketliliği​

Tümör dişlerde kaymalar, yerinden oynama, çıkma gibi durumlara sebebiyet verebilir. Dişlerde gevşeklik, sallanmalar ve yerinden oynamalar fark ediyorsanız uzman bir çene cerrahıyla görüşmenizde fayda var.

Şişkinlik, ağrı, topaklar ve hareketlilik genel olarak çene tümörü için en belirgin belirtilerdendir. Bunların yanında çene tümöründe görülebilecek diğer yan semptomlar:


  • Yutkunurken güçlük çekmek,
  • Dudaklarda ve dilde hissizlik ve uyuşukluk,
  • Çene kemiklerindeki ağrısız şişkinlikler,
  • Dişlerde sallanma,
  • Dişlerde kırılmaların,
  • Ağız içinde kanama,
  • Ağız içinde ağrılar,
  • Ağız içinde kırmızı veya beyaz lekeler,
  • Lenf bezlerindeki şişkinlikler,
  • Diş çekimi sonunda yaraların iyileşmesinin uzun sürmesi,
  • Kötü ağız kokuları gibi semptomlar görülebilmektedir.
Korkutucu belirtiler gibi gözükmemesi adına çene tümörü, tedavi yöntemlerinin olduğu bir hastalıktır. Ayrıca bu belirtiler tek başına bazen çoğu kişinin yaşayabileceği sorunlar da olabiliyor. Bu belirtilerin bazı ameliyatlar, farklı rahatsızlıklar veya hastalıklar sonucu da kısa süreli kişilerde görülebilen belirtiler olabileceği unutulmamalıdır.

Sadece emin olmak adına ve sağlık için doktorunuzdan bir tarama isteyebilirsiniz. Düzenli diş kontörlüne giden hastalar için hastalığın tedavisinde risk daha aza iner.

Çene Tümörü Nasıl Tedavi Edilir?​

Bu tip bir tümör için çene cerrahı tarafından muayene ve tedavi görülür. Çene tümörü ağız boşluğunda görülür. Kötü huylu tümörler etkileri tüm vücutta görülebilecekken iyi huylu tümör, estetik açıdan yüzde fark edilir cinstedir. İyi veya kötü huylu bir tümör olduğunu anlamak için patolojik incelemeler yapmak gereklidir. Doktorunuz gerekli mikroskobik incelemeleri yaptıktan sonra tümörün cinsi, şekli, boyutu ve şiddetine göre bir size uygun tedavi yöntemlerini sunacaktır. Bu yöntemler arasında tahmininiz üzerine cerrahi olmayan bir işlem yoktur. Bu cerrahi işlem tedavi yönteminize bağlı olarak ya genel ya da lokal anestezi ile gerçekleştiriliyor.

İyi huylu çıkan çene tümörü için yapılan cerrahi işlem ile kesin ve olumlu sonuca ulaşılıyor. Eğer cerrahi işlem sırasında çene kemiğinde bir tahribat oluşmuş ise gerekli tedavi sayesinde ya da vücudun başka alanından alınan bölgeye uygun kemik yerleştirilir. Böylece, yüzde tümör kaynaklı meydana gelen estetik açıdan bozukluklar da giderilmiş olur.

Kötü huylu bir tümör olması sonucunda size uygulanan cerrahi işlem sonrası eğer tümör fazla yayılmamış ise uzmanlık isteyen radyoterapi ve kemoterapi uygulanır.

Eğer tedavi edilmez veya göz ardı edilip geciktirilirse; hastaların fonksiyonel yani çene eklemini kullanmada zorluklar yaşaması mümkün olduğu gibi estetik açıdan kayıplar yaşanması mümkündür. Aynı zamanda eğer agresif bir tümör ile karşı karşıyaysanız; hızlı yayılma ve vücudun farklı bölgelerine de etki etmesi sonucu farklı hastalıkların tetiklenmesi ya da sağlık sorunların yaşanmasına yol açabilir. Tabi, bu durum göz ardı edilen ve tedavisi geciktirilen bir çene tümörü için söz konusu olabilir.

Çene Tümörü Tedavisi Sonrası Neye Dikkat Edilmelidir?​

Cerrahi operasyon ile sonuca ulaşıldıktan sonra tedavi süreci hemen bitmiyor tabi ki. Tedavi sonrası hekiminizle irtibat halinde olduğunuz gibi doktorun belirlediği aralıklarla kontrolden geçmeniz gereklidir. Beslenme düzeniniz de hekiminizin tarafından belirlenecektir ve o düzene uymanız tedavi süreciniz açısından da önemlidir. Ameliyat sonrasında düzenli lokal pansiyonların yapılması ve ağız hijyenine dikkat edilmesi gerekir.

Kaynak:
Kod:
https://bursacenecerrahi.com/cene-tumoru-nedir-nasil-tedavi-edilir/
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

TRWE_2012

لِيَغْفِرَ لَكَ اللّٰهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِك
Moderatör
Konum
BERTUNA
  • Üyelik Tarihi
    2 Haz 2020
  • Mesajlar
    5,338
  • MFC Puanı
    16,230
Moderatör Notu .:

Kaynak Web Site Gösterimlerinde, bağlantılar code-code kod blokları içinde göstermeye dikkat edin.Bağlantı tarafımdan tekrar baştan düzenlendi.(TRWE_2012)
 
Üst Alt