Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Çekiç Başlı Yassı Solucan: Nerede Yaşar, Beslenme ve Üreme

Pozitivizm

??☔Devil Wears Prada?☔?
MFC Üyesi
Konum
Maldivler??
  • Üyelik Tarihi
    28 Şub 2020
  • Mesajlar
    24,446
  • MFC Puanı
    200,440
1636355427185.png
Çekiç Başlı Solucan

Çekiç başlı solucan
(Bipalium sp.) korkunç, zehirli bir karasal yassı solucandır. Bu büyük planaryan karada yaşar, hem yırtıcı hem de yamyam olmasıyla bilinen bir tür. Ayırt edici bir görünüme sahip olan bu yassı solucanlar, insanlar için doğrudan bir tehdit oluşturmasa da, birçok solucan türünü yok etmeye çalışan istilacı bir türdür.

Kısa Bilgiler: Çekiç Başlı Solucan
  • Bilimsel Adı : Bipalium sp .
  • Diğer İsimler : Broadhead planarian, “landchovy”
  • Ayırt Edici Özellikler : Kürek şeklinde olan başı
  • Boyut Aralığı : 5 cm’den 20 cm’ye kadar uzunlukta
  • Diyet : Etçildir, solucanları ve kendilerini yerler
  • Ömür : Potansiyel olarak ölümsüz
  • Habitat : Dünya çapında birçok yer, nemli, sıcak habitatları tercih ederler
  • Koruma Durumu : Değerlendirilmedi
Çekiç başlı solucanın en ayırt edici özellikleri, yelpaze veya kürek şeklindeki kafası ve uzun, düz gövdesidir. Planarya sınıfından olan bu yassı solucanın alt tarafında hareket için kullandığı büyük bir “sürünen taban” vardır. Ayrıca farklı türleri bulunur ve bu türler: kafa şekli, boyut, renk ve şerit desenine göre ayırt edilebilir.

Karasal düzlemlerde yaşayanları genelde toprak rengindedir, gri, kahverengi, altın ve yeşil tonları da bulunur. Küçük çekiç başlı solucanlar arasında, uzunluğu 5 ila 8 cm arasında değişen B. adventitium bulunur . Buna karşılık, yetişkin B. kewense kurtlarının uzunluğu 20 cm’yi geçebilir.

Nerelerde Yaşarlar ve Beslenme Alışkanlıkları


Cekic-Basli-Solucan-Nerelerde-Yasarlar-Beslenme-Aliskanliklari.jpg



Planaryalardan Olan Çekiç Başlı Solucan

Çekiç kafalı solucanlar tropikal ve subtropikal bölgelere özgüdür ancak dünya çapında istilacı bir tür haline gelmiştir. Ayrıca bu solucanlar neme ihtiyaç duyduğundan, çöl ve dağ habitatlarında oldukça nadirdir.

Çekiç başlı solucanlar, diğer solucanlar, sümüklü böcekler, böcek larvaları ve birbirlerini avladıkları bilinen etoburlardır. Solucanlar, başın veya ventral oluğun altında bulunan kemoreseptörleri kullanarak avı tespit eder. Çekiç başlı bir solucan, öncelikle avını izler, onu bir yüzeye doğru iter ve yapışkan salgılarla çevresini sarar. Av tamamen hareketsiz hale geldiğinde, solucan farenks olarak vücudundan uzanır ve sindirim enzimlerini salgılar, ardından sıvılaştırılmış dokuyu kullanarak avını emer. Sindirim tamamlandığında, solucanın ağzı aynı zamanda anüs görevi görür.

Çekiç kafalı solucanlar yiyecekleri sindirim epitelindeki vakuollerde depolar. Bu tip bir solucan, birkaç hafta beslenmeden yaşayabilir ve yiyecek için kendi dokularını parçalayabilir.

Zehirli Midir? Günlük Davranışları

Solucan türlerinden bazıları yenilebilir, ancak çekiç başlı solucan bunlardan biri değildir. Çünkü bu canlı, avlarını hareketsiz kılmak ve tehlike yaratabilecek avcıları caydırmak için kullandığı bir güçlü nörotoksine sahiptir. Kirpi balığı ve mavi halkalı ahtapot gibi canlılarda bulunan zehirle aynıdır, fakat dozu düşüktür.

Çekiç kafalı solucanlar, sümüklü böcekler gibi hareket ettikleri için zaman zaman “çekiç kafalı sümüklü böcekler” olarak adlandırılır. Bir mukus şeridi üzerinde kayarak sürünen tabanları sayesinde hareket ederler.

Bu canlılar ayrıca foto-negatiftir (ışığa duyarlıdır) ve yüksek neme ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle genellikle geceleri hareket eder ve beslenirler. Tipik olarak kayaların, kütüklerin veya çalılıkların altında bulunan serin ve nemli yerleri tercih ederler.

Üreme ve Yenilenme

__opt__aboutcom__coeus__resources__content_migration__mnn__images__2018__05__shutterstock_1059623435-8b1012f5c7b04b83bb0944f6bcd74728.jpg



Çekiç Başlı Solucanlar Nasıl Ürer
Solucanlar, hermafrodittir ve her biri hem testis hem de yumurtalıklara sahiptir. Çekiç başlı bir solucan, salgıları yoluyla başka bir solucanla gamet değiştirebilir. Döllenmiş yumurtalar vücutta gelişir ve yumurta kapsülleri olarak dökülür. Yaklaşık üç hafta sonra yumurtalar çatlar ve solucanlar olgunlaşır. Bazı türlerde yavrular, yetişkinlerden farklı renklere sahiptir.

Bununla birlikte, bu türlerde eşeysiz üreme eşeyli üremeden çok daha yaygındır. Çekiç kafalı solucanlar, diğer planaryalar gibi, aslında ölümsüzdür. Genellikle bir solucan, parçalanma yoluyla çoğalır ve arkasında bir yaprağa veya başka bir alt tabakaya yapışmış bir kuyruk ucu bırakır ve daha sonra bir yetişkine dönüşür. Solucan parçalara ayrılırsa, her parça birkaç hafta içinde tamamen gelişmiş yeni bir organizmaya dönüşebilir. Yaralı solucanlar, hasarlı dokuyu hızla yeniler.

Koruma Durumu ve Ekonomik Önemi

Çekiç başlı solucan türlerinin hiçbiri hakkında tehdit altında olduğuna dair bir kanıt yok. Bu canlılar, doğal tropikal ve subtropikal habitatlarında geniş bir şekilde dağılmıştır ve dünya çapında bölgesel erişimlerini genişletmişlerdir. Bu sebeple türleri tehlike altında değildir, aksine devamlı olarak genişlemekte ve nüfusları artmaktadır.

Bir zamanlar araştırmacılar, karasal düzlemcilerin bitkilere zarar verebileceğinden endişeli olsa da amanla, bu türlerin yeşile karşı zararsız oldukları kabul edildi. Ancak çekiç kafalı solucanlar, diğer solucan popülasyonlarını yok etme potansiyeline sahiptir. Solucan türleri, toprağı havalandırıp gübreledikleri için hayati önem taşır. Çekiç kafalı solucanlar ise tehditkar bir istilacı tür olarak kabul edilir. Sümüklü böcekleri kontrol etmek için kullanılan bazı yöntemler yassı kurtlar üzerinde de işe yarar, ancak ekosistemler üzerindeki uzun vadeli etkileri henüz tam olarak belirlenmemiştir.
 
Üst Alt