• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Casus Yazılımı Nedir? Ne Yapmak Gerekir?

Üyelik Tarihi
24 Mar 2017
Konular
1,018
Mesajlar
2,425
MFC Puanı
4,910
Casus Yazılımı Nedir? Ne Yapmak Gerekir?


Casus Yazılımlar bilgisayarınıza geldikten sonra bilgisayarınızda farklı etkiler ile casusluk yapan veya sizi rahatsız eden yazılımlardır.

Bu rahatsızlık yöntemlerden en popülerleri;

1. Bilgisayarınızdaki verileri, Gezdiğiniz siteleri belli bir merkeze gönderme
2. Reklam gösterme, İnternet'ten reklam indirme

Neden bunu Yapıyorlar ?
Burada detaylı bir şekilde dünyadaki emperyalist düzeni anlatmayacağımızı düşünürseniz konunun temeli olan parayı değil ne tip yöntemlerle bu parayı kazandıkları anlatacağımızı fark etmişsinizdir.

"Casus Yazılım Ne Demek ?" konusunda "Bilgisayarınızdaki verileri, Gezdiğiniz siteleri belli bir merkeze gönderme" demiştik şimdi bunun bu firmalara getirilerini görelim.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
1. İstatistik

İstatistik konusu hafife almamız gereken bir konudur. Çünkü bu bahsettiğimiz programlar 1000 veya 5000 kişi tarafından değil, milyonlarca kişi tarafından kullanılıyor. Dolayısıyla bu bilgiler ciddi bir getiri kaynağı oluyor. Örnek olarak en çok girilen siteler firmaya hem istatistiksel açıdan bir satış bilgisi verdiği gibi hem de kendi işini pazarlama açısından firmaya da ciddi bir veri sağlar.

2. Reklam

İstatistik' te de belirttiğimiz gibi kişi sayısını hafife almamız gerekiyor. Bu sebepten dolayı bu tip programların kullanıcılarına gösterdikleri ve tıklattıkları reklamdan ne kadar getiri kazanacağını tahmin edebilirsiniz. Unutmayın ki casus yazılımlar genellikle kanunidir , o yüzden karşıdaki firmanın çok büyük olması pek bir anlam ifade etmez.

Bir de bu noktada şunu ifade etmek lazım, Programcılar için bazı casus yazılım firmaları reklam tabanlı sistemler hazırlamışlardır. Bu sayede programı yazan kişi getiri elde etmek için bunlara üye olur ve progr***** bu sistemi dahil eder. Bu durumun sonucunda da casus yazılım hızla büyümektedir. Nasıl Bulaşırlar ? Belki de şu an kendi kendinize kesin bende yoktur diyorsunuzdur ancak o kadar emin olmayın !

Casus yazılımların bulaşması çok kolaydır, bir çoğunu elinizle onaylamışsınızdır. Yüklediğiniz oyunlarda, download programlarında, yardımcı araçlarda ve daha bir çok şeyde sürpriz yumurta gibi gelir ve sisteminize yerleşirler.

Kısaca bulaşma yöntemleri programlardır. Yüklediğiniz programlar ile birlikte gelirler. Bir programın casus yazılım olup olmadığını casus yazılımları listeleyen sitelerden kontrol ederek anlayabilirsiniz. Ancak bu kesin bir çözüm değildir, daha detaylı bilgi "Uzak Durma" bölümünde ele alınmıştır.
Zararları Nelerdir ? Özetle;

1. Kişisel Bilgileriniz Çalar
2. İnternet'i Yavaşlatır
3. Dışarıya veri gönderir ve İnternet'ten reklam yükler
4. Bilgisayarınızda açık oluşturma imkanı vardır
5. Arka planda çalıştıklarından dolayı Bilgisayarınızı Yavaşlatır
6. Yüksek Telefon Faturalarına sebep olabilir
Aslında bu tip uygulamalar arayıcı (dialer) olarak bilinir ancak casus yazılım kavr***** dahildir. Bu tip uygulamalar modeminiz aracılığı ile başka bir bilgisayara bağlanır ve normal telefon faturası üzerinden ücret ödemenize sebep olur. Genelde pornografik yayı yapan sitelerde bulunur. Kesinlikle en uzak durulmalıdır.

Örnek Yazılımlar Bilinen ve bilgisayarınızda muhtemelen olan bazı kullanımı yaygın casus yazılımlar;

1. Gator
2. Kazaa
3. Imesh
4. Alexa
5. Google Toolbar (Ayarları doğru düzenlenmediği takdirde girdiğiniz siteleri merkezine gönderir)
6. Cute FTP
7. Getright

Temizleme Temizlemek için Ekle/Kaldır (Add/Remove) yeterli değildir, Çünkü bu yazılımları sildikten sonra da casuslar içeride kalır. Bu amaca uygun olarak yazılmış Casus Yazılım Temizleme programları vardır. Genelde el ile silmektense bu programları kullanmak çok daha rahat olacaktır.

Spybot aynı zamanda hosts dosyalarınızı koruyabilir, İnternet'teki bilinen reklam verenlerin reklamlarını iptal edebilir, programların geçmişlerini (history), Akıl Notlarını (cookie) temizleyebilir ve yazı yakalayıcı (keylogger) gibi tehlikeli programları da engelleyebilir.

Not 1 : Unutmayın ki Antivirus programları bu tip casus yazılımları bulmazlar.

Not 2 : Bu casus yazılımları temizledikten sonra ilişkili program çalışmayabilir. Örnek olarak kazanın casus kısmı temizledikten sonra Kazaa programı çalışmayabilir.

Not 3 : Casus Yazılım temizleme yazılımları aynı antivirus programları gibi çalışırlar. Güvenli kalmanız için sık sık güncellemeniz gerekir. Bir çok program otomatik güncelleme desteği verir, her gün yeni güncelleme için kontrol etmenizde fayda vardır.
Uzak Durma

1. Bilmediğiniz programları yüklemeyin,
2. Firewall kullanın bu sayede İnternet'e erişmek isteyen programları görebilirsiniz ve bunları bloke edebilirsiniz
3. Aktif olarak bir casus yazılım temizleme programı kullanın ve onu güncel tutun
4. İnternet'te yeni bir pencerede bir şey yüklemek istiyor musunuz tarzındaki programların üreticilerine ve yüklemek istediklerine bakın. Gator ve daha bir çok spyware direk olarak tarayıcınız (web browser) üzerinden kendisini yükler. Ne olduğundan tam emin olmadıktan sonra bunlara "Evet" demeyin.
5. Programların hafif (lite) versiyonları varsa onları kullanın
6. Bir çok programın hafif versiyonları vardır ve bunlar genelde casus değildir ancak bazı işlevleri kısıtlıdır. *DietKazaa, Kazaalite, ICQ Lite gibi
 
Üst