-
- Üyelik Tarihi
- 3 Nis 2008
-
- Mesajlar
- 2,499
-
- MFC Puanı
- 0
Hücresel Yapı
Canlıların ortak özellikleri arasında ilk sırada hücresel yapı gelir. Bütün canlılar yapı ve işlevleri bakımından en küçük birim olan hücre ya da hücrelerden oluşmaktadır.
Beslenme
Canlıların varlığını devam ettirebilmesi için organik ve inorganik besinleri alması gerekir. Üretici canlılar ihtiyaç duydukları besin maddelerini inorganik maddeleri kullanarak sentezlerken tüketici canlılar besinleri dışarıdan hazır olarak almaktadır.
Solunum
Canlıların yaşamını devam ettirebilmesi ve besin maddelerinde yer alan enerjiyi alabilmesi için solunum yapması gerekir. Solunum oksijenli ve oksijensiz olarak ikiye ayrılırken anaerob solunum ilkel canlılarda aerob solunum ise gelişmiş canlılarda görülmektedir.
Büyüme ve Gelişme
Tek hücreli canlılarda büyüme olayı sitoplazma hacminde meydana gelen artış ile sağlanırken çok hücreli canlılarda hücre sayısının artması ile sağlanmaktadır.
Hareket ve Boşaltım
Tek hücreli canlılarda hareket sil ve kamçı gibi yapılarla sağlanırken hayvanlarda kanat, yüzgeç ve ayaklarla sağlanır. Bitkiler ise pasif harekete sahiptir.
Boşaltım ise metabolik faaliyetler sonucunda oluşan atık ve zararlı maddeler vücuttan atılmaktadır.
Üreme
Eşeyli ve Eşeysiz olmak üzere iki şekilde olan üreme, tüm canlıların kendilerine benzeyen bireyler oluşturmasını sağlar.
Çevresel Uyarılara Tepki Çevre ile İlişki
Tüm canlılar iç ve dış çevrede yer alan fiziksel ve kimyasal değişimlerden etkilenmekte, buna tepki vermektedir.
Organizasyon
Tüm canlıların yaşamını devam ettirmesini sağlayan vücut yapısı bulunmaktadır. Tek hücreli canlılarda bu yapı organel iken çok hücreli canlılarda doku, organ ve sistem olarak gelişir.
Maviyle Pembe