- Konum
- ىαкαяyλ
-
- Üyelik Tarihi
- 27 Kas 2009
-
- Mesajlar
- 24,120
-
- MFC Puanı
- 79
Kadınların, hayatlarında birçok sorumluluk taşıması ve bu sorumlulukları dengede tutması takdire değer bir durumdur. Özellikle başarılı iş kadını sıfatını taşımak için ruhen, fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı, ayrıca dengeli olmak gerekir.
Vücut, zihin ve ruh sağlığı birer inci tanesi olacaksa, ortaya çıkaracakları harika inci kolye de başarı ve beraberinde getirdiği mutluluk ile beslenen bir anne, eş, iş kadını olacaktır.
Peki gerçekten başarının temeli nedir?
Bu soru ile ilgili beyin fırtınası yaptığımızda, karşılığında farklı birçok yanıtla karşılaşabiliriz. Beslenme ve diyet uzmanınız olarak, vücudun ihtiyacı olan besini, özellikle hücresel boyutta, doğru zamanda, doğru miktarda ve çeşitte verdiğimizde başarıyı elde edebileceğimizi belirtmek istiyorum.
Çalışma koşulları, zaman, yer ve yoğunluk, hedefler, beklentiler, birçoğumuzda farklı olsa da insan ihtiyacı temelde aynıdır:
BESLENME
Beslenme hayatın temelidir
Hayata, beslenme hayatın temelidir penceresinden baktığımızda, iş dünyasındaki performansın artmasının Beslenme alışkanlıkları ile ilintili olduğunu daha rahat anlayabiliriz. Üst düzey yönetici, sanatçı, öğretmen gibi iş dünyasında lider pozisyonda olanların, pek çok kişinin hayatına, işine ve geleceğine örnek olarak yön vermeleri, toplumsal olarak ayrı bir sorumluluktur. Bu doğrultuda, bu konumda bulunanların, süreklilik arz eden bir dinamizmi hedeflemeleri için sağlık kavramını geniş bir yelpazede düşünmeleri gerekir.
Yoğun çalışanlar için
Sabah kalkış: Öncelikle 2 bardak su içebilirler. Kuru dut, kuru kayısı, badem, ceviz gibi besinlerden yarım çay bardağı kadar tüketebilirler.
Kahvaltı: Mutlaka yapılmalıdır. Tost veya süt-müsli veya meyveli light yoğurt yanında badem tüketilebilir.
11:00de meyve veya lifli bisküvi veya kuru meyve tercih edilebilir
Öğle: Protein ağırlıklı besinler terch edilebilir. Balık, ton balığı, tavuk, hindi eti veya bonfile alınabilir, posa karışımları ile desteklenebilir (Sebze çorbası-salata-sebze tabağı-sebze suyu-meyve suyu gibi )
Öğlene kadar mutlaka 1 litre su tüketmeye çalışılmalı!
İkindi: Yoğurt veya ayran veya süt tüketilebilir. Bunlar dışında kuru meyve veya taze meyve veya çavdar ekmeğine peynirli sandviç alınabilir.
Akşam yemeğine kadar ortalama 1,5 litre su içilmelidir
Akşam: Akşam yemeği çok geç saatlerde yenecekse, sindirimi kolay, mide çıkış hızı yüksek olan besin çeşitlerinin seçilmesi gerekiyor. Örneğin çorba, hafif pişirilmiş gaz yapmayacak sebzeler, akdeniz yeşillikleri, kefir gibi besinler tercih edilebilir. Bazen beyaz et (az yağlı balık türleri, ton balığı) tercih edilerek yanında akdeniz yeşillikleri tüketilebilir.
Akşam yemekleri saat 21:00e kadar yenmiş oluyorsa 22:00-22:30 gibi 1 meyve veya kuru meyve tercih edilebilir.
Başarılı ve sağlıklı olmanın sırrı
Gün içinde, kaliteli oksijen kullanımı ile birlikte su (H2O) tüketimi dengelenmelidir. Sabah 5ten itibaren metabolizma çalışmaya ve enerji yıkımı artmaya başlar. Dolayısı ile sabah kalktığımızda hipoglisemi ile uyanmamız kaçınılmazdır. Bu durumda mutlaka öncelikle kan şekerimizi dengelemeli ve beyni mutlu etmeliyiz.
Temiz havayı içimize çekerek derin nefes alıp vermeyi unutmamalıyız.
Fırsat buldukça mutlaka egzersiz yapmalıyız.
Nasıl ki işimize konsantre olup çalışıyor, projeler üzerinde yoğunlaşmamız gerekebiliyorsa, hücrelerin de her gün her saniye çalıştığını ve yapması gereken işi en iyi şekilde gerçekleştirme çabası içinde olduğunu unutmamalıyız. Bu durumda, iş performansını hücresel boyutta zirveye çıkartmak için sık aralıklarla onu beslemeli ve mutlu etmeliyiz. (ara öğünler bu yüzden çok önemli)
Sık olmamak kaydıyla, küçük ve kaliteli molalar vererek kendimizi şımartmalıyız. Örneğin pazartesi hafta başı olduğu için; öğleden sonra light bir dondurma veya sütlü tatlı ile haftaya merhaba diyebilir, Salı-Çarşamba; aralarda kuru meyvelerle devam edebilir, Perşembe ve Cuma günleri de sabahları yağlı tohumlarla güne başlayabilirsiniz.
Sizin iş dünyasında zirveye ulaşma ve orada kalabilme çabanız gibi hücrelerin de zirvede kalabilme çabaları vardır ve bu durumda size ihtiyaçları vardır çünkü sadece siz kaliteli besinlerle onları ayakta tutabilirsiniz.
Beslenme bir DİSİPLİNDİR. İş kadınlarının başarıya ulaşmak için uyguladıkları stratejiler gibi Beslenme Davranış Stratejileri de vücudu daha sağlıklı olmaya götürür.
BUNLARI ALIN
Kadınların yaşına, günlük aktivitesine, sağlık durumuna ve stres faktörüne göre değişmektedir.
Kaliteli proteinler; balık, yumurta, kırmızı et-bonfile, tavuk.
Çavdar, tam tahıllı, tam buğday ekmeği, kahverengi pirinç, bisküvi, tarhana, mercimek çorbası
Light laktozsuz-laktaz süt veya soya sütü
Peynir çeşitleri, özellikle az tuzlu ve çok yumuşak olmayan çeşitleri
Kefir veya light ayran veya prebiotik yoğurt veya evde yapılmış yoğurt
Taze ve mevsim sebze ve meyvelerinin tümü
Kurubaklagiller
Bal kabağı çekirdeği, keten tohumu
Kuru meyveler; kuru erik, kayısı, dut, incir
Yağlı tohumlardan; her gün ortalama 8 parça ceviz veya 10 fındık veya badem
Sık olmamakla beraber, 50gr siyah çikolata veya sütlü tatlı veya dondurma
Spor durumuna göre protein veya karbonhidrat barlar
Her gün ortalama 2,5 litre su
İhtiyaç duyuldukça yeşil çay, bitki çayları
İhtiyaç doğrultusunda taze sebze ve meyve suyu kombinasyonları
UZAK DURUN
Basit şekerden yapılmış ürünler( çikolata, pasta, börek, baklava, şerbetli tatlılar, poğaça )
Aşırı tuz ve baharat
Alkol oranı yüksek içkiler ( rakı, viski, votka, tekila..)
Aşırı kafeinli içecekler
Gazlı içecekler( kola türeleri)
Yağda kızartılmış sosis, sucuk, salam, patates, et türevleri
Aşırı karbonhidrat ve yağ içeren fast food gıdalar.
Vücut, zihin ve ruh sağlığı birer inci tanesi olacaksa, ortaya çıkaracakları harika inci kolye de başarı ve beraberinde getirdiği mutluluk ile beslenen bir anne, eş, iş kadını olacaktır.
Peki gerçekten başarının temeli nedir?
Bu soru ile ilgili beyin fırtınası yaptığımızda, karşılığında farklı birçok yanıtla karşılaşabiliriz. Beslenme ve diyet uzmanınız olarak, vücudun ihtiyacı olan besini, özellikle hücresel boyutta, doğru zamanda, doğru miktarda ve çeşitte verdiğimizde başarıyı elde edebileceğimizi belirtmek istiyorum.
Çalışma koşulları, zaman, yer ve yoğunluk, hedefler, beklentiler, birçoğumuzda farklı olsa da insan ihtiyacı temelde aynıdır:
BESLENME
Beslenme hayatın temelidir
Hayata, beslenme hayatın temelidir penceresinden baktığımızda, iş dünyasındaki performansın artmasının Beslenme alışkanlıkları ile ilintili olduğunu daha rahat anlayabiliriz. Üst düzey yönetici, sanatçı, öğretmen gibi iş dünyasında lider pozisyonda olanların, pek çok kişinin hayatına, işine ve geleceğine örnek olarak yön vermeleri, toplumsal olarak ayrı bir sorumluluktur. Bu doğrultuda, bu konumda bulunanların, süreklilik arz eden bir dinamizmi hedeflemeleri için sağlık kavramını geniş bir yelpazede düşünmeleri gerekir.
Yoğun çalışanlar için
Sabah kalkış: Öncelikle 2 bardak su içebilirler. Kuru dut, kuru kayısı, badem, ceviz gibi besinlerden yarım çay bardağı kadar tüketebilirler.
Kahvaltı: Mutlaka yapılmalıdır. Tost veya süt-müsli veya meyveli light yoğurt yanında badem tüketilebilir.
11:00de meyve veya lifli bisküvi veya kuru meyve tercih edilebilir
Öğle: Protein ağırlıklı besinler terch edilebilir. Balık, ton balığı, tavuk, hindi eti veya bonfile alınabilir, posa karışımları ile desteklenebilir (Sebze çorbası-salata-sebze tabağı-sebze suyu-meyve suyu gibi )
Öğlene kadar mutlaka 1 litre su tüketmeye çalışılmalı!
İkindi: Yoğurt veya ayran veya süt tüketilebilir. Bunlar dışında kuru meyve veya taze meyve veya çavdar ekmeğine peynirli sandviç alınabilir.
Akşam yemeğine kadar ortalama 1,5 litre su içilmelidir
Akşam: Akşam yemeği çok geç saatlerde yenecekse, sindirimi kolay, mide çıkış hızı yüksek olan besin çeşitlerinin seçilmesi gerekiyor. Örneğin çorba, hafif pişirilmiş gaz yapmayacak sebzeler, akdeniz yeşillikleri, kefir gibi besinler tercih edilebilir. Bazen beyaz et (az yağlı balık türleri, ton balığı) tercih edilerek yanında akdeniz yeşillikleri tüketilebilir.
Akşam yemekleri saat 21:00e kadar yenmiş oluyorsa 22:00-22:30 gibi 1 meyve veya kuru meyve tercih edilebilir.
Başarılı ve sağlıklı olmanın sırrı
Gün içinde, kaliteli oksijen kullanımı ile birlikte su (H2O) tüketimi dengelenmelidir. Sabah 5ten itibaren metabolizma çalışmaya ve enerji yıkımı artmaya başlar. Dolayısı ile sabah kalktığımızda hipoglisemi ile uyanmamız kaçınılmazdır. Bu durumda mutlaka öncelikle kan şekerimizi dengelemeli ve beyni mutlu etmeliyiz.
Temiz havayı içimize çekerek derin nefes alıp vermeyi unutmamalıyız.
Fırsat buldukça mutlaka egzersiz yapmalıyız.
Nasıl ki işimize konsantre olup çalışıyor, projeler üzerinde yoğunlaşmamız gerekebiliyorsa, hücrelerin de her gün her saniye çalıştığını ve yapması gereken işi en iyi şekilde gerçekleştirme çabası içinde olduğunu unutmamalıyız. Bu durumda, iş performansını hücresel boyutta zirveye çıkartmak için sık aralıklarla onu beslemeli ve mutlu etmeliyiz. (ara öğünler bu yüzden çok önemli)
Sık olmamak kaydıyla, küçük ve kaliteli molalar vererek kendimizi şımartmalıyız. Örneğin pazartesi hafta başı olduğu için; öğleden sonra light bir dondurma veya sütlü tatlı ile haftaya merhaba diyebilir, Salı-Çarşamba; aralarda kuru meyvelerle devam edebilir, Perşembe ve Cuma günleri de sabahları yağlı tohumlarla güne başlayabilirsiniz.
Sizin iş dünyasında zirveye ulaşma ve orada kalabilme çabanız gibi hücrelerin de zirvede kalabilme çabaları vardır ve bu durumda size ihtiyaçları vardır çünkü sadece siz kaliteli besinlerle onları ayakta tutabilirsiniz.
Beslenme bir DİSİPLİNDİR. İş kadınlarının başarıya ulaşmak için uyguladıkları stratejiler gibi Beslenme Davranış Stratejileri de vücudu daha sağlıklı olmaya götürür.
BUNLARI ALIN
Kadınların yaşına, günlük aktivitesine, sağlık durumuna ve stres faktörüne göre değişmektedir.
Kaliteli proteinler; balık, yumurta, kırmızı et-bonfile, tavuk.
Çavdar, tam tahıllı, tam buğday ekmeği, kahverengi pirinç, bisküvi, tarhana, mercimek çorbası
Light laktozsuz-laktaz süt veya soya sütü
Peynir çeşitleri, özellikle az tuzlu ve çok yumuşak olmayan çeşitleri
Kefir veya light ayran veya prebiotik yoğurt veya evde yapılmış yoğurt
Taze ve mevsim sebze ve meyvelerinin tümü
Kurubaklagiller
Bal kabağı çekirdeği, keten tohumu
Kuru meyveler; kuru erik, kayısı, dut, incir
Yağlı tohumlardan; her gün ortalama 8 parça ceviz veya 10 fındık veya badem
Sık olmamakla beraber, 50gr siyah çikolata veya sütlü tatlı veya dondurma
Spor durumuna göre protein veya karbonhidrat barlar
Her gün ortalama 2,5 litre su
İhtiyaç duyuldukça yeşil çay, bitki çayları
İhtiyaç doğrultusunda taze sebze ve meyve suyu kombinasyonları
UZAK DURUN
Basit şekerden yapılmış ürünler( çikolata, pasta, börek, baklava, şerbetli tatlılar, poğaça )
Aşırı tuz ve baharat
Alkol oranı yüksek içkiler ( rakı, viski, votka, tekila..)
Aşırı kafeinli içecekler
Gazlı içecekler( kola türeleri)
Yağda kızartılmış sosis, sucuk, salam, patates, et türevleri
Aşırı karbonhidrat ve yağ içeren fast food gıdalar.