• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

C++'ta Sınıf Kavramı

Üyelik Tarihi
7 Ocak 2015
Konular
4,091
Mesajlar
4,274
MFC Puanı
40
C programlama dilinden, C++ Object Oriented yani Nesne Yönelimli programlama diline geçen arkadaşlarımızda genelde sınıf kavramının anlaşılmasında büyük güçlük çekilmektedir, oysaki günümüzde OOP (object oriented programming) diller en çok tercih edilen dillerdir bu yüzdende mutlaka sınıf kavramının çok iyi öğrenilmesi gerekmektedir.

Sınıf kavramını birden fazla şekilde açıklayarak iyice sindirilmesini sağlamaya çalışacağım.ilk olarak sınıfı bir paket olarak düşünmenizi istiyorum ve bu paket içinde hem verileri hem de fonksiyonları barındırıyor. Bu paket öyle bir paket ki nasıl çalıştığı hakkında bir fikriniz yok ancak sizin söylediklerinizi fonksiyonları varsa bu var olan fonksiyonlarla veriler üzerinde oynama yapabiliyor. Yani siz tutup direk veriyle oynayamıyorsunuz ancak fonksiyona (varsa) söylüyorsunuz oda veriye müdahale edebiliyor.

İkinci olarak sınıf deyince aklınıza bir araba gelsin ve siz de iyi bir şoförsünüz! Siz çok güzel araba kullanabiliyorsunuz değil mi? ama nasıl kullanıyorsunuz size verilmiş olan gaz fren ve debriyaj pedallarıyla (fonksiyonlar) peki siz motor nasıl işliyor araç nasıl gidiyor bir fikriniz var mı hayır yok ! işte class böyle bir şey siz verilen fonksiyonlarla classın verilerine gayet güzel ulaşırsınız ancak yetkileriniz sınırlıdır ve fonksiyonların nasıl işlediğini bilmeniz gerekmez..

Son olarak class diyince aklınıza birde bir kroki ve işçi gelsin. İşçiye verin krokiyi defalarca kullanıp size birçok ev yapsın. Peki sorun bakalım işçiye nasıl oluyor bu çizimler nasıl yapılıyor bir fikrin var mı diye? Hayır yok iç dizaynını bilmesi gerekmez işçinin burada önemli olan defalarca aynı krokinin yada taslağın kullanılabilme özelliğidir tıpkı class'lar gibi.

Şimdi benzetmelerden sonra artık bir fikriniz vardır class hakkında en azından bir class defalarca kullanılabilir , sonra bir classta hem fonksiyonlar hem de veriler aynı anda birbiriyle sıkı bir şekilde bağlı olarak bulunurlar hatta fonksiyonlar verilere emir gönderir yoksa verilere ulaşılamaz ve kontrol edilemez. Bir class veriler ve fonksiyonların beraber bulunduğu bir tanım kümesidir. Daha önceki fonksiyonel dillerde (C gibi) sadece fonksiyon bizim için çok önemliydi veri fonksiyonun kontrol edeceği bir değişkendi sadece.
Tüm bunlara rağmen class halen benim için belirsiz diyorsanız Size işin gerçek profesyonel kısmını anlatıyım belkide işi oradan çözersiniz.. Bir OOP dillerinde tutup bir class belirleyeceğiz sonrada bunu main() fonksiyonunun içinde kullanabilmek için bir nesne(Object) yaratacağız. Bu objenin hem fonksiyon hem de verisi olmuş olacak class sayesinde ve biz bu objeyi kullanarak birçok verisel işlemi fonksiyonları sayesinde yapabileceğiz. Normalde değişkenler kısmında int emre diye bir değişken tanımladınız diyelim. Aslında int sizin classınız ve emre de objeniz oluyor bunu böyle düşünün. O zaman yazar diye bir class oluşturdunuz bunun objeside çamalan olsun. İşte bir değişken ile class aslında birbirine benziyor int emre ile yazar Çamalan aynı tanımlamayla işlem görüyor..

Şimdi artık örneklerle durumu izah etmeye çalışacağım..

Kod:
#include <iostream>
#include <string>
#include <stdio.h>
using namespace std;
class yazar
{
private:
int emre;

public:
int camalan( int a)
{ emre = emre +a;}
print()
{cout<<emre;}
};

int main()
{
yazar nesne;
int sayi;
cout<<"bir sayi giriniz"<<endl;
cin>>sayi;
nesne.camalan(sayi);
nesne.print();

getchar();getchar();
return 0;
}
bu kodda her şey dahada netleşecektir umarım:

Açıklamaya başlıyorum şimdi.

Kod:
#include <iostream>
#include <string>
#include <stdio.h>
using namespace std;

Bu kısmı özellikle sadece başlangıç kütüphaneleri diyip geçiyorum çünkü konumuz classlar .

Kod:
class yazar
{
private:
int emre;

public:
int camalan( int a)
{ emre = emre +a;}
print()
{cout&lt;&lt;emre;}
};

Burada class yazar ile başlayan classımız bize yazar diye bir sınıf belirlediğimizi anlatıyor. Classın bitişindeki Noktalı virgülü halen fark etmediyseniz lütfen fark edin onduz sürekli hata alırsınız.

Kod:
Private :
Public:

Bunlar bizim bölümlerimiz private kısmına sadece fonksiyonlar ulaşabilir ki hangi fonksiyonlar?? Tabikide sadece classın içindeki yani publicteki fonksiyonlar. Peki biz dışardan nereye ulaşabiliyoruz?? Biz sadece public kısmına main() fonksiyonundan ulaşabiliyoruz onlarda private kısmına ulaşıyor..

Main kısmındaki çok önemli noktamız ise:

Kod:
yazar nesne;
nesne.camalan(sayi);
nesne.print();

Burada yazar nesne; bize yazar classına bir nesne oluşturduğunu anlatıyor.

Sonrasında ise nesne.camalan yazar sınıfına nesne ile ulaş ve camalan adlı fonksiyonu çağır diyor.. aynı şekilde print fonksiyonuda yazar classından nokta operatörü sayesinde ulaşılıyor.
 
Üst