Bu molekül yaraları anında iyileştiriyor
İnsan vücudundaki yaraları anında iyileştiren gizli bir molekül tespit edildi...
İnsan vücudundaki yaraları anında iyileştiren gizli bir molekül tespit edildi...
Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan ve insanlığa faydası saymakla bitirilemeyecek olan arıların bir faydası daha ortaya çıkarıldı.
Bal arıları hem doğa için hem de insanlar için oldukça önemli canlılar. Nesilleri tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bu canlılar her gün taşıdıkları polenler sayesinde bitkilerin çoğalmasını sağlamalarının yanında ürettikleri balla da insan sağlığına ciddi katkılar sunuyorlar.
Slovakya Bilimler Akademisi bilim insanları tarafından arıların bir başka ürünü olan arı sütünün yaraların iyileşmesini hızlı bir hale getiren bir molekül taşıdığı ortaya çıkarıldı. Royal Jellyde denilen bu madde aslında arıların besin kaynağı. Kraliçe arılar gelişme aşamasında bu maddenin içerisinde yüzüyorlar.
Arı sütünün sağlık açısından faydalarına dair pek bir bulgu bulunmasa da bu maddenin yaraların iyileşmesini hızlandırdığı biliniyordu.
Bilim insanları tarafından bunun nedeni araştırıldı. Slovak bilim insanlarından oluşan ekip tarafından bazı cilt hücrelerinin kendilerini yeniden organize etmesi ve yaraların kapanmasını sağlayan arı sütü içerisindeki molekülün ne olduğunu tespit etmeyi başardı.
Ciltte meydana gelen bir yara halinde keratinosit ve fibroblast ismi verilen iki tip hücre, ciltte bulunan yarayı onarabilmek amacıyla yeni hücrelerin oluşumunu hızlandırıyor.
Arı sütünde bulunan molekülün yaraya uygulanması halinde defensin 1 adı verilen bir peptite dönüştüğü anlaşıldı. Defensin 1 maddesi hücre matriksinin yeniden onarılmasını sağlayan MMP-9 üretiminde önemli bir artışa sebep oldu.
Araştırmacılar tarafından 20 farenin yaralarında 15 gün süresince testler yapıldı. Yaralarına arı sütü tedavisi uygulanan farelerde iyileşme hızının ciddi oranda arttığı gözlendi.
Arı sütünden alınan defensin 1 isimli peptitin MMP 9 üretimini ciddi ölçüde arttırdığı ortaya kondu. Araştırmacılara göre bu uygulamadaki en büyük handikap ise arı sütü ve balındaki defensin 1 miktarının oldukça değişken olması.